06 / 05 / 2024

Kent Konseyleri Başkanları Mersin’de bir araya geldi!

Kent Konseyleri Başkanları Mersin’de bir araya geldi!

Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından düzenlenen Katılımcı Kentsel Planlama ve Kent Konseyleri Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, kentlerin dinamiklerinin tamamını temsil edebilen bir yapıya sahip olduklarını vurguladı




Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından düzenlenen Katılımcı Kentsel Planlama ve Kent Konseyleri Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, kent konseylerinin kentlerin olmazsa olmazı olduğunu ve kentlerin dinamiklerinin tamamını temsil edebilen bir yapıya sahip olduklarını vurguladı


Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşen çalıştaya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Hasan Soygüzel, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu ve 35 ilden Mersin'e gelen kent konseyi başkanları ve genel sekreterleri katıldı.


Konuşmasında Türkiye’de bin dokuz civarında belediyenin halka hizmet vermesine rağmen yaklaşık yüz kent konseyinin bulunmasının üzücü bir durum olduğunu ifade eden Başkan Kocamaz, “Yerel yönetimler, halkın içerisinde herkesle yüz yüzedir, kent konseyleri ise yerel yönetimlerin elini güçlendirecek bir kurum olarak değerlendirilmelidir. Kent meclisleri, belediye meclisleri kentin problemlerini çözme konusunda yeterli olamayabiliyor. Kentin dinamiklerinin tamamını temsil edemeyebiliyorlar. Kent konseyleri işte bu noktada o eksiği dolduracak alanlar olarak değerlendirilmeli. Özellikle kendi alanında uzmanlaşmış bilgi ve birikimi yüksek insanlardan oluşan kent konseyleri, belediye meclislerinin ve belediye başkanlarının vizyonlarını genişleterek ufuklarını açabilir” dedi.


Kent projelerinde asıl amacın kenti ortak paydada buluşturma düşüncesi olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Kocamaz, “Siyasi düşünceler, inançlar, söylemler, bakış açıları ne olursa olsun kent ortak paydasında birleştiğimiz zaman o kenti geleceğe daha iyi hazırlamış oluruz.  Herkesin düşüncesini burada açıkça savunması ve bu düşüncelerden ortak bir tema belirlemesi kentin geleceği açısından önem teşkil etmelidir” diye konuştu.


Kent konseylerinin tek başına yeterli olmayacağının da altını çizen Başkan Kocamaz, “Konseylerin gençlik meclisleri, çocuk meclisleri, esnaf meclisleri gibi alt birimleri olmalıdır. Bu sayede daha fazla insan temsil edilerek var olan sıkıntılara çözüm bulunabilir” dedi.


BELEDİYELER YAPTIĞI VE YAPACAĞI İŞLERİ HALKLA PAYLAŞMALI

Şeffaf ve açık belediyecilik anlayışının kentlerde yer edinmesi gerektiğini vurgulan Başkan Kocamaz, yapılan ve yapılacak olan işlerin vatandaşlarla paylaşılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.


Bu düşüncelerden yola çıkarak, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimleriyle ilgili bilgileri, şikayetleri şeffaf ve açık bir platformda, herkes tarafından izlenebilir hale getirdiklerini belirten Başkan Kocamaz, “Belediyemiz ve MESKİ ile ilgili çalışmalarımız büyük oranda tamamlandı. Belediyede Alo 153, MESKİ’de Alo 185 hattına yapılan şikayetler, anında kayıt altına alınıyor. 24 saat çalışma esasıyla buradan ilgili dairelere aktarılıyor, vatandaşımız işini oradan da takip edebiliyor. Yani şikayetler hangi aşamada, hangi birime gönderildi, oradan netice alındı mı alınmadı mı, alınmadıysa nedenleri nedir, problem ne zaman çözülebilir gibi her türlü takibi yapabilecekleri bir platform hazırladık” dedi.


KENTLERİN GELİŞEBİLMESİ İÇİN ÇALIŞTAYLAR ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR

Kentlerin ilerleyebilmesi için kent konseylerinin yaptığı çalıştayların önemli olduğunu söyleyen Başkan Kocamaz, “Farklı illerden gelerek kentlerinin sıkıntılarını dile getiren kent konseyleri başkanları ya da genel sekreterlerinin birbirleriyle fikir alışverişi yaparak yeni şeyler öğreneceği, mevcut olan sıkıntıları da daha kolay aşabileceği görüşündeyim. Kentlere verilen hizmetler ve bunların uygulanmasında, birbirlerinin eksikliklerini tamamlayarak, güzel bir diyaloğa girildiğinde vatandaşlar daha mutlu yaşamaya başlayacaktır. Bu çalıştaylar bunun için zemin oluşturmaktadır” diye konuştu.  


Açılış konuşmalarının ardından Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Kentsel Planlamada Katılımcılık ve Kent Konseylerinin Rolüyle ilgili sunumunu yaptı.


Moderatörlüğünü Mezitli Kent Konseyi Başkanı, Öğretim Üyesi Doç. Dr. S. Ulaş Bayraktar’ın yaptığı Kentsel Planlama Sürecine Katılım Örnekleri başlıklı oturumda; Mersin Kent Konseyi’nden Prof. Dr. Kemal Görmez “Kushimoto Sokağı Ne İstiyor?” Kentsel Paydaş Analizi,  Adana  Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Arslan, Engelsiz Adana Çalıştayı ve Stratejik Plan Önerileri, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Nuri Yavuz Çanakkale Kent Konseyi Kent Eylem Planı, Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Necati Binici Gaziantep Kamil Ocak Spor Kompleksi Plan Değişikliği Raporu, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Enes Battal Keskin Bursa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Çalıştayı konularında sunumlarını gerçekleştirdi.                


Çalıştay, moderatörlüğünü Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’in yaptığı Kentsel Planlama Süreci ve Pratiğinde Katılımcılık Sorunları ve Potansiyelleri başlıklı atölye çalışmasının ardından genel değerlendirme ile sona erdi. 



Mersin Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön