06 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm müteahhitlerin eline bırakılamayacak kadar önemli! Şehirler nasıl dönüşmeli?

Kentsel dönüşüm müteahhitlerin eline bırakılamayacak kadar önemli! Şehirler nasıl dönüşmeli?

Şehir-Bölge Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Mete Gülbaş, kentsel dönüşüm ve depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm müteahhitlerin eline bırakılamayacak kadar önemli! Peki şehirler nasıl dönüşmeli?



Kentsel dönüşüm nasıl olmalı?

Kentlerin zamanla yenilenmesi için kentsel dönüşüm uygulamalarının önemli olduğunun altını çizen Gülbaş, kentsel dönüşümün önemini şu şekilde anlattı: “İnsanların yıllardır bir arada yaşadıkları kentler sadece birer yapı değildir. Kentler de tıpkı insanlar gibi doğarlar, büyürler, nefes alırlar, insanlarla birlikte gelişirler ve zamanla eskiyip yıpranırlar. Kentler için bu yıpranma durumu ‘hastalık dönemi’ olarak tanımlanabilir. Kentlerin içinde bulundukları bu durumlardan kurtulmaları amacıyla yapılan çalışmalar kentsel dönüşüm kavramının ortaya çıkmasını sağladı.” Kentsel dönüşümün, riskli yapıların ortadan kaldırılması açısından önemli olduğunu ekleyen Gülbaş, kentsel dönüşüm uygulamalarının müteahhitlerin eline bırakılamayacak kadar önemli olduğunu ifade etti: “Bir an önce riskli yapı stokunun tespit edilmesi ve bu yapı stokuyla beraber kentsel dokunun bilimsel verilere uygun olarak dönüştürülmesi gerekiyor. Bu dönüşüm sürecinde araziden ve yapılaşmadan elde edilecek rant değil, kentin tarihsel geçmişini, kültürünü, iklimini, demografik yapısını, ekonomisini gözeten, insanları koruyan, güvenli barınma hakkını gözeten sağlıklı kentsel alanların inşa edilmesi çok önemli. Bundan dolayı kamu otoritesinin yerel halk ile birlikte bu süreci yönetmesi gerekli. Kentsel dönüşüm rant amaçlı değil, bölge insanının sorunlarını çözmeyi hedeflemeli.”

Kentsel dönüşüm müteahhitlerin eline bırakılamayacak kadar önemli! Şehirler nasıl dönüşmeli?

Bürokratik engeller sürüyor

2000 yılı öncesi inşa edilen binaların büyük bir kısmı risk taşıdığını belirten Gülbaş, “2000 öncesi yapılan yapıların tamamının riskli alan olarak ilan edilmesi ve ivedilikle dönüştürülmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümde teşvikler artırıldı ancak hala bürokrasi engeli var. Yeni imar yönetmeliği ve otopark yönetmeliği ile beraber dönüşümde şartlar daha da zorlaştırıldı. Önceliğimiz riskli binaları yıkarak güvenli binalar inşa etmek olmalı.”

Mete Gülbaş, kentsel dönüşüm kapsamında riskli bina raporu alan hak sahiplerinin yararlanabileceği destek ve teşvikleri şu şekilde sıraladı: “Bina inşa ederken Tapu ve Kadastroya ödenecek tüm harçlardan, noter harçlarından, belediyeye ödeyeceğiniz ruhsat harçlarından, veraset ve İntikal vergilerinden, damga vergisinden ve kullandırılacak kredilerden dolayı lehe alınacak paralar sebebiyle Gider Vergileri Kanunu uyarınca alınması gereken banka ve sigorta muameleleri vergisinden muafiyet sağlandığı gibi 18 ay boyunca 1.500 lira kira yardımı ve uygun banka konut kredisi de kentsel dönüşüm uygulamalarında sağlanıyor.”

Depreme dayanıklı bina nasıl inşa edilmeli? Radye temelle yapılan binalar sağlam mı? Merak edilen bu sorular cevaplandı!

İstanbul, 23 yıldır dönüşemiyor! Megakent nasıl depreme hazırlanacak? 

İmar affına köklü düzenleme geliyor! Adalet Bakanı Bozdağ resmen açıkladı!


Geri Dön