27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira desteği ne kadar?

Kentsel dönüşüm kira desteği ne kadar?

Evi kentsel dönüşümde olan vatandaşlar tarafından kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı merak ediliyor. Kira yardımı ile ilgili yapılan açıklama sonrası kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama 2020 başvuru işlemleri e-devlet üzerinden yapılabiliyor. İşte tüm merak detaylar...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kira yardımıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bakan Kurum, kentsel dönüşüme giren ve riskli alan ilan edilen bölgelerde kira yardımı süresinin 36 aydan 48 aya çıkarıldığını müjdeledi. Vatandaşlar kira yardımı başvuru işlemlerini e devlet sisteminden yapılabiliyor. İşte kira yardımına ilişkin merak edilenler...

Kira yardımına nasıl başvurulur? Kira yardımı süresi ne kadar?

e-Devlet üzerinden birkaç adımda kolayca yapılabilen kentsel dönüşüm kira desteği başvurusu, aynı ekran üzerinden de yapılabiliyor. Peki, kira desteği başvurusu nasıl yapılıyor? Kira desteği şartları neler? 

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuruları birçok işlemin yapıldığı sistem olan e-Devlet sisteminden gerçekleştirilebiliyor. e-Devlet sistemindeki “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” kısmından başvuru yapılabiliyor. Öncelikle sisteme TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılması gerekli.

Daha sonra açılan pencere üzerinden “Uygulamaya Git” sekmesine tıklanmalı. Daha sonra ise “Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı isteniyor. Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol edip, paylaşmak istemediğiniz bir bilginiz var ise işleme devam etmeyiniz” uyarısı verilir. Bu ekranda istenilen bilgiler kontrol edilip onaylanmalı. 

KİMLER KİRA YARDIMI ALABİLİR? 

Yerleri kamulaştırılanlardan eski yerleşim yerini boşaltmak zorunda kalanların barınmalarında, öncelikle göçmen kabul merkezleri veya kamu kurum, kuruluş ve idarelerine ait binalardan ilgili valilikçe belirlenenler kira yardımı alabiliyor.

KİRA YARDIMI YAPAN KURULUŞLAR

Maddi olarak zorluk çeken ailelerin kira paralarının karşılanması için pek çok kurum ve kuruluş tarafından kira desteği sağlanıyor. O kurumlar şu şekilde:

-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler,

-Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları,

-Belediyeler,

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, (Büyükşehirlerde kiracılara 960 TL' ye varan kira yardımları sağlanıyor.)

-Sivil Toplum Kuruluşları,

-Özel Vakıflar ve dernekler,

-Gönüllü kuruluşlar ya da şahıslar.

Kira yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılıyor. Gerekli koşullara sahip kişiler, yapılan yerinde incelemeler sonucunda kira yardımı alabiliyor. 

Başvurular Kaymakamlık ve Valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nda gerçekleştiriliyor.

Kira yardımı ve diğer yardımlardan faydalanabilmek için, yardıma muhtaç şahısların bireysel başvuruda bulunmaları gerekiyor. Fakat belediyeler tarafından bu kişilerin belirlenmesi ile şahısların başvurması gibi bir koşul aranmaksızın da yardım yapılabiliyor. Kira yardımlarından faydalanmak için aile büyüğünün başvuruda bulunması gerekli. 

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

- T.C. kimlik fotokopisi
- Başvuru formu
- Taşınmaza ait tapu kaydı
- Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Gelir belgesi
- Muhtarlıktan alınacak olan fakirlik kağıdı

Bu evraklar ile birlikte SYDV'lere giderek başvuru yapılabiliyor. Bunların yanı sıra kira yardımı talebi olduğuna dair bir dilekçe hazırlanması gerekli.

Başvuru sırasında aile fertleriyle ilgili soru sorulabilir ya da vakıf bünyesinde bulunan kurul tarafından yerinde inceleme de yapılabilir. Yapılan incelemede ailenin nasıl bir yaşantı içinde olduğu tespit edilmekte. İncelemeler sonucu mütevelli heyet tarafından bir rapor hazırlanır.  

ŞEHİRLERE GÖRE 2020 KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI TUTARLARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kiracılara kira yardımı desteği ve taşınma yardımı yapıyor. 

Adana, Antalya, Bursa ve Konya şehirlerinde ise kentsel dönüşüm kira yardımı 2 bin 170 TL,

Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van şehirlerinde ise kentsel dönüşüm taşınma desteği 1.990 TL,

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale illerinde 1.810 lira olarak verilen yardım Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce şehirlerinde 1.620 TL olarak hak sahiplerine kira yardımı veriliyor. 

Kira yardımına nasıl başvurulur 2020?

Riskli binalarda oturanlar dikkat! Kentsel dönüşüm kredisinde fırsat!


Geri Dön