22 / 07 / 2024

Kelebekler Vadisi inşa çalışmalarında sona gelindi!

Kelebekler Vadisi inşa çalışmalarında sona gelindi!

Türkiye'nin ilk 'Kelebekler Vadisi'ni inşa etmek için başlanılan çalışmalarda sona gelindi. Sille Parsana Mahallesi'nde 385 bin metrekare alanda kurulan Kelebekler Vadisi, sosyal ve sportif aktivite alanları ile Vadisi'nde göz dolduruyor.




Selçuklu Belediyesi'nin Türkiye'nin ilk 'Kelebekler Vadisi'ni inşa etmek için başladığı çalışmalarda sona gelindi.

Önemli bir kısmı biten inşaat çalışmaları tamamlandığında vadi kelebeklerin yaşam alanı olacak


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla 15 Ekim 2012 tarihinde temeli atılan Kelebekler Vadisi inşaatı neredeyse bitmiş durumda. Süs havuzları, yürüyüş yolları, yeşil alan çalışmaları, idari bina ile kelebeklerin yaşayacağı üretim ve uçuş alanlarının büyük bölümü bitmiş durumda. Geniş bir alanda kurulan park aynı zamanda çevrenin de yapısını güzelleştirdi. Daha önce moloz yığınlarının ve çöplerin olduğu park alanı, yeni haliyle adeta göz dolduruyor. Çevre düzenlemesi ile göz dolduran proje, tamamlandığında kelebek severlerin mekanı olacağı gibi, Selçuklu'nun da marka değerini arttıracak. Yaklaşık 400 dönümlük arazi üzerine inşa edilecek vadi, yüzlerce tür kelebek ve böceğin doğal yaşam alanı haline gelecek. Dileyen herkes burada kelebekleri veya böcekleri, doğal ortamlarında gözlemleyebilecek. 


Parka gelen vatandaşlar, kelebeklerin pupa döneminden ölümüne kadar süreci gözleriyle görme şansı elde edebilecek. İnsanlar, oluşturulan botanik bahçesi içerisinde gezerken uçuşan kelebekleri görebilecekler, fotoğraf çektirebilecekler. 


Kelebekler Vadisi, kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasının yaşandığı üretim alanı, kapalı uçuş alanı, açık uçuş alanı ve kelebek müzesi olmak üzere 4 ana  unsurdan oluşuyor. İçerisinde 270 bin metrekare yeşil alan, 105 bin metrekare sert alan ve 10 bin metrekare havuz alanı yer alıyor. Ayrıca amfi tiyatro, mini sinema, gölet ve su havuzları, egzersiz ekipmanları, çocuk oyun elemanları, sirk ve gokart alanları, sera ve botanik bahçeler, böcek ve kelebek müzeleri de bulunuyor. 30 milyon TL'ye mal olacak projenin Selçuklu nezdinde kentin marka değerini yükseltirken, yiizbinlerce turist çekmesi hedefleniyor. 


Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, vadinin temel atma töreninde, "Proje dahilinde 2 bin metrekare açık, 4 bin metrekare de kapalı alanda aylık 10 bin kelebek uçurmayı hedefleyen belediyemiz, bu alanda 40 personel istihdam etmeyi planlıyor. Güney Amerika ve Güney Asya'nın gözalıcı renklere sahip kelebekleri ilk etapta larva halinde ithal edilecek. Zaman içinde bir araştırma laboratuvarına dönüşecek 'Aşkın Kanatları' müzesinde bu kelebeklerin üretimine de başlayacağız" bilgisini vermişti. Belediyenin en büyük hedefi ise daha fazla turisti Selçuklu'ya çekebilmek. Bu kapsamda inşa edilecek parkın ve müzenin Mevlana Müzesi'ni ziyarete gelen yaklaşık 2 milyon turist için yeni bir çekim merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. 

Kelebekler Vadisi'nin son durumu ve ne zaman açılacağıyla ilgili olarak ise Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın önümüzdeki günlerde bilgi vermesi bekleniyor. 




FAHRİ YANIK/Merhaba




Geri Dön