22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm cadde mağazalarını vurdu!

Kentsel dönüşüm cadde mağazalarını vurdu!

İstiklal’deki mağazalardan sonra Bağdat Caddesi’nde kapanan mağazalar da dikkat çekti. Kiraların 250 bin dolara kadar çıktığı caddede şu an 22 dükkân kapalı. Başkan Nuhoğlu, “Dönüşümle beraber kiralar da arttı. Kapatanlar dönüşümle yapılan yeni binalara taşınıyor” diyor



İstiklal’deki mağazalardan sonra Bağdat Caddesi’nde kapanan mağazalar da dikkat çekti. Kiraların 250 bin dolara kadar çıktığı caddede şu an 22 dükkân kapalı. Başkan Nuhoğlu, “Dönüşümle beraber kiralar da arttı. Kapatanlar dönüşümle yapılan yeni binalara taşınıyor” diyor


Artan kiralar, kapanan dükkânlar... Son dönemde şöyle ya da böyle, gerek İstiklal Caddesi gerekse de Bağdat Caddesi’deki dükkânlar kapanıyor. Bağdat Caddesi’nde şu an 22 dükkânda kiralık yazısı yer alıyor.

Daralmanın nedenlerini Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na sorduk. Başkan Nuhoğlu, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bağdat Caddesi’nde yılbaşından bu yana 60’a yakın dükkân kapandı. Çünkü dönüşüm var. Bir yandan binalar yıkılıyor ve dükkânlar mecburen kapanıyor. Fakat binalar tamamlandıkça dükkânlar yeniden açılıyor. Yeni yapılan binalarda da yüksek kiralar var. Diğer taraftan da AVM’ler arttı, Bağdat Caddesi’ne yakın diğer merkezler örneğin Ataşehir’de de aynı mağazalar açıldı. Dolayısıyla Ataşehir’deki buraya gelmez oldu.”


'İSTİKLAL CADDESİ İLE KARŞILAŞTIRMAYIN'

“Tabii bir de Marmaray’ın henüz banliyö sistemine entegre olmaması sorunu var. Bağdat Caddesi’ne toplu ulaşımla gelmek de kolay değil” diyen Başkan Nuhoğlu, “Bunun yanında nüfusumuz da 506 binden 462 bine düştü. 2010 yılında yapılan bir araştırmada caddede saat 18.00- 19.00 arasında 13 bin kişi geçerken 2015’te bu rakam 6 bine düşmüş. Bağdat Caddesi’nin şu anki durumunu İstiklal Caddesi’yle karşılaştırmamak gerekli. Dönüşümle yenilenen binaların tamamlanması ve Marmaray’ın entegre olmasıyla dinamik yapısına çok kısa süre içinde yeniden kavuşur” diye konuşuyor.


Kentsel dönüşüm cadde mağazalarını vurdu!


Ünlü caddedeki bir emlakçı ise durumla ilgili şunları anlatıyor: “En büyük değişiklik dükkân kiralarında üç kat artış olması. İnsanların caddeye talebinde bir azalma yok çünkü gelip gezip gidiyorlar. Problem mal sahiplerinde. Dükkânların kapanma sebebi artan kiralar. Bin 800 metrekarelik ünlü bir giyim firması 230 bin dolar ödediği mağazayı kapattı. Şu an aynı bina için istenen kira ise 180 bin dolar. Bağdat Caddesi üzerindeki bir banka ise 150 bin TL kira verdiği lokasyondan çıkarak Bağdat Caddesi’nin ara sokağında 50 bin TL’ye yer kiraladı. Bu durum Bağdat Caddesi’nde dükkân ve mağaza kiralarının daha da aşağıya geleceğini gösteriyor.”

