29 / 04 / 2024

Binali Yıldırım: 150 milyon kapasiteli 3. havalimanı yerini belirledik!

 Binali Yıldırım: 150 milyon kapasiteli 3. havalimanı yerini belirledik!

İstanbul'da Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının yetersiz kalması üzerine inşası kararlaştırılan 3. havalimanının ayrıntıları netleşiyor



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havalimanıyla ilgili hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirterek, "Yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. İlk bölümünü 3 yıl içinde bitireceğiz." dedi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da halen 55 milyar liralık yatırım çalışmalarının sürdüğünü, megakente yapılacak üçüncü havaalanının yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli olacağını söyledi.


Bakan Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesi kapsamında yapılacak İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nün 3 boyutlu tam modelinin 'Rüzgar Tüneli' testi için geldiği İtalya'nın Milano şehrinde, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Parlamento'da son dönemi olduğunu ve geleceğe dönük netleşmiş bir planının bulunmadığını belirten Yıldırım, "Üç dönem kuralı partinin kuralı. Ben Türkiye tarihinin en uzun süreli Ulaştırma Bakanı'yım. Ulaştırmanın ve iletişimin her alanında çağ atladık. Biz görev adamayız. Başbakanımız görev verdi, yaptık. Yarın ne olur bilemem. Allah bir kapıyı kapatırken bir başkasını açar." dedi. Yıldırım'ın değerlendirmeleri şöyle:


İstanbul için 55 milyar liralık yatırım


Halen İstanbul için süren 7 büyük projemiz var. Avrasya geçişi, Marmaray, Ankara-İstanbul hızlı treni, 3. Boğaz köprüsü, 3. havalimanı, İzmir-İstanbul otoyolu ve Kanal İstanbul. Toplam yatırım 32 milyar dolar. Bunun 10 milyar dolarını öz kaynaklardan, kalanını da yap-işlet-devret ile yapacağız. 3. Boğaz köprüsü ile İzmit Körfez Geçişi'ni önümüzdeki 3 yıl içinde aynı anda bitirmeyi planlıyoruz. İstanbul'a 3. havalimanı için hazırlıklar son aşamaya geldi. Yerini belirledik. 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. 5 pisti ile aynı anda iniş ve kalkışa uygun olacak. İlk bölümünü 3 yıl içinde, ikinci bölümünü, hizmete girdikten sonra bitireceğiz. Atatürk Havalimanı kapasitesinin iki katı çalışıyor. 2003'te 8 milyon olan yolcu sayısı 2011'de 38 milyona çıktı. Havalimanı aynı ama artış inanılmaz. Günde 1.100 uçuş yapılıyor. Büyütmek mümkün değil. İlave pist yapmak çok maliyetli. Çünkü 5 bin konut yıkmanız lazım. 5 milyar dolar ve çok zaman harcamak lazım. Peki 3 yıl ne yapacağız? Bu sorunun kaynağı tek başına havalimanı değil. Bir dizi adım attık. Seyrüsefer altyapısını yeniledik. Uçuşlarla ilgili -kalkış sürelerini kısaltmak gibi- birtakım çalışmalarımız var. Park alanı yapıyoruz. 760 dönümlük askerî alanı da devralıp uçaklar için park yeri yapıyoruz.


Zaman


Geri Dön