28 / 12 / 2024

Kentlerin veri bankası olacak!

Kentlerin veri bankası olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturma yolunda kentsel dönüşümü sadece fiziksel değil yönetsel olarak da yapabilmek amacıyla Kent Bilgi Sistemi'ni ülke genelinde yaygınlaştıracak.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturma yolunda kentsel dönüşümü sadece fiziksel değil yönetsel olarak da yapabilmek amacıyla Kent Bilgi Sistemi'ni ülke genelinde yaygınlaştıracak.


Bilgi teknolojilerinin kentsel yaşam alanlarında ve kentlerin yönetilmesinde kullanımının giderek artması sonucu sanayi kentleri de yerini bilişim veya akıllı kentlere bırakıyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yerel yönetimlerin faaliyetlerinin çağdaş bilgi teknolojileri kullanılarak icra edilmesi için gerekli altyapıyı hazırlamak, Kent Bilgi Sistemi'nin standart şekilde ve yaygın olarak kullanımını sağlamak üzere Türkiye Belediyeler Birliği ile işbirliği yaptı.


-Üç belediyede pilot uygulama


Bu çerçevede Elazığ, Ardahan ve Talas belediyelerinde pilot uygulama yapılması için protokol imzalandı. Pilot uygulama, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından ortak yürütülecek.


Pilot uygulama kapsamında daha önce Bakanlık tarafından belirlenen standartlar test edilecek, bulut teknolojilerine dayalı prototip hazırlanacak, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon mekanizması oluşturulacak, eğitim ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilecek.


-Kent Bilgi Sistemi hakkında


Coğrafi Bilgi Sistemi'nin kent bazına indirgenmiş şekli olan Kent Bilgi Sistemi, kentliye hizmet verilen altyapı, çevre, inşaat, ulaştırma, enerji, turizm, tarım, haberleşme, güvenlik ve diğer tüm sektörlerce üretilen ya da kullanılan verilerin bütününden oluşuyor.


Sistem, çarpık kentleşme ve şehirlerin hızlı büyümesinin neden olduğu ve giderek artan sosyal, ekonomik ve ekolojik problemlerin belirlenmesi, analiz edilmesi ve çözümlenmesi için kent bilgisinin yönetilmesinde, mekansal planlama ve kentsel dönüşüm süreçlerinin iyileştirilmesinde ve yapılacak uygulamalara hız kazandırılmasında önemli bir karar destek aracı görevi görüyor. 


Kent Bilgi Sistemi'nin yerel yönetimlerin görev alanındaki bilgilerin yönetilmesi, birimler arası koordinasyonun sağlanması, vatandaşa hızlı hizmet sunulması, imar ve altyapı hizmetlerinin planlanması, uygulamalarının hızlandırılması ve izlenmesi, gelir takibiyle belediyelerin gelirlerinin artışının sağlanması gibi bilinen birçok faydası bulunuyor.


AA


Geri Dön