17 / 05 / 2024

Spradon Quartz ve Divan Residence'ta faizler indi

Spradon Quartz ve Divan Residence'ta faizler indi

Kuzu Grup'un Yönetim Kurulu üyesi Güner Kuzu "Seçim sonrası ekonomi ve gayrimenkul sektörü enerjisini depolamış olarak yol çıkıyor. 'Nerde kalmıştık' der gibi. Biriken bir talep vardı. İnşaatta



Hükümetin açıkladığı 4. ve 5. ekonomik paketlerdeki KDV ve harç vergisi indirimi ile moral bulan gayrimenkul sektörü, seçim sonrası süreç için umutlandı. Merkez Bankası'nın ve kamu bankaların faiz indirimi ile gözler konut kredisi faizlerine çevrilirken, durgunlukla boğuşan müteahhitler faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekti bile. Bu firmalardan biri olan Kuzu Grup'un Yönetim Kurulu üyesi Güner Kuzu ile seçim sonrasında konut sektörüne ilişkin kısa bir ufuk turu attık.
Seçimler geride kaldı. Ekonomiye ve sektöre yönelik beklentiniz nedir?

Seçim sonrası ekonomi ve gayrimenkul sektörü enerjisini depolamış olarak yol çıkıyor. 'Nerde kalmıştık' der gibi. Biriken bir talep vardı. İnşaatta metrekaresi 150'nin üzerinde olanlarda KDV yüzde 8'e indirildi. Bu daha çok üst gelir grubuna hitap eden gayrimenkuller için faydalı olacak. Fakat 5. paketle birlikte indirimin işyerleri için de geçerli olması ve tapu devir harçlarının yüzde 3'ten (alan ve satan için yüzde 1.5'er ödeniyordu) yüzde 1'e indirilmesi, sektörü biraz daha hareketlendirecektir.

FAİZLER BİZİ ETKİLEMİYOR

Faizlerin düşmesi satışlara olumlu yansır mı?

Konut kredisi faizlerin düşmesi o kadar etkilemi-yor. Şu an firmalar, yaptıkları kampanyalarla belli bir oranı sübvanse ediyorlar. Örneğin bizim sıfır faiz uyguladığımız vadeler de var. 60 ay vadeye yüzde 0.87 faiz uyguladığımız oranlar da var. Zaten tercih edilen vade de daha çok 60 ay.

FİYATLAR DÜŞMEZ

Bu süreçte konut fiyatlarındaki değişim nasıl oldu, geriye gelme oldu mu?

Konut fiyatları geriye gelmez. Sadece özel proje-lerde peşine özel indirimler olabilir. Onun dışında düşüş beklemiyorum. Fiyat indirimi yapanlar, nakit ihtiyacı olan ve elinde stok bulunan küçük müteahhitlerdir. Bizim fiyatlarımızda bir düşme olmayacak.


Divan Residence'e gurbetçilerden ilgi


Bölgenin havaalanına yakın oluşu, Marmaray'ın Avrupa girişine yakın oluşu, çevre yollarına yakın oluşu Divan Residence'ın değerini artırıyor. Burası aileden ziyade çalışan kesimi, şehir dışında veya yurtdışında işi olup da İstanbul'a iş için gidip gelen insanların tercih ettiği bir proje. Proje için yurtdışında da tanıtım yapmayı düşünüyoruz. Özellikle Almanya ve Hollanda'da. Çünkü bu ülkelerden ciddi talep var. İlgi gösterenlerin büyük bölümü de Türk işadamları.


Quartz'a ilk hafta 150 ön talep geldi


Biraz da projelerinizden bahseder misiniz?

İstanbul'da bizim Bahçeşehir'de yoğunluklu projemiz var. Burada da 2 bin 100 konutumuz var. Bunun bin konutunun yüzde 90'ı da bitti. Geçtiğimiz hafta Spradon Quartz projemizi halka açtık. Onunla ilgili güzel talep de aldık. 150 tane ön talep aldık. İnsanlar doğru projeye, doğru fiyatlandırmaya her zaman ilgi gösteriyor. Bakıyor

çevredeki rayiç bedellere, projenin fiyatları uygunsa, kazanacağını bildiği için hemen alıyor. Onun haricinde Divan Residence projemiz var. Buranın dışında  Ankara  Dikmen'de bin 500 konutluk Park Vadi projemiz var. Ankara Keçiören'de bir projemiz var. Kuzu Grup olarak bugüne kadar yaklaşık 20 bin konut üretmişiz. Son iki yıl içerisindeki işlerle birlikte şu an 5 bin konutluk projemiz var.

Yenişafak


Geri Dön