11 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Sektörden kentlere master plan ve yeşil projelere destek önerisi!

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Sektörden kentlere master plan ve yeşil projelere destek önerisi!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, son zamanlarda gündem olan kentsel dönüşüm konusunu değerlendirdi. İşte o açıklamalar... 



Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife dergileri tarafından gerçekleştirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ Sapanca 2024), bu sene 13’üncü kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini bir araya getirdi. UEZ Sapanca 2024’ün ikinci günündeki üçüncü panelin konusu “Gayrimenkulün Yarını: Yaşanabilir Kentler ve Mekanlar Planlamak” olurken, panelin sponsoru pasifik GYO, panelin moderatörü de GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici oldu. 

Pasifik Holding CEO’su F. Nusret Dur, Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığına ve bu acı tecrübeleri aralıkla yaşadığına dikkat çekerek, kentsel dönüşüm sürecinin çok iyi yönetilerek bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Sektörden kentlere master plan ve yeşil projelere destek önerisi!

Ekonomistcom'da yer alan habere göre; F. Nusret Dur, söz konusu açıklamasında "Burada farkındalık yaratmamız gerekiyor. Kentsel dönüşümün zorunlu olduğu algısının yaygınlaştırılması gerekli. 100 milyar doları aşkın kaynak isteyen bir süreç bu. Mevcut şartlarda bu kaynak ve finansa erişim konusu değinmemiz gereken en büyük zorluklar. Maliyetlerin bu kadar yükseldiği bu dönemde bizim hem maliyetleri yöneterek mevcut koşulları incelediğimizde hem yüksek faiz oranları hem kısa vadeler bu sürecin önünde engel oluyor" dedi ve senenin ikinci yarısı itibarıyla, faizlerin enflasyonun düşme eğilimine gireceği sinyalleri verildiğini dile getirdi. 

Daha uzun vadelere daha az faiz oranları ile kaynağa erişime ihtiyaç olduğunun altını çizen Pasifik Holding CEO’su Dur, bu noktada yurtdışından finansman sağlamak için yeşil dönüşüm çerçevesinde  çevre dost projeleri için ilave fon kaynakları yaratılabileceğini konut üreticilerinin sermaye piyasası araçlarından daha çok faydalanmasının da önünün açılabileceğini belirtti. 

İşi sadece konut finansmanı olan ipotek bankaları gibi kurumların Türkiye’de yaygınlaştırılabileceğine vurgu yapan Dur, doğa dostu ve yeşil projelerde farklı destekler sağlanabileceğini aktardı. 

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Sektörden kentlere master plan ve yeşil projelere destek önerisi!

Özak GYO olarak perspektiflerinde konut, turizm, ofis, ticari gayrimenkuller ve AVM’lerin olduğuna dikkat çeken Özak Global Holding Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık da sürdürülebilir bir iş modeli için stratejik hamle yaptıklarını vurguladı. 

Türkiye’de uygulanan finansal iş modelinde ev sahibi olmanın zor göründüğünün altını çizen Ahmet Akbalık, "Finansın kullanımında konut 10. sırada bulunuyor. Geçmişte de bu şekildeydi. Bunun kök sebebi finansman modeli. Bunu değiştirmezseniz sonuçta değişiklik olmaz. Yapısal bir değişime girmek gerekli. Bunun kök nedeninde finansal modeldeki eksiklik ortaya çıkıyor. Dünyada mortgage sistemi olarak kurgulanmış sistemler mevcut. Bunu satın almamız, buna girmemiz gerekiyor" dedi ve geçilmezse 4-10 senede bir bu mevcut durumla karşı karşıya kalınacağını ifade etti.

Bugün deprem riski sebebiyle ortaya çıkan endişelerin de fırsata çevrilebileceğine vurgu yapan Akbalık, "Bunu fırsata çevirmenin seçeneği de master bir planlama. Herkesin uzlaştığı şehir planı hazırlayıp bunu sürdürülebilir hale getirmek. Belediyeler yöneticiler değişebilir ancak sizin master planını değişmez. Yerinde dönüşüm diyoruz fakat neyi dönüştürüyoruz acaba? Ticari açıdan yalnızca olayı irdelememek bütünsel bakmak gerekiyor. Bunun için kentin master plana ihtiyacı bulunuyor. Bugün sermaye para kazandığı yere girer. Şirketlerin hedefi kârlılıktır. Kârlılığı sağlıyorsanız varlığınızı devam etttirebilirsiniz. O zaman burada bu planlanmış şehirler içinde doğru havuçları vererek ve şirketleri teşvik ederek yatırım sağlarsanız hedeflemiş olduğunuz amaca ulaşır kentsel dönüşüm önündeki temel sorunları kaldırırsınız" ifadelerine yer verdi. 

Akbalık, kentsel dönüşüm sürecinin paydaşları olan kamu, kamu otoritesi STK’lar, müteahhit ve mal sahibinin kendi cephesinden baktığına dikkat çekti ve problemin köküne inmek için bir irdeye ihtiyaç bulunduğunun, kentsel dönüşümü gerçekten dönüştürmek için siyasi bir irade ve yönlendirme gerektiğinin ve kalıcı teşviklerin verilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Sektörden kentlere master plan ve yeşil projelere destek önerisi!

Akfen Holding Başkanvekili ve CEO’su Selim Akın da  yaşam alanlarının dönüşümü üzerine konuştu ve insanların yaşadıkları yerler için beklentilerinin arttığına dikkat çekti. 

Akın, söz konusu açıklamasında "İnsanlar daha fazla şeylere dikkat ediyorlar. Sürdürülebilirliğe, çevresel etkilere katkılara nelerdir bunları değerlendiriyorlar. Yağmur suyunun kullanılması, arıtma gibi teknolojilere bakıyor. İnsanların kendi yaşamlarını idam ettirebileceği alanlar oluşturmaya çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Konut fiyatları ve kiralar ne olacak? Yüzde 25 kira zammı bitiyor, yeni düzenleme gelecek!

Feraye Tanyolaç'ın ev sahibi de isyanda: Evimi gasp etti, yok sayılacak bir kirayla Boğazda keyif sürüyor!

Elinde bu hisselerden olanlar dikkat! İşte bu hafta en çok zarar ettiren BIST100 hisseleri!


Geri Dön