26 / 11 / 2024

Kekova'nın arkeolojik sualtı ve yüzey araştırmaları yapılıyor!

 Kekova'nın arkeolojik sualtı ve yüzey araştırmaları yapılıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü tarafından yürütülen ortak projeyle, Kekova Bölgesi' nin arkeolojik sualtı ve yüzey araştırmaları yapılıyor




Yılda ortalama 1 milyon kişinin ziyaret ettiği Kekova, mavi yolculuğa çıkan yatların mutlaka uğradığı, birkaç gün geçirdiği dünyaca ünlü bir turizm merkezi. Batık kent, Simena ve Theimussa antik kentleri, Tersane Koyu, Gökkaya Koyu ve Korsanlar Mağarası, bölgenin önemli tarihi ve doğal zenginlikleri. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü tarafından yürütülen ortak projeyle, Kekova Bölgesi'nin arkeolojik sualtı ve yüzey araştırmaları yapılıyor. 

Projeyi, aynı üniversiteden Dr. Erdoğan Aslan başkanlığında öğrenciler yürütüyor. Projede, bakanlık temsilcisi olarak Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Arkeologu Emre Savaş da yer alıyor. 

Çalışmalar, Selçuk Üniversitesi'nin Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü ve îleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından finanse ediliyor. 


DÜNYADA TEK ÖRNEK


 Proje Başkanı Dr. Aslan, iki yıldır devam ettikleri çalışmalarda, Kekova Bölgesi'nin önemli bir parçası olan Tersane Koyu'ndaki tarihi yapıların planlarıyla yerleşim biçimlerinin bittiğini söyledi. Dr. 

Aslan, "Restorasyon ve onarım çalışmaları için gerekli veriler elde edildi. Burada ayakta kalmış çok ilginç yapılar var. Ayrıca Kekova Bölgesi, antik çağlardan günümüze kadar gelen, gerek denizcilik tarihi, gerekse kıyı yerleşimi açısından dünyadaki tek örnektir" dedi. Batık kent ile bölgenin bazı bölümlerinde su altında yatan bir Türkiye'nin sualtı ve su üstündeki tarihi zenginliği, doğal güzelliği ile önemli turizm merkezlerinden olan Antalya'nın Demre İlçesi yakınlarındaki Kekova Bölgesi'nin tarihi gün ışığına çıkarılıyor. tarih olduğunu anımsatan Dr. Erdoğan Aslan, şöyle devam etti: "Batık Kentte 400 metre uzunluğunda, 100 metre genişliğinde bir alanda tarama yaptık. M.Ö. 1. yüzyıldan M.S. 7. 

yüzyıla kadar olan zaman dilimine ait olan zengin tarihi kalıntılar ve eşyalar tespit edildi. Suyun altında amforalar, günlük kullanım kapları ve kıyı yapılarına ait mimari buluntular saptadık. Bunları kayıt altına aldık. Ayrıca Tersane Koyu yakınlarında arkaik döneme ait M.Ö. 7. veya 6. yüzyıldan kalma bir ticaret gemisi batığı ve M.S. 2. veya 3. yüzyıla ait bir Gazze Kuzey Afrika ticaret teknesi batığı tespit ettik. Bunları da belgelendirdik. Önümüzdeki dönemde elde edilen veriler, yapılacak olan bilimsel yayınlarla bilim dünyasına sunulacak." 



Habertürk Ek


Geri Dön