29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira parasını kimler alabilir?

Kentsel dönüşüm kira parasını kimler alabilir?

Kentsel dönüşüm kapsamında; mülk sahipleri kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanma hakkına sahip oluyor. Peki bu hak kimlere veriliyor? Kentsel dönüşüm kira parasını kimler alabilir?



Kentsel dönüşüm kapsamında; mülk sahipleri Kentsel Dönüşüm Kira Yardımından yararlanma hakkına sahip oluyor. Bu yardımdan yararlanılabilmesi için mevcut yapının "Deprem Risk Raporu"  almış olması ve bu raporun Bakanlık tarafından onaylanması gerekiyor. 


Kentsel dönüşüm kira yardımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ ne başvuruda bulunmanız yeterli oluyor.  Kentsel dönüşümde evi yıkılan yapı sahiplerinin mağdur olmaması adına devlet birtakım finansal destekler sunuyor.


Kentsel dönüşümde anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık para yardımı yapılabiliyor.


Bakanlık tarafından yapılan bu para yardımı illere göre değişiklik gösteriyor. Nüfusu 4 milyonun üzerindeki İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi illerde 680 lira para yardımı yapılıyor. Bu illerde ki kiracılara ise  360 lira para yardımı ödeniyor. Peki, kentsel dönüşüm kira parasını kimler alabilir?


Anlaşma ile evini tahliye edilen yapıların malikleri veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara kentsel dönüşüm para yardımı yapılabiliyor.



Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön