27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımına 2024 zammı! 

Kentsel dönüşüm kira yardımına 2024 zammı! 

Kentsel dönüşümü desteklemek için verilen kira yardımları artırıldı. En son artış geçen sene Nisan'da yapılmıştı. İşte il il kira yardımı bedelleri...



 Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla verilen kira yardımları artırıldı.

2024 yılı il bazlı kira yardım tutarlarında İstanbul için aylık destek tutarı 3 bin 500 TL'den, 5 bin 500 TL'ye yükseltildi. Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir'de ise 3 bin TL'den, 4 bin 500 TL'ye çıkartıldı. Diğer büyükşehirlerde aylık kira yardımı da 2 bin 500 TL'den, 3 bin 750 TL'ye çıkarken, diğer illerde de kira yardımı 2 bin TL'den, 3 bin TL'ye yükseldi. En son 2023 yılı Nisan ayında yapılan artış sonrasında, İstanbul için verilen destek miktarı yüzde 57 seviyesinde artış gösterirken, diğer illerde ise yüzde 50 seviyesinde artış yapıldı.

KİRACILARA İKİ AYLIK KİRA YARDIMI

Kentsel dönüşüm kira yardımı ile ilgili önemli açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut ve iş yerinde kiracı olarak ikamet edenlere, yapının bulunduğu ilde malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak,  iki aylık kira yardımı ödendiğini söyledi. Özelmacıklı açıklamasında  “Kira yardımı başvurularının müdürlük tarafından incelenerek uygun bulunması durumunda, A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden kira yardımı girişleri yapılıyor. Konut ve işyeri maliklerine belirlenen tutarda 18 ay boyunca kira yardımı yapılıyor” dedi.

Kentsel dönüşüm kira yardımına 2024 zammı! 

KREDİ MALİYETLERİ YÜKSEK

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamasında “Afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesini öngören kapsamındaki kredilerden konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri ve riskli binalarda en az 1 sene oturan kiracı ya da sınırlı ayni hak sahipleri yararlanabiliyor. Hak sahiplerine kullandırılacak olan faiz destekli kredi tutarı en fazla 1 milyon 250 bin Türk Lirası olabiliyor. Azami vade de 10 sene olabiliyor. Fakat yüksek faiz oranları, bu desteklerin kullanımını zorlaştırıyor. Kentsel dönüşüm kredisi için faiz oranı yüzde 3.89 iken devletin faiz desteği yüzde 0.70 ile sınırlı” dedi.

YARISI BİZDEN ETKİLİ OLACAK

Yaptığı açıklamada “Yarısı Bizden” kampanyasına önceliğin yüzde yüz anlaşma sağlanan binalardan başlayacağını dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yüzde yüz uzlaşma sağlanan bina sayısı 14 bin şeklinde açıklandı. Kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verilecek. Destek miktarı bağımsız bölümlerin maliyetine göre değişiklik göstermeyecek. Bunun 700 bin lirası hibe, 100 bin lirası tahliye desteği, 700 bin lirası da kredi desteği olarak verilecek. Verilen kredi ilk sene faizsiz, 10 yıl vadeli olacak. 

Söz konusu kredilerin ödemesine konutlar tamamlandıktan sonra başlanacak, ilk senesi faizsiz tahsil edilecek. Kalan senelerde kredi maliyet oranı TÜFE’nin yarısı kadar olacak. Vatandaş ruhsatı aldıktan sonra anlaştığı müteahhidi bildirecek, ödemeler inşaat seviyesine göre aşamalı şekilde yapılacak” açıklamalarını yaptı.

DİĞER DESTEKLER SÜRÜYOR


Konutunu yenilemek isteyenler için ek destekler olduğunu da kaydeden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Riskli yapıların yenilenmesi sırasında tapu, noter, damga vergisi gibi harçlardan muafiyet sağlanıyor. Ayrıca, KDV de yüzde 1 üzerinden ödeniyor. Ayrıca dar gelirli vatandaşlar için özel bir model de sunuluyor. Kamu eliyle dönüşecek olan alanda ödeme yapamayan vatandaşlar için devlet ödeme yapacak ve tapuya şerh koyacak. Böylelikle devlet, vatandaşın evine ortak olacak ve süreç tamamlandığında konut sahibi yeni evine geçebilecek” diye konuştu.
 

Hükümetten son dakika kentsel dönüşüm açıklaması: Ne yapıp edip hızlandırılması gerekiyor!

Yeni kentsel dönüşüm süreci nasıl ilerleyecek? 1,5 milyon TL’lik destek yeterli mi?

Kocaeli yerinde dönüşüm için uygun değil: Alan bazlı dönüşüm şart!


Geri Dön