29 / 04 / 2024

Kartal'da kentsel dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor!

Kartal'da kentsel dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor!

Depreme en hazırlıklı ilçelerden biri Kartal ise bunda belediyenin deprem dönüşümü, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüme yönelik başlattığı çalışmaların büyük önemi var. Site ve mahalle toplantılarında sürekli çalışmalar ile ilgili halk bilgilendiriliyor..




Kartal'da dönüşümün kitabı Yeni bir yılı karşılıyoruz. 2014 yılı yerel yönetim seçimleri nedeni ile ayrıca önemli bir yıl olacak. Öncelikle 2014'ün sağlıklı, güzel bir yıl olmasını diliyorum. 


2014 yılı, 2009 yılından bugüne seçilen belediye başkanları içinde bir değerlendirme yılı olacak. Yurttaşların oyları ile seçilen başkanlar için beş yılda ne yaptıklarına bakılacak. Doğal olarak başarı için eldeki veri, 2009 yılında adayların yayınladığı seçim vaatleri olacak. Bu bağlamda Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz gibi vaatlerini yapan ve üzerine yeni projeler üreten başkanların ayrı bir önemi var. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz sosyal belediyecilik adına önemli projelere imza attı. 230 proje üretti. Kartal'da belediye eli ile önemli dönüşümler yaşanıyor. 


Depreme en hazırlıklı ilçelerden biri Kartal ise bunda belediyenin deprem dönüşümü, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüme yönelik başlattığı çalışmaların büyük önemi var. Daha ilgili yasa çıkmadan kira yardımı dâhil farklı düzenlemelerle örnek bir çalışma yapıldı. 


Yerinde dönüşüm uygulaması ile gecekondu alanlarına tapu verilip, bu yolla dönüşümün önü açıldı. İlk örnek yapılar ile bölgenin rantı o bölgede yıllardır yaşayanlara bırakıldı. 


Site ve mahalle toplantılarında sürekli çalışmalar ile ilgili halk bilgilendirdi. Öyle ki, tüm toplantılar kayıt altına alındı. Başkan Op. Dr. Altınok Öz söyledikleri, yurttaşların soruları, düşünceleri aynen bant çözümleri yapıldı ve 2009-2012 yılları arasında yapılan çalışmalar kitaba dönüştürüldü. A "Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin" adı ile de yayınlanan kitap önemli bir çalışma oldu. 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'ün kitabın ön sözünde yazdıkları. "2009 yılından başlayarak deprem dönüşümü ile ilgili yaptığımız çalışmaları bu kitapta topladık. Bu çalışma halkın düşünce ve istekleri şehir plancıları, sosyologlar, psikologlar, kent yöneticileri için rehber olması amacı ile yapılmıştır. Tarih sırasına göre birden çok site toplantılarında söylenenlerdeki değişim görülecektir. Ayrıca deprem dönüşüm ve yerinde dönüşüm dışında farklı konularda düşüncelerimize aynen yer verilmiştir. Ne söylemişiz? Vatandaş ne demiş? Beklentisi ne? Araştırmacılarımıza veri olacak ayrıntılar aynen kitaba yansıtılmıştır. 

Belediye Başkan adayı olduğumda 2009 yılında önceliğim depremdi. Çünkü Kartal ve İstanbul olası bir depremde önemli zarar görmesi olası merkezlerdendi. 

Seçim beyannamesinde bu konuya özellikle vurgu yaptım. Deprem değil, sağlıksız yerleşmelerin insanları öldürdüğü bilimsel verilerle de sabitti. Bu nedenle kent dokusu ile işe başladım. Sonuçta çalışmalarımız ile ilklere de imza attık. Örgütlü bir toplum anlayışı ile dönüşüm dernekleri kurulmasına öncülük ettik. 

Toplumu bilinçlendirme adına önemli çalışmalarda bulunduk. Yasal düzenlemeler olmadan örnek uygulamalara giriştik, ilk kez kira yardımı kararını alan belediye meclisi biz olduk. "Olur mu öyle şey?" diye kararımızı boşlukta bırakmak isteyenler sonunda yasal düzenlemeye bu uygulamayı koymak durumunda kaldılar. Deprem dönüşümü için belediye internet sitemizde yüklenicilerle yapılması gereken örnek sözleşmeyi hazırladık ve vatandaşa "Bu sözleşmeye imza atan yüklenici ile dönüşümü yap. Sorun yaşarsan yanındayız" dedik. Komşuyu komşudan ayırmadan yerinde dönüşümü savunduk ve tapusuz hak sahiplerine önce tapularını verip sonra yerinde dönüşümün ilk örneğini başlattık. Rant olacaksa o hak edenlere gitmesi gerektiğine vurgu yaptık ve bunun böyle olabileceğinin ispatını temel atma töreni ile gerçekleştirdik. Deprem ve yerinde dönüşüm ile ilgili söylenecek sözü, yapılacak çalışmayı öncelikle başaran bir belediye olarak yaptıklarımızı tarih sırasına göre site ve mahalle toplantılarında anlattık. Dönüşüm yıkımı ile ilgili toplantıya kadar bire bir bant çözümünü bu kitap ile yayınladık. 

Kartal ilçesi dönüşümü başarması ile Kartal Anadolu yakasının en önemli merkezi konumuna erecektir. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalarla deprem için en hazırlıklı ilçe konumundayız. Kamu olarak bize verilen ve bize düşen görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. 

Vatandaşın karar süreci mutlaka kendisine aittir. Yasal düzenlemeler de yapıldığına göre sorunun aşılmasında "Ben ne kazanırım değil, ben nasıl sağlıklı bir konutta deprem riski altında yaşamadan hayatımı sürdürürüm" düşüncesi öne çıkması gereken yaklaşımdır. Belediye olarak biz her türlü desteği dün sağladık, yarın da bu desteğimiz devam edecektir." Başkan Op. Dr. Altınok Öz yazdıkları olayın özetini aktarıyor. Bir başkan görev süresi içinde site site, mahalle mahalle toplantılarla soruna sahip çıkıp çözümcü olabiliyorsa ve bu çalışmaların sonucunu da görüyorsa, onun için belki de en büyük ödül odur. 

Kartal'ı yerinde dönüşüm, deprem dönüşüm ve kentsel dönüşümde öncü yapan, mesai saatini dikkate almaksızın çalışan bir başkanın varlığıdır. 230 proje üreten ve önemli bölümünü uygulayan ve her mahalleye hizmet taşıyabilen bir belediye başkanı ile Kartal önemli bir dönüşüm yaşıyor. 


ÖMER FETHİ GÜRER /Cumhuriyet Gazetesi 


Geri Dön