'10 BİN LİRA KİRA İSTİYORLAR' 

“3 sene önce bölgeye 20-25 ek emsal verilmesi nedeniyle inşaat firmaları buraya üşüştü. 2010 başında metrekare fiyatları maksimum 4 bindi. Şu anda 15 bin oldu. Özellikle denize bakan kısımlarda 20 binleri çoktan aştı. Vatandaş dairesine 10 bin TL kira istemeye başladı” diyen emlakçı, ekliyor: “Vatandaş müteahhitlerden 6-7 bin TL kira bedeli alıp gidip bin 500 TL’ye ev tutuyor diye söylentiler var, ne kadar gerçeği yansıtıyor bilemiyorum.’’


'TALEPLER FİYATLARI YUKARIYA ÇEKTİ'

Konuştuğumuz cadde sakinleri ise talep artınca ev sahiplerinin de fiyatları tavana çekmiş olduğunu, bu yüzden geri dönüşümün biraz yavaşladığını söylüyor.

Yaklaşık 4-5 ay önce çevredeki inşaatların daha fazla olduğunu kaydeden cadde sakinleri, gürültüden oldukça şikâyetçi. “Bazı inşaat alanları ufak tefek işleri yapılmaması gereken saatlerde yapıyor. Gürültü kirliliğinden bıktık usandık. Özellikle binaları yıkarken ıslatmadılar, tozdan öldük” diyorlar.

Bir cadde sakini ise “Bazen camın önüne oturuyorum, neredeyse otomobilden çok kamyon geçiyor. Eşkıya gibi kullanıyorlar, vızır vızır gidip geliyorlar. Seslerinden durulmuyor. Yaz geldiğinden beri camı açmak kısmet olmadı henüz” ifadesini kullanıyor.


Habertürk


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Bağdat Caddesi’nde istenen kira bedellerinin giderek artmasıyla caddedeki şubelerini kapatan birçok ünlü marka AVM’leri tercih etmeye başladı. Fiyatlara isyan eden markaların boşalttığı dükkânlar da aylardır boş...


Dünyanın en seçkin caddeleri arasında gösterilen Bağdat Caddesi’nde son bir senede dünyaca ünlü mağazalar şubelerini birbiri ardına kapatmaya başladı. 

Michael Kors, Gap, Benetton, Zara, Bershka, Topshop, Teknosa, Divarese, Burger King... Bağdat Caddesi’nde son bir yılda kapatılan mağazalardan birkaçı. Yüksek kira bedelleriyle karşılaşan dünyaca ünlü markalar caddeden ellerini çekerek çok daha uygun kira bedeli olan alışveriş merkezlerini tercih etmeye başladı. Binlerce dolar kira istenilen dükkanlar ise aylardır boş. 


Bazı bankalar da cadde üzerindeki yerlerini bırakıp ara sokakları tercih etmeye başladı. Bağdat Caddesi’nde yürürken birkaç dükkândan birinde ya ‘kapatıyoruz’ ya da ‘devrediyoruz’ afişlerini görmeniz mümkün. Yedi senedir Bağdat Caddesi’nde emlakçılık yaptığını belirten Ceki Gayrimenkul’ün sahibi Ceki Hason, sorunun kaynağının kentsel dönüşüm olduğunu belirtiyor. 

Hason, son iki yılda bölgede 10 bin konutun yenilendiğini, yenileme çalışmaları nedeniyle yük ve hafriyat kamyonlarının caddeyi işgal ettiğini söylüyor. 

‘Fiyatlar gerilemeli’

Kira fiyatlarının da çok yüksek olduğuna vurgu yapan Hason, bunu örneklerle şöyle anlatıyor:

“Daha yeni konuşmuş olduğum bir mal sahibi kapatılan dükkânından 120 bin TL kira alıyordu. Mağaza bunu karşılamayıp zarar etmeye başlayınca dükkânı kapattı. Mal sahibi bana geldi ve ne kadara kiraya verebileceğimizi sordu. 75 bin TL’den fazlaya veremeyeceğimizi söyledim. 300 bin lira ciro yapan bir işyeri en fazla 60 bin TL kira vermek istiyor. Mal sahipleri fiyatlarda diretince de firmalar buradan tek tek geri çekiliyor. Caddedeki Arçelik mağazasının kirası 50 bin dolar. Bunu 30 bin dolarını merkez karşılıyor, bayi ise 20 bin dolarını. 

