24 / 11 / 2024

Katarlılara konut satmak için bilmeniz gerekenler!

 Katarlılara konut satmak için bilmeniz gerekenler!

Katarlılar Türkiye’den lüks villa ve gökdelenlerin üst katlarından, deniz gören kısımdan büyük daireler satın alırlar




Osmanlı kaymakamlığı iken 1916 yılında İngiliz korumasına geçen ve 3 Eylül 1971'de bağımsız bir devlet olan Katar’ın kişi başı milli geliri 100 bin dolar…  Yaklaşık 1,7 milyon nüfusunun sadece %20’si Katarlıdır.  Geri kalan kısım göçmen işçiler ve iş yapmak için Katar’da bulunan yabancılar… Katar’ı Ortadoğu’nun İsviçre’si olarak tanımlayabiliriz… Yüz ölçümü 11.400 km2, Türkiye’nin küçük illerinden biri kadar…

Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani, 1995 yılında babasını devirerek yönetimi ele geçirmiş... Emir, Katar’ın Ortadoğu’nun finans ve ticaret merkezi yapmak için ciddi çalışmalar içerisinde…. Doğal gaz ve petrolden elde edilen gelirleri alt yapı, eğitim, sağlık ve inşaata yatırıyor… Katar’da doğal gaz, elektrik, su gibi temel giderler ücretsizdir. Emir, toplam nüfus içerisinde yaklaşık %20 olan yerli nüfusunun artması için çocuğu olana maaş bağlamaktadır.

Petrol’den önce balıkçılık ve inci avcılığı ile geçinen Katarlılar, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden biridir. Petrol fiyatının yükselmesinden sonra ciddi bir sermaye birikimi oluyor. 2005 yılında Katar Emiri tarafından kurulan  “Qatar Investment Authority” fonunun büyüklüğü yaklaşık 115 milyar dolar civarındadır. Katar’ı  Merkezi Doha'da bulunan El Cezire televizyonundan sonra dünya tanıdı diyebilirim. El Cezire, Arap dünyasının CNN’idir ve Katar Emiri tarafından finanse ediliyor…

Katar’da yaşayan Katarlı Araplar üst düzey yönetici, bürokrat veya şirket, gayrimenkul sahipleridir. Diğer Arap ülkelerinin vatandaşları ise Katar’da memur olarak çalışır ve bir Katarlı kendini ayrıcalıklı görme psikolojisine sahiptir. Ülkede bulunan yabancılar genelde erkektir, kadın sayısı azdır.  Katar’da yabancılara mülk satışı yasaktır.  Yabancılar sadece Pearl Island (inci adası)dan bulunan lüks konutlardan satın alabilirler.

Katar’ın başkenti Doha’dır. Doha’nın finans ve ticaret merkezi olarak ünü Dubai’yi yakalamıştır. Doha, lüksün başkentidir. Dünyada yeni üretilen en pahalı arabaları Doha sokaklarında görebilirsiniz. Doha’da Dubai gibi çölde suni olarak yükselen bir şehir. Dikine büyüyor. Devasa alışveriş merkezlerinde dünya çapında ünlü moda mağazalarını görebilirsiniz. Doha, yabancıların Ortadoğu’da, eski Beyrut’tan sonra en rahat edebileceği şehirdir. Lüks otel ve restoranlarda her masada dünyanın farklı ülkelerinden insanların yemek yediğini görmeniz mümkündür. Doha’da yabancıların giyimine, kuşamına karışılmaz…

İngiliz, Fransız ve Amerikalıların kuşattığı bir Ortadoğu ülkesinin lideri olan Emir, parasını farklı ülkelere eşit oranda “dağıtarak”değerlendirme yoluna gidiyor… Fransa’dan ParisSaint-Germain'in (PSG)’i alırken, İspanya’dan Malaga futbol takımını satın alıyor. İtalya’dan  modaevi Valentino’yu satın alırken, İngiltere’den Harrods mağazasını 2.2 milyar dolara alıyor.  Yunanistan’dan Oxia isimli ada alırken,  Fransız post-empresyonist ressam Paul Cezanne’ın “İskambil Oynayanlar” isimli eserine de 250 milyon dolar veriyor…  Ve Janet Jackson Katarlı bir milyarderle evlenme kararı alıyor... 

 

Katar Emirinin, Babşakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yakın dostluğu ve Türkiye’ye batılı ülkelerden daha farklı özel bir sempatisi var. Türkiye’de her alanda yatırım peşinde… Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Katar Emirinin Türkiye’deki yatırımları artacaktır. Katar Emiri, Fenerbahçe hislerini de alabilir.

Katar Emiri, spora meraklıdır. Katar rallisi dünya çapında meşhurdur.   FIFA, 2022  Dünya Kupası Şampiyonasının Katar’da düzenlenmesine karar veriyor. Dünya çapında tenisçiler Doha’da turnuvalara katılırlar.

Yeli Katarlıların evleri evden öte bir malikanedir. Oldukça büyük ve çevresi güvenlik halkası ile donatılmıştır. Her evde en az 2-3 salon vardır. Banyo sayısı ise daha fazladır. Evlerin içi de lüks ve gösterişlidir. Avizeler, mobilyalar, perdeler vs. tüm ev donanımında para dikkate almadan harcama yapılır. Dört yanı denizle çevrili olan Katar’da sahiller sakindir. Ailecek plaja gitmezler… Evleri genelde deniz kıyısında değildir.

Karşınıza konut satın almak için gelen bir Katarlının nasıl bir ülkeden geldiğini düşünerek muhatap olmanızda fayda vardır. Doha’dan gelen bir Katarlı karşınızda iken şöyle düşünebilirsiniz “New York, Hong-Kong’un gökdelenleri gibi Doha’da bulunan gökdelenler arasında yerel Arap kıyafeti ile dolaşan, denizin üzerine inşa edilmiş şehir Pearl Qatar’da yaşayan,  muhteşem İslam Eserleri Müzesi’ni görmüş, Doha’da Film Festivali izlemiş, Dünya çapında Tenisçileri görmüş,  Her yabancı üniversitenin ofisinin bulunduğu sokaklarda dolaşmış,  Venedik’teki gibi kanallarla donatılmış lüks, gösterişli alışveriş merkezlerinde yemek yemiş ve Çölde safariye katılmış biri var karşınızda…” Satışı böyle birine yapacaksınız.

Katarlılar Türkiye’den lüks villa ve gökdelenlerin üst katlarından, deniz gören kısımdan büyük daireler satın alırlar. İstanbul’un çevresinde yüksek duvarlı güvenlikle donatımlı malikane ve kıyı şehirlerinden yatlarını çekebilecekleri malikaneleri de tercih ederler. Orta halli memur Katarlılar ise en az 3+1 konutları satın alırlar.

Karşınızda bulunan Katar’ın yerlisi ise, konutunuzun fiyatından önce sahip olduğu lükse ve artı değerleri iyi anlatmanız gerekir. Bu konutu alanların ne kadar önemli ve öncelikli insan olduğu hissini verirseniz, her Katarlıya satış yapabilirisiniz…

Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com


Geri Dön