01 / 05 / 2024

Kardeşler arasında gayrimenkul paylaşımı nasıl yapılır? 

Kardeşler arasında gayrimenkul paylaşımı nasıl yapılır? 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, annesi sağ iken gayrimenkulün tapudan satış yapılması sonucunda kardeşlerden biri tarafından açılan davanın sonucunun ne olacağı soruldu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, annesi sağ iken gayrimenkulun tapudan satış yapılması sonucunda kardeşlerden biri tarafından açılan davanın sonucunun ne olacağı soruldu.

Anne veya baba çocuklarından birine bağış olarak ve tapuda satış göstererek gayrimenkul verdiyse, diğer kardeşler tapu devir işleminin iptali için dava açma hakkına sahipler. Açılan davada söz konusu gayrimenkul bağışlandığı ancak satış yapıldığı gibi gösterildiği ispatlanırsa tapu devri iptal olur ve kardeşler mirastan haklarına alan payı alır. 

 Kardeşler arasında gayrimenkul paylaşımı nasıl yapılır? 

Fakat diğer bir ihtimal tapu devir isleminin gerçekten bağış olarak gösterilmesi durumu oluyor. Bu durumda tapu işlemlerinde herhangi bir hileli durum söz konusu değil. Diğer kardeşlerin dava açması durumunda onların saklı payının ihlal edilip edilmediği değerlendirilir. Saklı pay hakları ihlal edildiyse saklı pay haklarının iadesi konusunda karar verilir. 

Üçüncü bir ihtimal ise tapu devir işlemlerinde gerçekten bir satış söz konusuyla yani anne veya babaya gayrimenkul için para ödenmiş ise diğer kardeşler herhangi bir hak sahibi olamaz bu nedenle de davayı kazanamazlar. Çünkü ölen anne ve baba kendilerine ait gayrimenkulü bir bedel karşılığında satmış oluyor. Bu durumda ise anne ve babanın gayrimenkul kazancından elde ettiği gelir kaldıysa kardeşler arasında paylaştırılır. Paranın bitmesi durumunda da yapılacak bir durum bulunmuyor.

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olur?


Geri Dön