27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kat sayısını artırmak olmamalı!

Kentsel dönüşüm kat sayısını artırmak olmamalı!

Balıkesir 2. Kent Sempozyumu kapsamında, "Turizm Alanlarında Kentsel Konuna ve Dönüşüm" konulu bir panel düzenlendi. Osman Aydın: "Kentsel dönüşüm, kat sayısı düşük binaların daha yüksek katlı binalara dönüştürülmesi olmamalıdır. " dedi.



Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi tarafından, Balıkesir 2. Kent Sempozyumu kapsamında, "Turizm Alanlarında Kentsel Konuna ve Dönüşüm" konulu bir panel düzenlendi. Edremit Belediye Meclisi salonundaki panele Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı M.Osman Aydın, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ve Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal konuşmacı olarak katıldı. Panelin yöneticiliğini ise odanın Balıkesir şubesi eski başkanlarından Tevfik Aykııl yaptı. İlk olarak konuşan Başkan Uysal, 19941999 yılları arasında da Burhaniye Belediye başkanlığı görevinde bulunduğunu belirterek, "Bizim belediyeler olarak görevimiz, insanların şehrimize gelip ziyaret etmelerini sağlamak. Bulunduğumuz yörelerle ilgili çalışmalar yapıyoruz ancak şehirlerimizi kaybetmek istemiyoruz ama insanlar illâ gelsin de nasıl olursa olsun diyemeyiz." dedi. Başkan Saka ise şehirlerin kimliksiz geliştiğini belirterek, dönüşümün dokuyu koruyarak yapılması gerektiğine dikkat çekti.


Saka, "Kentsel dönüşüm, son yıllarda Türkiye'de oldukça moda olan bir uygulama. İyi uygulandığında kentleri geleceğe taşıyacak olan çok önemli bir olgu olmasına rağmen bugünkü uygulamalarında, üç beş kişiye rant sağlayan bir düşünce yapısı haline geldi. Üç dört katlı yerler yıkılıp yerlerine sekiz on katlı yapılarak, kentler daha da yoğunlaştırılıyor. Böyle uygulama, sadece rantsal dönüşüme neden oluyor. Kentsel dönüşüm, kat sayısı düşük binaların daha yüksek katlı binalara dönüştürülmesi olmamalıdır. 


Kentin dönüşmesi uygulaması, kentin kent haline gelmesi şeklinde olmalıdır." şeklinde konuştu. Oda Şube Başkanı Aydın da şunları söyledi: "Gelişmiş ülkelerde kentsel gelişim ya da kentsel geliştirme adıyla anılır. Kültürel ve sosyal eksenlidir. Köhneleşmiş kent merkezlerini ve değerlenmiş kent parçalarını yap-sat zihniyetiyle yapılaştırmayı düşünmez. Kentsel dönüşüm, üç kavramı içinde toplayan bir çerçeveyi betimler. Kültür, turizm olarak düşündüğümüzde yeniden canlandırma, sağlıklaştırma, konuna ve yenilemedir." Osman Aydın, sunum eşliğinde şehir dönüşümüyle ilgili tafsilatlı açıklamalarda bulundu. Paneli çok sayıda mimar, mühendis ve katılımcı takip etti. 


Son Dakika 


Geri Dön