03 / 05 / 2024

KDV indirimi hangi ürünlerde geçerli? GİB açıkladı!

KDV indirimi hangi ürünlerde geçerli? GİB açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘KDV oranını yüzde 8’den 1’e düşürdüğünü açıklamasın ardından temel gıda fiyatlarında indirim yapıldı. Ürünlerine indirim uygulamayan marketlere denetimler devam ederken Gelir İdaresi Başkanlığı KDV indirimlerine ilişkin tüm detayları açıkladı...



KDV oranının yüzde 8’den 1’e indirilmesi ile birlikte temel gıda fiyatlarında düşüş yaşandı. KDV indirimine karşı bazı marketler ürünlerinde indirim yapmazken bu durum sonrası denetimler artırıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı ‘KDV indirimi’ ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı... 

SADECE TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDE Mİ İNDİRİM VAR?

Temel gıda ürünlerinin birçoğunun toptan teslimi, 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan değişiklik öncesinde zaten 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı liste kapsamında yüzde 1 KDV'ye tabiydi. Kararla bahsi geçen listede yer alan ve yüzde 8 KDV'ye tabi olan gıda ürünlerinin tamamı liste çatısı altına alınmak ve toptan perakende ayrımı kaldırılmak suretiyle 14 Şubat'tan itibaren yüzde 1 KDV'ye tabi tutuldu ve bu kapsamdaki tüm gıda ürünlerinin teslimlerinde KDV oranları eşitlendi. Bu durumun tek istisnası, özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi olan gıda ürünleridir. Bu ürünlerin tesliminde yüzde 8 oranında KDV uygulanmaya devam edilecek. 

KDV indirimi hangi ürünlerde geçerli? GİB açıkladı!

TESLİM EDİLMELERE GÖRE KDV DEĞİŞİR Mİ?

Toptan ve perakende teslim ayrımı, toptancı hallerinde faaliyet gösterme, KDV mükellefi olma gibi farklı KDV oranı uygulanmasına neden olan hükümler, kararla ortadan kaldırılarak nereden alındığına, kime satıldığına bakılmaksızın liste kapsamındaki tüm gıda teslimlerinde KDV oranı yüzde 1'de eşitlendi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön