26 / 11 / 2024

Neslihan Karadavut, öksüz öğrencilerinin evlerini yenilemek içien kolları sıvadı!

 Neslihan Karadavut, öksüz öğrencilerinin evlerini yenilemek içien kolları sıvadı!

Güneşli Kurtdereli Mehmet İlköğretim Okulu sınıf öğretmenlerinden Neslihan Karadavut, öksüz öğrencilerinin yaşadığı harabe evi yenilemek için güzel bir proje başlattı




Önce okulda başlayan projeye zamanla tüm Güneşli destek verdi ve Balıkçı ailesi bir ayda yeni bir eve kavuştu. Okul müdürü Selahattin Ceylan bu kadarla kalmayıp çalışmayı seneye gönüllü aile projesine dönüştürmeyi düşündüklerini söylüyor.


Bağcılar Güneşli'de yaşayan Balıkçı ailesinin aslında acıklı bir hikâyesi var. Anne dört yıl önce vefat etmiş, ölmeden önceki son iki yılını da felçli geçirmiş. Ondan iki yıl sonra da çocuklarına bakan anneanne vefat etmiş. Baba oto boyacılığı yapıyor ama geliri iyi değil, bir yandan da eski dükkânından kalan vergi borçlarıyla boğuşuyor. Üç çocuktan 16 yaşındaki Derya aile bütçesine yardımcı olabilmek için okulu lise birde terk etmiş. Ortanca kardeş 7. sınıfa gidiyor. En küçük kardeş Kübra ise aynı okulda özel eğitim sınıfında okuyor. Yaşadıkları evin durumu gerçekten içler acısı. Ama onların hikâyesine artık böyle bakmamalı. Çünkü son birkaç ayda çok güzel gelişmeler olmuş hayatlarında. Kurtdereli Mehmet İlköğretim Okulu sınıf öğretmenlerinden Neslihan Karadavut'un başlattığı proje, öğrencilerinin hayatlarını değiştirmiş. "Haydi Uzat Elini" adı verilen projeyle Balıkçı ailesinin harap haldeki evleri baştan aşağı yenilenmiş. Projenin başlaması ise hayli ibretlik.


Öğrencilerinin durumunu kısmen bilen Neslihan öğretmen ara ara onlara yardım etmeyi alışkanlık haline getirir. Bazen marketten aldığı erzaklarla, bazen hoşlarına gidecek bir iki parça kıyafetle gönüllerini alır. Hediyelerini okulda öğrencilerine doğrudan verdiğinden evlerini görmek nasip olmaz. Ta ki, her zaman alışveriş yaptığı market kapalı olunca başka bir markete gitmek zorunda kalana kadar. Gittiği market okula biraz uzaktır. Dükkan sahipleri kendisini tanıdığından erzakları eve kadar bırakmak ister. Bu vesileyle yardımları ilk kez öğrencilerinin evine kadar götürür Neslihan öğretmen. Ancak karşılaştığı manzara tahmininden çok daha kötüdür. Dededen kalma iki katlı evin ikinci katı neredeyse tamamen çökmüş, öğrencilerinin yaşadığı giriş katı ise harabeye dönmüştür. Pencereler kırık, kapı kilidi bozuk. Tavanı aktığından yerdeki döşeme kabarmış, dolap olmadığından yerde duran eşyalar ıslanmıştır. Rutubet artık çocukları da rahatsız etmeye başlamıştır. Öğrencilerinden Deniz'in neden sedef hastası olduğunu daha iyi anlar Neslihan öğretmen. Bu durumu görür de durur mu, hemen bir şeyler yapmak için kolları sıvar. Ama işin içine ev girince masrafların kendisini aşacağı ortadadır.


Sorumluluk projesi olarak başlattık


Neslihan Karadavut kara kara düşünürken aklına Milli Eğitim Bakanlığı'nın Değerler Eğitimi için her ay belirlediği konu gelir. Şubat ayının teması sorumluluktur ve bununla ilgili bir proje geliştirmesi gerekmektedir. Bundan güzel fırsat mı olur? Hemen Balıkçı ailesine yardımı bir sorumluluk projesine dönüştürür. Öğrencilerine, çevremizdeki öksüz ve yetim çocuklara karşı sorumluluklarımızdan bahseder, veli toplantısı düzenleyerek durumu velilerine duyurur. Okul aile birliği başkanı Sevim Öztürk en büyük destekçisi olur bu süreçte.


Niyet güzel olunca işler tahmininden de kolay ilerler. Diğer sınıfların velilerinden duyanlar da dâhil olur, anne-babalar işyerlerinden yardım toplar. Kapılar değişir, camlar, çerçeveler yenilenir, veliler bizzat badanayı gelip kendileri yapar. Mutfaklara dolap, ortak kullanılan banyo-tuvalete klozet takılır. Halılar alınır, perdeler seçilir. Çatal kaşığa varana kadar her şey değişir. Ve ortalama bir ayda, ev yeni halini alır.


Öğrencilerim bir ay kantine gitmedi


Neslihan Karadavut yalnızca okul değil, tüm Güneşli halkının proje için seferber olduğunu söylüyor. Bu süreçte kendisini en çok duygulandıran ise öğrencilerinin bir ay boyunca kantine gitmeden biriktirdikleri paralarını bir mendile sarıp getirmeleri olmuş. "O mendili günlerce çantamda gezdirdim. Demek ki sorumluluk bilincini verebilmişiz diye mutlu oldum." diyor. Karadavut'un 12 yıldır aynı okulda öğretmen olması da etkili projenin başarısında. Hangi kapıyı çalsa güvenle yardım etmiş esnaflar. Proje bu kadarla da kalmayacak. Okul müdürü Selahattin Ceylan seneye bunu bir gönüllü aile projesine dönüştürmeyi düşündüklerini söylüyor.


Zaman



 Neslihan Karadavut, öksüz öğrencilerinin evlerini yenilemek içien kolları sıvadı!


Geri Dön