28 / 04 / 2024

Konut arzının artması için satış teşviki ve arsa gerekli!

Konut arzının artması için satış teşviki ve arsa gerekli!

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi, sektörle ilgili derneklerle bir araya gelerek sektörü değerlendirdi ve çözüm önerileri açıklandı.  Konut arzının artması için satış teşviki ile boş arsanın gerektiği belirtildi. 



İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi, sektöre ilişkin dernekler ve platformlarla bir araya geliyor. Sektörde yaşanan problemlere kendi içinde çözüm üretmek amacıyla ilgili bütün taraflarla bir araya gelmek için sık sık toplantı düzenleyen komite üyeleri, bu defa Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkan Yardımcıları Şükrü Cem Akçay ve Hakan Gümüş’ü ağırladı.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal’ın da yer aldığı  toplantıda, gayrimenkul sektöründeki konut arzı problemleri ve kentsel dönüşüm ile ilgili görüşler masaya yatırıldı. 

İTO'nun resmi sitesinde yer alan habere göre; Zeki Akbal, konut arzında yaşanan sorunun başında satışın yer aldığına dikkat çekti. 

Konut arzının artması için satış teşviki ve arsa gerekli!

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal, toplantıda yaptığı açıklamasında, yeni projeler ve yeni inşaatların yapılması için satışın olması gerektiğini vurguladı. 

Akbal, konuya ilişkin "Satış olmayınca, özellikle markalı firmaların elinde konutlar birikiyor. Konut ihtiyacı var, ancak konutların daha kolay satılmasını kolaylaştıracak, teşvik edecek uygulamalara gereksinim duyuluyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Konut arzının artması için satış teşviki ve arsa gerekli!

Toplantıya davetli olarak katılan sektör mensupları ise arsa probleminin ve kentsel dönüşümün altını çizdi. 

GİSP yöneticileri, İstanbul’da konut maliyetinin önemli bir bölümünün arsadan kaynaklandığını dile getirerek, "Bunu düşürmedenekonomik fiyatlı konut üretmek mümkün değil. Temiz boş arsa da bulunmuyor. Devletin, yeni konut alanları göstermesi bekleniyor" açıklamasında bulundu. 

Bunların yanı sıra kentsel dönüşümün bu konuda fırsat barındırdığının altını çizen GİSP yöneticileri, "Fakat, semt ya da ilçe bazlı şekilde devletin kentsel dönüşümü müteahhitler için de çekici hale getirmesi gerek. Mesela o semt için uzun süreli kredi desteği sağlanabilir" ifadelerini kullandı. 

Konut arzının artması için satış teşviki ve arsa gerekli!

Komite Başkanı Hakan Akdoğan da sektör mensuplarının kendi alanında yeterince etkili olamamasının altını çizdi. Kendileriyle ilgili pek çok karar alındığını ancak çoğunda kendilerinin ve önerilerinin olmadığına dikkat çeken Akdoğan, ardından yeni sorunların ortaya çıktığını aktardı. 

Akdoğan, söz konusu açıklamasını "Daha kaliteli bir sektör için daha etkili bir lobi gücüne ihtiyaç bulunuyor. Bunu da beraber hareket ederek yapabiliriz" diyerek tamamladı. 

İstanbul hızla boşaltılmalı, 20 yeni şehir kurulmalı! Megakent başka türlü dönüşemez!

Kalyon Gayrimenkul'den 3 bin yeni konut geliyor!

Deprem acil destek kredisinden 6 bin 924 işletme yararlandı! 


Geri Dön