28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm muvafakatına karşılık abonelik verilecek!

Kentsel dönüşüm muvafakatına karşılık abonelik verilecek!

Meclise sunulan kanun teklifi ile riskli alan, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ve yenileme alanlarında kentsel dönüşüm muvafakatı koşulu ile elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin verilmesi öngörülüyor..



3194 Sayılı İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise verildi. Kanun teklifinin yürürlüğe girmesi halinde, riskli alan ve yenileme alanlarında kentsel dönüşüm muvafakatına koşulu ile ruhsatsız yapılara abonelik geçici abonelik verilebilecek.

CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır'n imza sahibi olduğu teklif ile yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izin belgesi olmadığı halde; elektrik, su veya doğal gaz aboneliği talebinde bulunanlara 5 yıl süre ile geçici olarak abonelik hakkı verilmesi ve söz konusu aboneliklerin İmar Kanununa veya diğer yasal düzenlemelere aykırılıklara dair herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmemesi öngörülüyor.

Kanun teklifinin gerekçesinde, elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz ve benzeri altyapı hizmetlerin, belediye tanımında yer alan mahalli müşterek ihtiyaçlar kapsamında olup aynı zamanda belediyelerin görev ve sorumlulukları arasında yer aldığı, bu hizmetlerin ayrıca, insanca ve çağdaş yaşamın mutlak gereksinimleri olduğu belirtiliyor. 

Vatandaşları bu hizmetlerden mahrum bırakmanın sosyal devlet anlayışına aykırı olduğunun belirtildiği gerekçede "T.C.Anayasanın 56. maddesi uyarınca "herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir." Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür." ifadelerine yer veriliyor. 

Bu nedenle, getirilen bu düzenleme ile yurttaş onuru ile insanca yaşamın gerekliliği olan elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz gibi altyapı hizmetlerini ikamet ettikleri yapılarının yapı kullanma izin (oturma) belgesi olmayan yurttaşlara da geçici bir süreyle sunabilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenecek geçici madde ile; Kanun maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde, yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izin belgesi olmadığı halde, elektrik, su, kanalizasyon veya doğal gaz aboneliği talebinde bulunanlara 5 yıl süre ile geçici olarak başvurulan abonelik hakkı verilebilecek.

Muvafakat koşulu aranacak

Riskli alan, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ve yenileme alanı olarak önceden belirlenmiş veya bu Kanun maddesi yürürlüğe girdikten sonra belirlenecek olan alanlarda yukarıda belirtilen yapılara abonelik hakkının verilmesinde veya bu hakkın kullanılmasında dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşulu aranacak.


İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön