Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı!
Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı sözleşme için binde 1,89 ve kefalet için binde 9,48 olmak üzere toplam binde 11,37 oranında uygulanıyor. Sözleşmede kefil bulunması halinde Kanunda aşağıdaki hükümlere yer veriliyor...
Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı!
Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı sözleşme için binde 1,89 ve kefalet için binde 9,48 olmak üzere toplam binde 11,37 oranında uygulanıyor. Sözleşmede kefil bulunması halinde 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda aşağıdaki hükümlere yer veriliyor:
Sözleşmede Kefil Olması Halinde Damga Vergisi
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 6 ncı maddesinde; “Bir kağıtta biribirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınır.
Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır.” hükmüne yer verilmiştir. Kira sözleşmelerinde kefalet adi kefalet şeklinde olabileceği gibi müteselsil kefalet şeklinde de olabilmektedir. Sözleşmelerde damga vergisi, kefaletin şekline göre farklılık arz etmektedir. Şöyle ki;
a. Adi Kefalet Olması Durumunda
Kira sözleşmesine konan kefalet şerhinin “adi kefalet” olması durumunda, kefalet şerhi asil akitten ayrı müstakil bir işlem, bir hukuki muamele niteliğindedir.([1]) Bu sebeple 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 6. maddesinin 1. fıkrası gereğince sözleşmelerde adi kefalet olması durumunda sözleşme için binde 1,89 ve kefalet için binde 9,48 olmak üzere toplam binde 11,37 damga vergisi kesintisi yapılacaktır.
İstanbul Vergi dairesi Başkanlığının vermiş olduğu bir özelgede de; sözleşmenin kiracı ile kiralayan yanı sıra adi kefil tarafından da imzalanması halinde, söz konusu kira sözleşmesine ait damga vergisi, mukavele süresine göre bulunacak toplam kira tutarının, kira sözleşmesi için binde 1,89, kefalet için binde 9,48 olmak üzere binde 11,37 damga vergisine tabi olacağı belirtilmiştir.
b. Müteselsil Kefalet Olması Durumunda
Müteselsil kefalet ise; alacaklının asıl borçluya müracaat etmeden doğrudan kefile başvurma hakkına sahip olduğu bir kefalet türüdür. Kira mukavelesine konan kefalet şerhinin “müteselsil kefil” veya “müteselsil kefil ve müşterek borçlu” sıfatıyla konulması halinde, kefalet şerhi asıl akitle birbirine bağlı ve bir asıldan doğma akit işlemler mütalaa edildiğinden, kağıtta yer alan akit ve işlemler içersinde en yüksek vergi alınmasını gerektiren tutarın dikkate alınması suretiyle yapılacaktır. 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 6. maddesinin 2. fıkrasında bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır hükmüne istinaden sözleşmenin müteselsil kefil veya müşterek borçlu tarafından imzalanmış olması halinde, söz konusu kira sözleşmesine ait damga vergisi, kanuna ekli (I) sayılı tablonun I/A-3 fıkrası gereğince binde 9,48 oranında hesaplanacaktır.
Yine İstanbul Vergi dairesi Başkanlığı tarafından verilmiş olan aynı özelgede de; Sözleşmenin kiracı ile kiralayan yanı sıra müteselsil kefil veya müşterek borçlu tarafından da imzalanmış olması halinde, söz konusu kira sözleşmesine ait damga vergisinin, mukavele süresine göre bulunacak toplam kira tutarının binde 9,48 damga vergisi oranı ile çarpılmak suretiyle hesaplanacak tutar olacağı belirtilmiştir.
Kira sözleşmesi damga vergisi ne zaman ödenir?
Kira sözleşmelerinde damga vergisi uygulaması!
Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl hesaplanır?
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com