Kira yardımına nasıl başvurulur 2020?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında sunulan finansal destekler arasında kira yardımı da yer alıyor. Son gelişmeyle kira yardımı süresi 48 aya uzatıldı. Peki kira yardımına nasıl başvurulur? Kira yardımı süresi ne kadar?
COVID-19 salgını özellikle dar gelirli ailelerde ekonomik sıkıntılara sebep oldu. Kısıtlı maaşlarla geçinmeye çalışan ve kentsel dönüşüme giren ve riskli alan ilan edilen bölgelerde otuan aileler kiralarını ödemekte zorluk çekiyor. Bakanlık bu konuda bir adım attı ve kira yardımı süresini uzattı. E-Devlet üzerinden kira yardımı başvurusu yapan aileler 48 aya kadar kira yardımından yararlanabiliyor.
Kamu Ajans'ta yer alan habere göre; kira yardımı yasada belirlenen şartlarla, belirli süreler için ilgili ailelere sağlanıyor.
Hak sahibi ailelere kira desteği yapılmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kira yardım süresini uzattığını açıkladı.
Kentsel dönüşüme ilişkin 6306 Sayılı Kanun'un yönetmeliğine göre 2020 yılında 36 aya kadar olan kira yardımı süresi 48 aya kadar uzatıldı. 6306 sayılı Afet Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanuna istinaden yapılan kira yardımı başvuruları gereğince; riskli alan ve riskli olarak tespit edilen yapılardaki hak sahipleri devletten kira yardımı alabiliyor.
Vatandaşlar E-Devlet'te bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması ekranı üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye ilişkin açıklamayı sosyal medya hesabı üzerinden paylaşmıştı. Bakan Murat Kurum, "Riskli ve rezerv yapı alanlarında muhtelif sebeplerle dönüşüm projesi bitmediği için evini alamayan vatandaşımızın mağduriyet yaşamaması adına kira yardımını 36 aydan 48 aya çıkarıyoruz" diye konuşmuştu.
Bu sebebin dışında ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan ailelere kira desteği birçok kurum ve kuruluş tarafından yapılıyor.
Kira desteği veren kurum ve kuruluşlar şöyle:
Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Belediyeler
Özel Vakıflar ve Dernekler
Sivil Toplum Kuruluşları