ACO, Türkiye’de tesis kuruyor, evlerde su baskınlarını önlüyor!
Su yönetimi ürünleriyle evlerden havalimanlarına kadar pek çok yapıyı su baskınlarına karşı koruyan ACO Türkiye'de bu yıl ilk üretim tesisini açacak...
Dünyada 40’tan fazla ülkede 29 üretim tesisi ile faaliyet gösteren Almanya merkezli ACO, su yönetimi alanında geliştirdiği sistemlerle havalimanı, stat, AVM, ev, villa gibi pek çok yapıda su baskınlarını önlüyor. ACO, Türkiye’de ise 2006 yılından bu yana yapı sektörüne su yönetimi sistemleriyle hizmet veren ACO, Türkiye’de ilk üretim tesisini bu yıl içinde açacak.
ACO Genel Müdürü Ender Özatay’dan, ACO’nun giderek kötüleşen çevre koşullarına daha kompleks ve sofistike drenaj sistemleri ile insanları kontrol edilemeyen su sorunlarından ve suyu da insanların verebileceği zararlardan koruduğunu söyledi. Su yönetiminde dış ve iç drenaj sistemlerinde, petrol, yağ ve gıda ayrıştı- ncılarda, polimer beton ve paslanmaz çelik imalatı konulannda faaliyet gösteren ACO’nun, su baskınlarım önlemek amacıyla drenaj sistemleri kurarak çözümler ürettiğini anlatan Özatay, “Müstakil evler, az katlı apartmanlar ya da zemin katlar için su baskınlarını önleyici uygun fiyadı pratik ürünlerimiz de var. Yapılarda su baskınlarının engellenmesi için ACO mühendisleri yapının tesir altında kalacağı su miktarına göre bir hesaplama yapar ve gerekli drenaj sistemlerinin yerlerini ve kapasitelerini belirlerler” dedi.
Proje aşamasında mühendisler çalışıyor
Mühendislerin yapılar henüz proje aşamasmdayken mimari proje grupları ile çalışmaya başladığını kaydeden Özatay, “Böylece ileride olası problemleri ilk günden öngörerek yapının projelendirilmeşine katkıda bulunurlar” diye konuştu. Özatay, “ACO, yapıya dışarıdan yağmurlarla gelen sulan ve yapının içinde su kullanımı nedeniyle oluşan suyu toplar, petrol ve yağdan ayrıştırır ve yeniden doğaya kazandırır” dedi. ACO’nun su yönetimi tecrübesinin, havalimanlarında kusursuz altyapıya sahip olmayı sağladığını belirten Özatay, dünyada 100’den fazla havalimanının yanı sıra Türkiye’de İstanbul Atatürk, Sabiha Gökçen, Antalya, Esenboğa, Dalaman, Bodrum ve Konya havalimanlarında ACO ürünlerinin kullanıldığnı söyledi.
ACO Türkiye olarak yönetimini yaptıkları Türkiye, Orta Asya, Kaf- kaslar ve Irak’a daha iyi hizmet edebilmek amacıyla 2013 yılında Türkiye’deki ilk üretim tesislerini açacaklarını aktaran Özatay, “Tesisler tamamlandığında toplam yatırımımız 5 milyon Euro’ya ulaşacak. Tesisin kapasitesi sorumluluk alanımızdaki tüm ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek” dedi.
Türkiye’de yağın yüzde 99’u kanalizasyona gidiyor
Ayrıca su yönetim sistemleriyle petrol ve yağ ayırımının yapıldığını belirten Ender Özatay, "Restoran, otel, benzin istasyonu ve AVM gibi atıklarında yağ olan tüm yapılarda yağ ve petrol ayırıcılar kullanılmalıdır. Ayrıştırılmadan kanalizasyon sistemine verilen 1 litre yağın kanalizasyon sistemindeki zararı yaklaşık 0,44 euro’dur. Türkiye'de yılda 350 bin ton atık yağ oluşmakta. Bunun yüzde l'i geri kazanılmakta kalanı ise kanalizasyon sistemine karışmakta" dedi. Özatay, sadece yağ ayrıştırıcılarının tüm yapılarda kullanılması ile ACO'nun Türkiye'nin yıllık ekonomisine katkısının 650 milyon euro olabileceğini söyledi.
DÜNYA