22 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşüm hakkında merak edilenler!

Kentsel dönüşüm hakkında merak edilenler!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurduğu Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı'na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşlar kentsel dönüşüm hakkında bilgi almak için Alo 181'i soru yağmuruna tuttu.




Kentsel dönüşümde vatandaşlarca en sık sorulan soruların başında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının anlaşmalı bankalarca sağladığı faiz desteği ve kira yardımı destekleri geliyor. Bakanlık kentsel dönüşümde riskli evini yenilemek isteyen hak sahiplerinin bankadan çekeceği kredi faizinin yüzde 4'ünü karşılıyor. Bakanlık ayrıca her bölgeye göre maliklere 18 aya kadar kira yardımı seçeneğini de sunuyor. 

Uygulamadan kiracılar ise 2 kira bedeli oranında yararlanıyor. Kiracılar için kanun kapsamında faiz desteği de sağlanabiliyor. 

Alo 181 hattına vatandaşlar tarafından en çok yönlendirilen sorular ve bu sorulara verilen cevaplar şöyle: 


¦ SORU: İnşaat ruhsat örneği 2. takside kadar çıkmazsa ruhsatın çıktığı tarihten önceki taksitlerin faiz iadesi 6306 Sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olarak finansal desteklerden ve yapılacak mı? 

¦ CEVAP: 6306 Sayılı Kanun kapsamında faiz destekli krediden yararlanabilmeniz için bankanıza ibraz etmeniz gereken belgeler arasında yapacağınız yapının ruhsatının bulunması gerekir. Yapınızın ruhsatı alınmadan ilgili bankaya faiz destekli kredi için müracaatta bulunmuşsanız ve banka size kredi vermişse ruhsatınızın Bakanlığımıza ibrazının yapıldığı tarihte Bakanlığımız, siz taksitlerinizi ödediğiniz sürece faiz desteğini öder. Kullandığınız kredinin geriye dönük faiz desteklerini de öder. 


¦ SORU: Tek parselde bulunan birçok gecekondu var. Biri risk tespiti yapmış ve riskli çıkmış. Diğeri yığma yapı ve tek kat olduğu için risk teşkil etmediği düşüncesiyle riskli raporu verilmemiş. 

Parselde gecekonduları olan vatandaşlar kentsel dönüşüm kapsamına dahil olmak istiyor. Bu durumda ne yapılabilir? 

¦ CEVAP: Yapılarınızın 6306 Sayılı Kanun kapsamında değerlendirilebilmesi için Bakanlığımızın lisanslandırdığı kuruluşlardan birine müracaat ederek yapılarınıza risk tespitinin yaptırılması gerekir. Yapılan inceleme sonunda yapılarınız riskli çıkarsa muafiyetlerden yararlanarak yapılarınızın dönüşümünü gerçekleştirebilirsiniz. 

Tek parselde bulunan yapılardan risk tespiti yaptırıp riskli çıkan yapılar kanun kapsamında değerlendirilebilir. Kanun kapsamında risk tespiti yaptırmayan veya yapılan incelemeler sonucu risksiz çıkan yapılar kanun kapsamında değerlendirilemez. 


¦ SORU: Kiracı kentsel dönüşüm kapsamında ev alacak. Harçlardan muafiyetliyi bulunuyor mu? 

CEVAP: Riskli yapıdaki kiracılar kanun kapsamında kredi kullanarak konut almaları durumunda hak sahibi olarak muafiyetlerden yararlanırlar. 


¦ SORU: Maliklerden bir tanesi Anayasa Mahkemesine dava açarak kentsel dönüşüm çalışmasını durduruyor. 

Bu durumda Anayasa Mahkemesinin kararı gelene kadar maliklerin riskli binadan çıkması gerekiyor mu? 

¦ CEVAP: Mahkemenin verdiği karar önemlidir. Mahkeme riskli yapıda yapılacak 4 işlemler için yürütmeyi durdurabilir. Ancak maliklerin, riskli yapının insandan ve eşyadan tahliyesini gerçekleştirmeleri gerekir. Mahkemenin yürütmeyi hangi kapsamda durdurduğu ve riskli yapının tahliyesi ile ilgili vereceği karar önemlidir. Mahkemenin riskli yapının tahliyesi ile ilgili açık bir beyanda bulunması gerekir. Riskli yapının tahliyesinden sonra yıkımı veya diğer işlemler için mahkemenin sonuçlanması beklenmelidir. Riskli yapıda ikamet etmek olası bir afet durumunda can kaybına neden olabileceği için riskli yapının tahliyesi gerekmektedir. 


¦ SORU: Risk tespiti yaptırmak istediğimiz bir bina maksimum kaç katlı olmalıdır belirlenen bir sınır var mıdır? 

¦ CEVAP: Risk tespiti yapılacak binalardan, sekiz kata kadar olan binalarda sadece zeminden veya belirlenen kritik kattan karot alınır. Sekiz kattan fazla olan binalarda her kattan karot alınması gerekir. 


¦ SORU: Vatandaş kentsel dönüşümkapsamında yıkılan binasının yerine yeni bir bina yapmak istemiyor. Arsa seklinde bırakmak istiyor. Böyle bir uygulama mümkün mü? 

¦ CEVAP: Riskli yapıda bütün maliklerce oybirliği ile karar verilememişse, yapılacak uygulamaya (yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesi) sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. Dolayısıyla 2/3 çoğunluk kendi aralarında yapılacakları anlaşma gereğince hareket edeceklerdir. En az 2/3 çoğunluk ile yapacağınız anlaşmaya göre yeniden bina yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. 


¦ SORU: Bir dairem ve işyerim var, işyerimden de kira yardımı alabilir miyim? 

¦ CEVAP: Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un uygulama yönetmeliğine göre Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılamaz. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamaz. Bu hükümlere göre daire ve işyeriniz için aynı finansal desteklerden yararlanmanız söz konusudur. 



Habertürk 


Geri Dön