23 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşüm Moda'ya akını başlattı!

Kentsel dönüşüm Moda'ya akını başlattı!

Moda, sosyalleşmeyi seven İstanbullunun artık son kalesi. Kentsel dönüşüme boyun büken Nişantaşı ve çevresi; mahalle baskısından bunalan Cihangir, Tophane ve civarı; Arap yatırımcı istilasına uğrayan Etiler ve Levent’ten kaçan, soluğu Moda’da alıyor.




Telefonla konuşurken bir yandan birilerine “Pardon şu şemsiyeyi açabilir miyiz” diye rica ediyor, diğer yandan  “Bak, nasıl da tipik bir Modalı cümlesi  kurdum” diyor. Aileden/ezelden Modalı, seyahat yazarı Zeynep Erekli, Moda Spor Kulübü’nde, havuzdan yeni çıkmış, telefon kulağında, kısa süre öncesine kadar kendi halinde, sakin, hafif ve tenha bir hayat sürüp giden Moda’nın son 5-10 senede yaşadığı ışık hızındaki değişimi, dönüşümü anlatmak için serin bir gölge bulma telaşında. Bir St. Joseph Lisesi mezunu olmasından başlıyor, Kadıköy Anadolu’da, St. Joseph’te okuyan herkesin içindeki Moda aşkından bahsediyor: “İlginç olan şu: Gençliği burada geçmesine rağmen, yıllar boyunca genç kuşaktan kimse buraya taşınmaya yanaşmadı. Çünkü yolun sonudur Moda. Burundur. Çıkmaz sokaktır. Yol biter, deniz başlar. Otoparkı yoktur, arabanı park edecek yer bulamazsın. Burna girdin mi saatlerce çıkamazsın. Genç profesyonellerin, beyaz yakalıların işine hiç gelmedi Moda’ya taşınmak. Bu yüzden kendi havzasında, nüfusunda yaşadı gitti. Şimdi bakıyorum, etrafımda kreatif alanda çalışan onlarca insan Nişantaşı’ndan, Cihangir’den kalktı, buralara taşındı. Freelance takılan, yazan çizen tayfa için şahane bir düzenek olarak yükseldi. Yeni jenerasyon burayı anlayarak, severek geliyor.”


“BİTİRDİLER BEYOĞLU’NU, CİHANGİR’İ”



Artan Moda nüfüsunu üç-beş kafeye, cupcake/pizza dükkânına bağlamak zayıf bir çıkarım. Moda, bir anlamda sosyalleşmeyi seven İstanbullunun artık son kalesi. Kentsel dönüşüme boyun büken Nişantaşı ve çevresi; mahalle baskısından bunalan Cihangir/Tophane ve civarı; Arap yatırımcı istilasına uğrayan Etiler ve Levent’ten kaçan, soluğu Moda’da alıyor. Bunlardan biri de 12 sene boyunca Cihangir’de, Tophane’de, Beyoğlu’nun her köşesinde oturmadık köşe bırakmayanlardan; ezelden 212’li, yoga hocası Sinem Er. Ona göre Cihangir çevresinde dönen “Buralar artık iyice yaşanmaz oldu” lafları ‘Gezi’ sonrası iyice arttı, her gün bir sokağında yaşanan itiş kakış ve ‘yaşam tarzına müdahale’ en sevenini bile bölgeden bezdirdi. Aynı sebepten Moda’ya taşınanların sayısı 100’den fazla”.



Hürriyet


Geri Dön