28 / 04 / 2024

Bakan Özhaseki'den açıklama: Yabancılar Türkiye'den 17 bin 76 nitelikli arazi satın aldı!

Bakan Özhaseki'den açıklama: Yabancılar Türkiye'den 17 bin 76 nitelikli arazi satın aldı!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancı uyruklulara satılan arazi miktarını Meclis'e taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yabancılara satılan arsa, arazi, tarla, bahçe gibi gayrimenkullere ilişkin rakamı açıkladı. İşte Özhaseki'nin o açıklaması... 



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancı uyruklulara satılan arazi miktarında yaşanan anormal yükselişi, yeniden Meclis gündemine getirdi. 

Ömer Fethi Gürer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, geçen ay gerçekleştirilen 2024 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında, Bakan Mehmet Özhaseki’ye hitaben; yabancılara ciddi arazi satışlarının yapıldığını belirtmiş ve önemli açıklamalarda bulunmuştu. 

Bakan Özhaseki den açıklama: Yabancılar Türkiye den 17 bin 76 nitelikli arazi satın aldı!

Sözcü Gazetesi'nden Müslüm Evci'nin haberine göre; CHP Niğde Milletvekili Gürer, yabancılara ülkemizde ciddi arazi satıldığını, bunların verimli tarım arazileri olduğunu vurguladı. 

Gürer, açıklamasında "Bunlar araziyi aldığı zaman kuyu suyu filan sorun olmuyor, suyu da buluyorlar, her türlü imkana da erişiyorlar ama bizim ülkemizin insanı, çiftçimiz araziye sahipken su sorunu, kuyu suyu sorunu sürüyor" ifadelerini kullandı. 

"Soruyoruz, Tapu Kadastro verilerine göre bize yanıt veriyorsunuz ama bu yanıtlardaki rakamlar sürekli değişkenlik gösteriyor. Türkiye'de şu an toplamda ne kadar yabancıya arazi satıldı?" diye konuşan Gürer, cevizdi, elmaydı, üzümdü- ayrılarak cevapların verildiğine, ancak bütününün olmadığına, rakamsal olarak verileri görmek istediklerine vurgu yaptı. 

Gürer, yabancıların neden bu kadar tarım arazisini aldığını ve de en verimli tarım arazilerinin neden yabancılara satıldığını da sordu. 

Bakan Özhaseki den açıklama: Yabancılar Türkiye den 17 bin 76 nitelikli arazi satın aldı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de Ömer Fethi Gürer’in sözlü şekilde sorduğu sorularını yazılı olarak yanıtladı. Bakan Özhaseki tarafından verilen yanıta göre, yabancı gerçek kişilerin ülkemiz genelinde 14 Kasım 2023 tarihi itibariyle aktif olarak satış ve benzeri yollarla 28 milyon 318 bin 836 metrekare yüzölçümü kadar arsa, arazi, tarla, bahçe vb. nitelikli 17 bin 76 adet Ana Taşınmaz edindi. 

Yabancılara arazi satışlarının belirli şartlara bağlanmasının gerekli olduğunu dile getiren CHP Niğde Milletvekili Gürer, "Bakan soruya verdiği cevapta değişken rakamlara açıklamayı terkin sebebiyle değişikliğe bağlıyor. Ancak yabancı uyruklu kişi konut ya da arazi alması durumunda T.C. vatandaşlığa hak kazanıyor.

Bu durumda da T.C. vatandaşlığına eren yabancı uyruklu aldığı arazide T.C. vatandaşı olduğu için yabancı uyruklunun değil T.C. vatandaşı sayılıyor. Konut, arazi alarak T.C.’li sayılması sebebiyle yabancı uyruklu tanımında yer almıyor" ifadelerini kullandı. 

T.C. vatandaşlığının köken itibarıyla ülkemizle ticarete dayalı olduğu için gelecek süreçte sorunlar yaşanmasının olası olduğunun altını çizen Gürer, yabancı uyruklulara tarım arazilerinin satışı sınırlanması için de kanun teklifi verdiğini, yabancı uyruklular için arazi satışlarının belirli şartlara bağlanması gerektiğini dile getirdi. 

Gürer, söz konusu açıklamasını "Ayrıca ülkemizde son yıllarda  kamuya ait araziler özelleştirme ile el değiştiriyor. Hazine arazileri satışa sunuluyor. Bu süreçte  satılan arazilerde tarım dışı kullanılmaması sağlanmalıdır" diyerek tamamladı. 

Emlakçılar Odası Başkanı Hacıoğlu'ndan ev sahibi kiracı kavgaları için flaş açıklama! Her şeyin suçlusu yüzde 25 sınırı!

Mağdur ev sahiplerinden vergi tepkisi: TEFE TÜFE hiçe sayılıyor, yüzde 25 ile sınırlandırılıyor!

Çalışan anneler dikkat! Doğum izin ücreti, süt parası ve çocuk parası ne kadar oldu?


 


Geri Dön