29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm laboratuvarı riskli binalar raporunu 4 günde hazırlayacak!

Kentsel dönüşüm laboratuvarı riskli binalar raporunu 4 günde hazırlayacak!

Türkiye' de ilk kez kurulan kentsel dönüşüm laboratuvarı ile, risk analiz raporları 4 günde hazırlanırken, risk tespit onay süreci de bir aydan iki haftaya iniyor...




ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı ilk kentsel dönüşüm laboratuvarı Tektaş Kentsel Dönüşüm tarafından açıldı. Laboratuvarda sadece kentsel dönüşüm kapsamında binalardan alman örnekleri incelediklerini belirten Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, "Laboratuvarda son teknoloji cihazlar kullanılarak binalardan alman numuneler analiz ediliyor. Malzeme dayanımları ve binanın durumuyla ilgili rapor hazırlanıyor. Hazırlanan bu raporlar bakanlığa gönderiliyor" dedi.


4 günde rapor Kentsel dönüşüm laboratuvarı hizmete girmeden önce bakanlığa gönderilecek raporların 2 hafta gibi bir sürede hazırlandığını ifade eden Çatalkaya, bundan sonra laboratuvarda 4 gün gibi bir kısa sürede raporun hazırlanarak bakanlığa iletildiğini belirtti. Çatalkaya, bu sayede bakanlığın onay sürecinde hız kazandığını, artık risk tespiti onay sürecinin bir aydan iki haftaya düştüğünü söyledi. 


Kentsel dönüşüm kapsamında risk tespiti sürecine hız kazandırmak amacıyla 500 bin TL yatırımla kurulan laboratuvarın piyasada var olan rapor fiyatlarından yüzde 40 daha avantajlı olduğunu ifade eden Çatalkaya, "Laboratuvarımızda inşaat mühendisi, laboratuvar denetçisi yüksek mühendisler ve inşaat teknikerleri olmak üzere toplam 15 kişi faaliyet gösteriyor. Amacımız vatandaşa güvenilir, uygun ve hızlı bir hizmet sunmak" diye konuştu. 


Yıkımlar hız kazanacak BUGÜNE kadar 1.000 binaya risk raporu verdiklerini açıklayan Hakan Çatal- -> kaya,"İstanbul ve İzmir'de merkez ofislerimiz bulunuyor. Yakın zamanda Marmara Bölgesi'nin tamamına hizmet verebilecek bir yapıya kavuşacağız. Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul'da 8 bin bina bu sistemden yararlandı. Kış aylarının gelmesiyle birlikte yıkım süreçleri de hız kazanacak" dedi. 



Vatan Gazetesi 


Geri Dön