24 / 11 / 2024

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi büyük ödülü aldı!

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi büyük ödülü aldı!

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Oktay Ekinci, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nı kaleme aldı. İşte o yazı!




Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) üye belediyeleri arasında her yıl düzenlediği “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın 2011 yılı değerlendirmesi sonuçlandı.


48 belediyenin 34 proje ve 30 uygulama ile katıldığı yarışmada TKB Danışma Kurulu jüri görevini üstlenirken; TKB Encümeni de jürinin önerilerini değerlendirerek yarışmayı sonuçlandırdı.


TKB-2011 ödüllerini kazanan belediyeler şöyle:


Büyük ödül


TKB 2011 Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nü “Merinos Tekstil Sanayi Müzesi” ile hak eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu uygulamasıyla Cumhuriyet döneminin önemli endüstri mirası yapılarından birini çağdaş işlevle kente yeniden kazandırmış oluyor. Çalışma, Uludağ Üniversitesi’nin Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi ile Tekstil Mühendisliği Bölümü ve İpekiş Mensucat Türk AŞ işbirliğiyle yapılmış ve belediyenin öz kaynakları ile gerçekleştirilmiş.


Süreklilik ödülü


TKB 2011 Süreklilik Ödülü’nü “Azm-i Milli Sanayi ve Bilim Müzesi” ile alan Aksaray Belediyesi de bir Cumhuriyet dönemi sanayi yapısı olan Un Fabrikası’nın sanayi ve kültür merkezine dönüştürülmesini amaçlıyor. Fabrikanın tüm makineleri müzede sergilenecek.


Diğer bir Süreklilik Ödülü sahibi Birgi Belediyesi de  İzmir  Valiliği İl Özel İdaresi’nin desteğiyle kamulaştırarak restore ettiği tescilli bir yapıyı pansiyon olarak kültür turizmine kazandırmış durumda.


Burdur Belediyesi ise Süreklilik Ödülü’nü iki çalışmasıyla kazandı. Biri, kentin tarihi Sinan Mahallesi’nde bulunan 19. yy’a ait “Sadrazam Derviş Mehmed Paşa Kütüphanesi Projesi”; diğeri ise yine bir 19. yy. yapısı olan “Eski Şehir Kulübü Restorasyon Projesi”.


Süreklilik Ödülü’nü “Saat Kulesi ve Meydan Düzenleme Uygulaması” ile alan Çanakkale Belediyesi’nin çalışmasını Koruma Uygulama Denetleme Bürosu’nun (KUDEB) gerçekleştirmiş olması, ayrıca takdir edildi.


Kula Belediyesi de “Zafer 86 Sokakların Sağlıklaştırma ve Beş Lüleli Çeşme Restorasyon Projeleri” ile Süreklilik Ödülü’nü alanlar arasında yer aldı…


Muğla Belediyesi’nin Süreklilik Ödülü almasına neden ise “Arasta 1. Etap Cephe Yenileme Projesi”... Proje alanı içinde yer alan toplam 110 dükkânda uygulama başlamış bile… Basit onarım ve cephe düzenlemeleri yapılmış, çatı ve tabelalar özgün düzenlemeyle yenilenmiş.


Proje ödülleri


TKB 2011 Proje Ödülleri “Eski Cumhuriyet İlkokulu ve Çevresindeki Dükkânlar Dizisi Rölöve-Restitüsyon Restorasyon” ve “Sokak Sağlıklaştırma Projeleri” ile Darende’ye; “İstanbul Fırıncılık Eğitim Merkezi ve Müzesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Mimari Uygulama Projesi” ile İstanbul Büyükşehir’e; “Notre Dame Du Rosaire Kilisesi Restorasyon Projesi”, “Karikatür Evi Restorasyon Projesi” ve “Sürmeli Ali Paşa, Ayrılık, Su Terazisi, Hasan Rıza Paşa, Ladikli Ahmet Ağa Çeşmeleri Restorasyon Projeleri” ile Kadıköy’e; “Yeraltı Şehri ve Çevresi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi” ile Nevşehir-Kaymaklı’ya; “Kentsel Sit Alanı Kentsel Tasarım ve Mimari Avan Projesi” ile Kayseri Büyükşehir ve “Selvili Han Restorasyon Projesi”, “Kadın Müzesi” ve “Mülkiyeliler Birliği Binası Projesi”yle İzmir-Konak’a; “Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Revizyonu” ile Eskişehir-Odunpazarı Belediyesi’ne verildi.


Uygulama ödülleri


TKB 2011 Uygulama Ödülleri’ni de “Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi”yle  Adana  Büyükşehir; “Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi” ve “Kızılkule-Tophane Ekseni Projesi”yle Alanya; “Karacabey Hamamı Yakın Çevresi Restorasyon, Rekonstrüksiyon ve Sağlıklaştırma Projesi” ve “Çelebi Mehmet Camisi ve Çevresi Restorasyon-Sağlıklaştırma Projesi”yle Ankara-Altındağ; “Eski Hükümet Konağı Restorasyonu”yla İzmir-Bayındır; “Çamurcu Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Uygulaması” ve “Hıdır Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Uygulaması”yla Gaziantep Büyükşehir; “Sırrıpaşa Konağı”yla Kocaeli Büyükşehir; “Tarihi Çapanoğlu Büyük Camisi Çevre Düzenleme ve Kentsel Tasarım Projesi”yle Yozgat Belediyesi kazandılar.


Bu değerlendirmeler dışında kalan, ancak her biri umut ve heyecan verici bulunan Antakya, Arapgir, Didim, Erbaa, Fatih, Fethiye, Gebze, İzmit, Kemaliye, Kuşadası, Kütahya, Mustafapaşa, Niksar, Nizip, Polatlı, Safranbolu, Söke, Şahinbey, Talas, Trabzon, Uşak, Yumurtalık ve Zeytinburnu Belediyeleri’nin çalışmaları için de katılımları, duyarlılıkları, kültürel değerlerinin korunup yaşatılması konusundaki uğraşları ve bu anlamda yarattıkları/yaratacakları bilinç için teşekkür edilmesi ve bunu anlatan bir belgenin kendilerine takdim edilmesi kararı alındı.


Tarihi ve kültürel mirasın korunması çabalarından ötürü ödül alan belediyelerimizi biz de kutluyor, darısı diğer belediyelerimize diyoruz.


Oktay Ekinci / Cumhuriyet


Geri Dön