Eğer bu rakam 21 bin dolar olsa bu bayi devam edebilir mi? Ben zannetmiyorum. Cadde üzerinde 170 metrekare giriş 60 metrekare alt katı olan bir dükkâna istenen para 10 milyon dolar. Aynı dükkân Çiftehavuzlar’da 4 milyon dolar. Buraların hiçbir zaman değer kaybedeceğini düşünmüyorum ama bir kriz yaşandığı doğru. Bu fiyatların gerilemesi gerekiyor. Olması gereken fiyatlar değil değerlerinin üstünde para isteniyor.”

‘Markalar AVM’lere kaçtı’

Suadiye ile Caddebostan arasında son dönemde birçok giyim firmasının kapatıp yerine yeme içme sektöründe olan firmaların şube açtığını belirten Çevik Emlak’ın sahibi Vahit Çelik ise, giyim sektöründe iş yapan firmaların kiraların uygun olması nedeniyle AVM’lere kaçtığını vurguluyor. Çelik, sorunun kaynağını şöyle anlatıyor:

“Bu bir süreç. Her 8 yılda bir bu süreç yaşanıyor. 8-10 yıl evvel de fiyatlar düştü, mağazalar boşaldı sonra yeni markalar bu dükkânları kiraladı. Mal sahipleri hep daha fazlasını isteyince buradaki markalar da dayanamıyor. Yan tarafımızda Kitchenette vardı, dükkânı boşalttı. 100 metrekare giriş, 170 metrekare bodrum katına sahipti ve en son kirası 90 bin TL’ydi. Daha birçok markanın da buradaki dükkânlarını kapatacaklarını duyuyoruz. Burada Zara mağazasının birini kapattı. Zara 130 bin dolardan çıktı, şimdi mal sahibi 110 bin dolara kadar indi ama kiraya veremiyor.” 

‘Denetim yapılmalı’

Anadolu Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Selami Gökçe de, “Yıllardır kentsel dönüşümün bu tarz sorunlara yol açacağını söylüyorduk. Cadde üzerindeki iş yerlerinin kiraları inanılmaz yüksek. Mal sahiplerinde işine gelirse mantığı var. Cadde üzerindeki iş yerlerinin metrekare birim fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Bu konuda da gerekli çalışmalar yapılmalı. Hem mal sahibini hem de işletme sahihibinin mağdur olmaması gerekiyor. Haksız rekabetin önüne geçilmesi lazım” diye konuştu.

‘İlgi 2011’den beri azalıyor’

“Geçen sene yaptığımız araştırmalarla Bağdat Caddesi’ne gelen insan sayısının 2011’den beri azaldığını gördük” diyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Yeni açılan alışveriş merkezleri de insanları çekiyor. Şu anda Kadıköy’de binin üzerinde inşaat var. İnşaatların yarattığı ses ve kirlilikte insanları yoruyor. Esas neden ise kiraların yüksek olması. Bağdat Caddesi için tasarımlar ve çalışmalar yapıyoruz. Kentsel dönüşümden sonra caddeye olan ilginin artacağını düşünüyorum. Caddenin değer kaybedeceğini düşünmüyorum” dedi.

İstiklal’de de durum aynı

İstiklal Ceddesi’ndeki dünyaca ünlü kafe-restoran zincirleri, tekstil mağazaları, bankalar, GSM operatörleri, oteller Bağdat Caddesi’nde olduğu gibi çareyi dükkânlarını kapatmakta buldu. The House Cafe, Paşabahçe, Starbucks, İş Bankası, Vodafone, Finansbank, Pizza Hut, Teknosa, Media Markt, Columbia gibi dünyaca ünlü markalar caddeyi terk etmiş durumda. 


Milliyet



Geri Dön