02 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti ortaklığın giderilmesi davası!

Kat mülkiyeti ortaklığın giderilmesi davası!

Ortaklığın giderilmesi davasındaki amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi oluyor. Peki, kat mülkiyeti ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?



Kat mülkiyeti ortaklığın giderilmesi davası!

Ortaklığın giderilmedi davası; Gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması olarak karşımıza çıkıyor.


Ortaklığın giderilmesi davasındaki amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi oluyor. 


Kat mülkiyeti ise, bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına deniyor. Peki, kat mülkiyeti ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?


Ortaklığın giderilmesi:

Madde 7 – Kat mülkiyetine veya kat irtifakına tabi olan gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi istenemez.

 

Bağımsız bölümler, bağımsız bir gayrimenkul gibi dava ve takip konusu olabilir bunlarda ortaklığın giderilmesi istenebilir.

 

II- Öncelikle satınalma hakkı:

Madde 8 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/3 md.) Kat mülkiyeti kurulmuş bir gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden birinin veya kat irtifakı bağlanmış arsa payının satılması halinde diğer kat maliklerinin veya irtifak hakkı sahiplerinin öncelikle satın alma hakkı yoktur.

 

Bir bağımsız bölümün paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde öteki paydaşlar, öncelikle satınalma hakkını kullanabilirler. Sözleşmede bu maddenin aksine hüküm konulabilir.



Ortaklığın giderilmesi davası şufa hakkı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön