22 / 12 / 2024

Kartal'da çöken binadaki ihmaller bilirkişi raporunda!

Kartal'da çöken binadaki ihmaller bilirkişi raporunda!

Kartal'da Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişilerce hazırlanarak soruşturma dosyasına sunulan ön inceleme raporunun detayları belli oldu.



Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği ve 14 kişimin de yaralandığı faciayla ilgili soruşturma kapsamında bilirkişiler tarafından  hazırlan ön inceleme raporunda, binanın inşaatında kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı ve projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamadığı açıklandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan haber göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta yer alan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, inşaat mühendisi, makine yüksek mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan bilirkişi raporunun detayları belli oldu. 

Raporda, tapuda 185 pafta, 12580 ada, 101 parsel sayı ile kayıtlı arsa üzerinde bulunan "bodrum kat + zemin kat + 7 normal katlı" olmak üzere toplam 9 katlı yapılan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesiyle 21 kişinin vefat ettiği, 14 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Kartal da çöken binadaki ihmaller bilirkişi raporunda!

Zemin katının büyük bir bölümü tekstil deposu olarak kullanılmış

Apartmanda toplam 47 kişinin ikamet ettiği anlatılan raporda, 1 ve 7 numaralı dairelerde oturan şahıs olmadığı, binanın zemin katının büyük bir bölümünün tekstil deposu olduğu kaydedildi.

Binanın zemin kata bağlı bodrum katının küçük bir bölümünün de ofis şeklinde kullanılan eski marangoz atölyesi olduğu belirtilen raporda, bu bölümlerin aktif kullanılmadığı ve faaliyet göstermediği için çalışan bulunmadığı ifade edildi.

Raporda, yapı sahibi Hikmet Yeşilyurt'un 21 Mayıs 1992'de Kartal Belediyesi İmar Şefliği'ne adresteki binanın yıkılarak yenisinin yapılması konusunda başvuru yapıldığı ve 17 Haziran 1992 yılında "Yapı Yıkma Belgesi" alındığının görüldüğü belirtildi.

Kartal Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğü tarafından 16 Ekim 1992 tarihinde mimari ve statik projelerin onaylandığı kaydedilen raporda, onaylı bu projelerde binanın "bodrum + zemin + 5 normal kat" olmak üzere toplam 7 kat olarak dizayn edildiği belirtildi.

Kartal da çöken binadaki ihmaller bilirkişi raporunda!

İnşaatta deniz kumu kullanılmış

Bilirkişiler tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda, binanın çöktüğü 6 Şubat'tan, arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına son verildiği 10 Şubat'a kadar, heyetçe olay yerinde inceleme ve numune alma çalışmalar yapıldı. 

Çalışmalar sırasındaki gözlem ve tespitlere de yer verilen raporda, çöken binanın inşaatında kullanılan betonun, yıkanmamış ve elenmemiş deniz kumundan yapıldığı kaydedildi. Deniz kumunun usulüne uygun elenip yıkanmamasından dolayı midye kabuklarına rastlandığı, demirlerde korozyon oluştuğu bildirilen raporda, enkaz kaldırma çalışmalarının binanın taban alanının yüzde 75'inde bodrum kat döşeme kotuna kadar tamamlandı. 

Raporda, bazı kolonlarda güçlendirme yapıldığının görüldüğü ancak bunlarla ilgili herhangi bir proje bulunamadığı ve hangi hesaplamaya göre yapıldığı tespit edilemedi.

İnşaat demirleri korozyona uğramış

Enkaz kaldırma çalışmalarında enkazın her katmanından karot numuneleri alındığı belirtilen raporda ancak bazı karot numunelerinin çıkarma aşamasında dağıldığı kaydedildi.

Raporda, korozyona uğramış muhtelif demirlerin et kalınlıklarının ölçümlerinin yapıldığı, 12'lik inşaat demirlerinin 9,5'a kadar düştüğünün görüldüğü, 19 karot numunesinde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığına akredite bir laboratuvarda beton basınç dayanımı testi yapıldığı belirlendi.

Kartal da çöken binadaki ihmaller bilirkişi raporunda!

Çökme nedeni beton kalitesi

Bilirkişi raporunda, "Bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin, projede öngörülen beton sınıfını karşılamadığı, öngörülenin yaklaşık yarı dayanımında olduğu, kullanılan betonun TSE standartlarına uygun olmadığı görülmektedir. Yapı iznine göre 7 katlı olan ancak 9 katlı yapılan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesinin nedeni, bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı, projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamadığı değerlendirilmiştir." ifadeleri yer aldı.

Kartal'daki riskli binalar tahliye ediliyor!

Kartal soruşturmasında 2 kişi tutuklandı, 2 kişi serbest bırakıldı!


Geri Dön