27 / 04 / 2024

Kocaeli yerinde dönüşüm için uygun değil: Alan bazlı dönüşüm şart!

Kocaeli yerinde dönüşüm için uygun değil: Alan bazlı dönüşüm şart!

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün, Kocaeli'deki kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili konuştu ve Kocaeli'de dönüşümün nasıl yapılması gerektiğini açıkladı. 



İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün, kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve kent genelinde bina taramalarının ilk defa Kocaeli’de yapıldığını dile getirdi. 

İMO Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün, Kocaeli’de 2007 yılı öncesinde yapılan 313 bin binanın yarısından fazlasının incelendiğinie ve kentsel dönüşümün altyapısının hazırlandığına dikkat çekti. 

EnKocaeli'den Saliha İbil'in haberine göre; Akgün, yerinde dönüşümün  yararlı olmadığını ve bunun için farklı bir yol geliştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Kocaeli yerinde dönüşüm için uygun değil: Alan bazlı dönüşüm şart!

DEPREM ÖNCESİ, MÜDAHALE İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR 

İMO Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün, Kocaeli’de 2007’den önce inşa edilen binaların taramasının yapıldığını, bunun isminin Kocaeli Envanter Yapı Çalışması olduğunu söyledi ve yapıların durumlarının belirlendiğinin, amaçlarının deprem sonrası müdahale yerine, deprem öncesi müdahale fırsatı için var olan yapı envanterinin durumunu öğrenilmesi olduğunun altını çizdi. 

Kocaeli’de 313 bin bina  bulunuyor. 2007'den önce inşa edilen yaklaşık 200 bin binayı; 6 ay boyunca 110 inşaat mühendisiyle 12 ilçede incelediklerini aktaran Akgün, "Kocaeli Üniversitesine yolladık. 177 bin binanın raporları bitirildi. Hala işlemde olanlar, raporları çıkmayanlar bulunuyor" diye konuştu.

Akgün, bu çalışmanın Türkiye'de yalnızca birkaç ilçede yapıldığını, İzmir’in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde ilçe bazlı sürdürdüldüğünü dile getirdi, şehir bazlı olarak bu çalışmayı yapan ve bitiren tek şehrin Kocaeli olduğunu vurguladı. 

Bundan sonraki işlemler için kentsel dönüşümün alt yapısını vermiş olduklarını dile getiren Akgün, "Şu anda sahadaki mevcut yapılar bunlar. Sahadaki binaların durumları işte zayıf kat, yumuşak kat, kısa kolon, planda düzensizlik, görsel kalite, bitişik nizamdaki binaların konumları arasında kot farkı. Bunların hepsini puanladık" açıklamasında bulundu. 

Kocaeli yerinde dönüşüm için uygun değil: Alan bazlı dönüşüm şart!

ALAN BAZLI DÖNÜŞÜM GEREKİYOR 

İMO Kocaeli Şubesi Başkanı Akgün, kendilerine göre yerinde dönüşümün faydalı olmadığını aktardı. İzmit merkezde iki katlı yapıları olduğu alanlarda arsa değerinin çok büyük ama bina değerinin çok küçük olduğunu dile getiren Akgün, "Bunları müteahhitlere verdiler. Ruhsat harcı az ödendi, kira yardımı alındı, kredilerde fırsat vardı. Sırf bunlar kullanılarak gerçekleştirildi. Ancak dönüşüm gereken alanlarda başka bir yöntem gerekiyor. Yerinde dönüşüm olmuyor. 12 yıldır gördük" ifadelerine yer verdi. 

Ali Akgün, açıklamasında ada bazlı, hatta alan bazlı, hatta birkaç alanı birleştirilip kentsel dönüşüm projelerinin yapılması gerektiğinin altını çizdi ve "Hayata geçirmeliyiz. Bu kentin geleceğini düşünüyorsak doğru yöntem budur" diyerek açıklaması tamamladı. 

Konut kira ve satış fiyatlarında beklenen düşüş gerçek olacak mı? Emlakçılar ve vatandaş ne diyor?

Ev sahibinden boş duran dairesi için şok açıklama: 'Kiracı ne hale getirir, güvenemem!'

Rusların yurt dışındaki emlak yatırımları azaldı!

Konut arzının artması için satış teşviki ve arsa gerekli!


Geri Dön