03 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm nasıl uygulanmalı?

Kentsel dönüşüm nasıl uygulanmalı?

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. İlhan Osmanşahin, kentsel dönüşüme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Osmanşahin, kentsel dönüşümün devlet eliyle, belirli kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini belirtti.



Dünya genelinde, son bir yılda 20'yi aşkın 6,5 şiddetinden büyük deprem olurken bu depremlerde yaşanan can ve mal kayıplarının büyük çoğunluğu Türkiye’de yaşandı. 

Türkiye’nin değişmez gündem maddelerinden olan deprem, üzerinde ciddi çalışmalar yapılması gereken bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde yaşanan depremler genel olarak çok sayıda can kaybına yol açarken konuyla ilgili yapılan araştırmalar da bu gerçeği ortaya çıkarıyor. Bu bağlamda dünya genelinde, son bir yılda yirminin üzerinde 6,5’tan büyük deprem meydana gelirken bu depremlerde yaşanan can ve mal kayıplarının büyük çoğunluğu Türkiye’de yaşandı. Milli Gazete'den Bekir Şirin'in haberine göre; 2020'de yedi farklı ülkede meydana gelen 6,5-6,9 arasında büyüklüklerdeki depremlerde sadece 2 can kaybı yaşanırken, 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ’da yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremde 40’tan fazla, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde ise 100’den fazla vatandaş yaşamını yitirdi. 

Kentsel dönüşümün belirli kurallar çerçevesinde yapılmaması durumunda sorunların daha da büyüyeceğine dikkat çeken Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. İlhan Osmanşahin, kentsel dönüşümün sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için vatandaşa da güven verilmesi gerektiğini dile getirdi. İlhan, kentsel dönüşümün bir zorunluluk olduğu ülkemizde yapılması gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İlhan Osmanşahin, “Kentsel dönüşüm binayı yıkıp yerine daha büyük ve daha sağlamını yapmaktan ibaret değildir” dedi.

Depremlere dair yapılan araştırmalarda çıkan sonuçların Türkiye’de gereken önlemlerin alınması için geç kalındığını yansıttığını belirten Osmanşahin, bir an önce harekete geçilmesinin zorunlu olduğuna vurgu yaptı. Osmanşahin, “Planlamada ve uygulamada doğru adımlar atarak yapılması gerekenler başarılabilir” dedi. 

“DEVLET ELİYLE BELİRLİ KURALLAR ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞMELİ”

Prof. Dr. Osmanşahin, söz konusu çalışma kapsamında ne yapılması gerektiğine de değindi. Osmanşahin, “Kentsel dönüşüm, yaşam ve güvenlik açısından yetersiz yani, yapı ve altyapı birikimi çarpık, depremlere ve diğer doğal afetlere karşı güvensiz ve insanca yaşamak için çağın gereklerine olanak vermeyen kentlerin, bu eksiklikler giderilecek şekilde yenilenmesi, daha sağlam, daha güvenli, daha modern, kısacası her bakımdan yaşanacak kentlere dönüştürülmesi demektir” ifadelerini kullandı. Osmanşahin, “Kentsel dönüşüm, zaman kaybetmeden ülke genelinde büyük ve ciddi bir proje olarak kabul edilmeli, zemin, yapı, altyapı, deprem ve diğer doğal afetleri birlikte ele alarak yürütülmelidir. Kentsel dönüşüm, önemi ve boyutu düşünülecek olursa, kesinlikle devlet eliyle belirli kurallar çerçevesinde gerçekleşmelidir. Devlet, bu derece hayati bir konuda vatandaşını birbiriyle ve yürütücü firmalarla baş başa bırakamaz, bırakmamalıdır” açıklamasında bulundu. 

“VATANDAŞIN KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA GÜVENİ SAĞLANMALI”

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. İlhan Osmanşahin, kentsel dönüşüm kapsamında ilgili mesleklerin uzmanlarının bir araya gelmesi ve derhal yol haritası belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi ve “Kentsel dönüşümün sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için, hiçbir boşluk bırakmayacak şekilde, gereken tüm yasa ve yönetmelikler çıkarılmalıdır. Ülkenin en büyük projesinin kentsel dönüşüm olduğu, yapı ve altyapısıyla, tüm beklentileri karşılayacak şekilde milenyum kentlerinin inşa edileceği, ortaya koyulan plan, proje ve uygulama süreçleri ile bu süreçlerin her aşamasının devlet kontrolü ve güvencesinde olduğu vatandaşa anlatılmalı, böylece inanç, huzur ve güven sağlanmalıdır” diye konuştu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM, BİNAYI YIKIP DAHA SAĞLAMINI YAPMAKTAN İBARET DEĞİLDİR

Prof. Dr. İlhan Osmanşahin, “Kentsel dönüşüm, kısa vadede sadece maliyetlerin karşılanmasını düşünerek bir binayı yıkıp yerine daha büyük ve daha sağlamını yapmaktan ibaret değildir. Böyle bir yol izlenmesi altyapı sorunlarını daha da büyütür” şeklinde konuştu.

“TARIMA ELVERİŞLİ OVALAR TEKRAR TARIM ALANI OLMALI”

Osmanşahin, kentsel dönüşüm uygulamalarının ada bazında uygulanması gerektiğine de vurgu yaptı. Kamu arazilerinden başlayarak, tamamlandıkça taşıma suretiyle yenilemenin uygun bir seçenek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osmanşahin, “Bunun için, kamusal alanlarda yerleşime uygun yeni arsalar üretilmelidir. Yerleşime uygun olmayan alanlar, özellikle tarıma elverişli ovalar tekrar tarıma terk edilmeli veya yerleşim durumuna ve yapısal özelliğine göre, tek katlı uygun projelerle sanayi ve ticaret bölgelerine, park, bahçe ve piknik alanlarına dönüştürülmelidir” dedi. 

“EN ÖNEMLİSİ KARARLILIKLA VE İYİ BİR ORGANİZASYON İÇİNDE ÇALIŞMA”

Osmanşahin, sözlerini, “Özellikle altyapı için bütçe ayrılmalıdır. Proje maliyetleri konut sayısının artırılması ve hak sahiplerinin maddi katkı ya da pay hakkından destek vermesiyle sağlanabilir. Ülke olarak bütün bunları yapabilecek her türlü olanağa sahibiz. Harika bir ülkemiz ve her konuda çok iyi yetişmiş insanlarımız var. Yapılacak en önemli şey kararlılıkla ve iyi bir organizasyon içinde çalışmaktır” diyerek tamamladı.

2021'de 80 bin konut dönüşecek!

İstanbul devlet desteğiyle 5 yılda dönüşür!


Geri Dön