21 / 05 / 2024

Kasko sigortası neleri kapsar? Kasko aracın yüzde kaçını öder? Kasko aracın deprem hasarını karşılar mı?

Kasko sigortası neleri kapsar? Kasko aracın yüzde kaçını öder? Kasko aracın deprem hasarını karşılar mı?

Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük ölçekli depremler pek çok zarara ve hasara neden oldu. Hasar gören illere yardımlar devam ederken, enkaz altında kalan araçların akıbetinin ne olacağı merakla araştırılıyor.



KASKO SİGORTASI NELERİ KAPSAR?

Kasko sigortaları, poliçenizdeki maddelere bağlı olarak kaza, yangın, doğal afet, terör olayı ile birlikte toplumsal hareket, sel, su baskını gibi olumsuz durumların aracına verebileceği hasarları karşılamaktadır.

KASKO ARACIN YÜZDE KAÇINI ÖDER?

Aracın herhangi bir kazadan dolayı hasar oranının yüzde 70 oranında ve üstünde olması halinde aracın tamir bedeli sigorta değerine yakın olur ise araç sigorta şirketi tarafından pert duruma çıkarılır. Araç eksper raporu ile “perte çıkmış” olarak kabul edilir ise de sigorta şirketi, poliçede yazan teminat bedeli kadar ödeme yapacaktır. Bu tutar, sigorta poliçesinde yazan tutardan yüksek olmayacak şekilde aracın piyasa değerine eşit tutulur.

TRAFİK SİGORTASI KARŞILAMIYOR!

Trafik sigortası, aracınızdaki hasarları değil kaza sonucu karşı tarafın masraflarını öder. Bu yüzden de zorunlu trafik sigortası deprem sonucu araçlarda oluşan hasarları karşılamamaktadır.

KASKO HASARI KARŞILAR MI?

Kasko'da ise durum poliçeye göre değişkenlik gösterir. Kasko poliçesinde deprem zararı teminat kapsamında bulunuyor ise ve muafiyetsizse hasar masrafları tamamen karşılanmaktadır.

Araçta kısmi hasar varsa tamir masrafları, pert ise rayiç bedel ödenir. Poliçede deprem muafiyeti varsa ödemede kesinti yaşanır. Yani poliçede yüzde 5 deprem muafiyeti uygulanıyorsa araç tamamen kullanılamaz hale gelmiş ise hasar ödemesinde yüzde 5 kesintiye gidilir.

Aracın sahibi hayatta değil ise ödemeler varislerine yapılıyor. Veraset ilamı yapıldıktan sonra sigorta şirketine başvurup ödemeler talep edilir.

TEMİNATTA YOKSA ÖDEME YAPILAMIYOR

Kasko poliçelerinde deprem, sel, dolu, fırtına, taşkın, şiddetli yağış gibi afetler kapsam dışı ise ya da sadece deprem kapsam dışı bırakılmış ise hasar ödemesi yapılmaz. Mini kasko gibi dar kapsamlı olan ürünlerde deprem teminat dışı bırakılabilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön