27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm itirazı nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm itirazı nasıl yapılır?

Riskli alanda yer alan ya da riskli olarak tespit edilen yapıların, Bakanlık tarafından verilen süre içerisinde yıkılması gerekiyor. Peki, kentsel dönüşüme itiraz edilir mi? Kentsel dönüşüm itirazı nasıl yapılır?



Riskli alanda yer alan ya da riskli olarak tespit edilen yapıların, Bakanlık tarafından verilen süre içerisinde yıkılması gerekiyor.


Bir bina sakini eğer oturduğu dairenin riskli olduğunu düşünüyorsa, lisanslı firmalara müracaat ederek, risk tespitinin yapılmasını sağlayabiliyor.


Risk tespit raporunda "risklidir" kararı alınmışsa, bu sürece geçiliyor. Ancak riskli olmayan yapılar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmıyor.


Peki, riskli binada yapının yıkılmasını istemeyen varsa ne olur? Kentsel dönüşüm itirazı nasıl yapılır?


Bir yapının riskli olarak tepit edilmesi halinde, maliklerce veya kanuni temsilcilerince onbeş gün içinde itiraz edilebiliyor. 


Bu itirazlar, Bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanıyor. 


Bakanlık veya İdare tarafından yapılan tespit işleminin masrafı ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. 


Tapu müdürlüğü, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi veriyor.



Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç TL?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön