23 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşüm altyapı sorunlarına çözüm olabilecek mi?

Kentsel dönüşüm altyapı sorunlarına çözüm olabilecek mi?

Kentsel dönüşüm çarpık kentleşmeye çözüm olacak mı? Mülk sahiplerinin hakları nasıl korunabilir? Wise TV’ye konuşan Sampaş Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya kentsel dönüşümde gelinen noktayı ve yapılması gerekenleri anlattı.




Kentsel dönüşüm çarpık kentleşmeye çözüm olacak mı? Mülk sahiplerinin hakları nasıl korunabilir? Yatırımcılar hangi yolu izlemeli? Wise TV’ye konuşan Sampaş Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya kentsel dönüşümde gelinen noktayı ve yapılması gerekenleri anlattı.


10 milyon vatandaşı ilgilendiriyor


“Kentsel dönüşüm sadece çürük binaların yıkılması ve onları yerine yeni binaların yapılmasından ibaret olmamalı” diyen Karakaya, büyük alanlarda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri ile kentin altyapı sorunlarına çözümler getirilebileceğini kaydetti.


Kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunu dile getiren Karakaya şunları söyledi:


“Kentsel dönüşüm gelecek 10 yıl boyunca gündemde olacak. Özellikle İstanbul’daki deprem riski ile birlikte kentsel dönüşüm yaklaşık 10 milyon vatandaşımızı yakından ilgilendiriyor. Gerek kamu gerek mülk sahipleri gerekse de yatırımcılar açısından bu işin nasıl ele alındığı ve nasıl yürütüldüğü çok önemli. Öncelikle belirtmeliyim ki, kentsel dönüşüm yalnızca bir binanın yerine yenisinin yapılması işi değildir. Kentsel dönüşüm yeni bir yaşam alanı tesis etmektir”


Kentsel dönüşümü, kentlerin yeniden yapılandırılması olarak düşünmek gerektiğini ifade eden Sampaş Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya,kentsel dönüşüm çalışmalarının büyük alanları kapsayacak şekilde ele alınması gerektiğini belirterek altyapı sistemleri, ulaşım ve yeşil alanların hesaba katıldığı, sağlık merkezleri ve okulların planda yer verildiği projeler sayesinde yeni modern yaşam alanlarının oluşturulabileceğini söyledi.


'Tüm tarafların hakkı korunmalı'


Özellikle İstanbul’da bazı yerleşim alanlarının plansız ve düzensiz büyüdüğüne dikkat çeken Karakaya, “Çarpık kentleşme ile insanlar belli bölgelere yerleşmiş, sonra da Devlet ve Belediyeler oraya yol, okul, su, elektrik getirmiş. Planlama imkânı olmamış. Şuanda ise kentsel dönüşümü bir fırsat olarak görüp modern projeler ile dönüşüm alanları sıfırlanabilir ve yeni bir planla yeni yaşam alanları inşa edilebilir. Bu noktada dönüşüm alanının belirlenmesinden inşaatın başlamasına kadarki süreçte hak sahiplerinden yatırımcılara, belediyelerden bakanlıklara kadar ilişkilerin yürütülmesi ve tüm tarafların haklarının korunması konusu önemli. Sampaş olarak biz bu sürecin yönetimini üstleniyoruz” diye konuştu.


'Yatırımcılar omuz omuza vermeli'


Kentsel dönüşüme yatırım yapan yatırımcıların birlik içerisinde çalışması gerektiğini ifade eden Karakaya şöyle konuştu:


“Yatırımcılar kentsel dönüşüm projelerinde omuz omuza vermeliler. Birbirlerini destekleyecekleri şekilde proje geliştirmeliler. Bir master plan üzerinden hareket edilmeli. Herkes kendi bölgesinde kendine göre bir plan oluşturduğu zaman kaotik sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Projelerin birbirleriyle uyumlu olması gerekir”


Hak sahiplerinin ve yatırımcıların neden Sampaş’ı tercih ettiğine sorulara da cevap veren Karakaya, “Sampaş 34 yılı aşkın süredir 500’ün üzerinde belediye ile çalıştı. Bu deneyim sayesinde onların dilini ve ne istediklerini çok iyi bildiğinden uzlaşı süreçlerini koordine etmekte başarılı oluyor. 


Yatırımcılara bir nevi kılçıksız balık sunuyor. Çünkü yatırımcılarımızın alıştıkları olan şey boş arsa üzerine proje geliştirmek. Biz zor olan süreci çözüme kavuşturduğumuzda yatırımcımız projelerine konsantre olabiliyor. Yeni Kore Şehitleri, Levent Ocean, Yeni Belediye Evleri ve Yeni Ilıcabaşı projeleri örnek olarak verebiliriz. Hak sahibi açısından bakıldığında ise Sampaş onları mağdur etmeyecek ve neticede memnun olacakları bir ortam hazırlıyor” diye konuştu.


Vatan


Geri Dön