09 / 01 / 2025

Kat irtifakı kurmak için istenen belgeler!

Kat irtifakı kurmak için istenen belgeler!

Kat irtifakı, İnşaatı başlamamış veya inşaat çalışmaları devam eden bir yapıdan ya da projeden daire alımlarında söz konusu oluyor.Peki,kat irtifakı kurmak için istenen belgeler nelerdir?İşte,kat irtifakı için istenen belgeler..



Kat irtifakı kurmak için istenen belgeler!

Kat mülkiyetinin kurulması Kat Mülkiyetleri Kanununa tabi tutuluyor.Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ifade edilen şekliyle kat mülkiyeti; tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurabilmelerini ifade ediyor.


Kat irtifakı için  ödemeler alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere alınan yüzde 2 oranında tutarın ödenmesi ile yapılıyor. Emlak alım satımlarında  söz konusu tutar satışa konu olan gayrimenkul üzerinden hesaplanıyor ve alım satım işlemlerinde gayrimenkulün satış değeri üzerinden binde 20 oranında vergi ödeniyor.


Kat irtifakı başvurusu için gerekli evrakların tamamlanıp,, ödemesinin yapılıp,ilgili belediyeye başvuru yapılması gerekiyor. 


Kat irtifakı için istenen belgeler..


1) Dilekçe: Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri ile bu bölümlere, değerleri ile orantılı olarak ayrılan arsa paylarını gösterir tüm maliklerce imzalanmış dilekçe.


2) Genel İnşaat Projesi: Bir mimar veya mühendis tarafından yapılmış olması ve doğruluğunun belediyece (belediye sınırları dışında bayındırlık ve iskan müdürlüğünce) tasdik edilmiş olması gerekir.


3) Bir arsa üzerine birden fazla inşa edilen yapıların her birinin projede ayrı ayrı gösterilmesi ve blok yapılarda, her blok için ayrı proje verilmesi zorunludur.


4) Vaziyet Planı: Bir arsa üzerine yapılacak birden fazla yapıların (blok veya ayrı ayrı) arsa içindeki konumunu, varsa özel yol, yeşil saha, spor tesisleri gibi ortak yerlerin açıkça gösterilmesi ve belediyece tasdik edilmiş olması gerekir. Genel inşaat projesinde, vaziyet planı mevcut ise ayrıca vaziyet planı ibrazına gerek yoktur.


5) Yönetim Planı: Ana gayrimenkulün yönetimini düzenleyen yönetim planının her sayfasının bütün maliklerce imzalanmış olması gerekir.


6) Liste: Listenin, her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi niteliğini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini göstermesi ve ana gayrimenkulun maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanması ve noterden tasdikli olması gerekir.


7) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,


8) Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


9) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.



Kat mülkiyeti tapusu masrafı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön