Kentsel dönüşüm siyaset üstü konu olarak görmeliyiz!
Türkiye’nin deprem riski nedeniyle yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Ziya Yılmaz, kentsel dönüşümü siyaset üstü konu olarak görmek gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin deprem riski nedeniyle yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Ziya Yılmaz, “Kentsel dönüşüm siyaset üstü mesele” dedi.
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Nüfusun yüzde 60’ı depreme dayanıksız yapılarda yaşıyor. Başta büyükşehirler olmak üzere bütün Türkiye’yi yeniden inşa etmek gerekiyor. İnsanlara, hak ettikleri şekilde güvenli ve modern ortamlar sunmak bizim asli görevimiz” dedi. Yılmaz kentsel dönüşümü siyaset üstü konu olarak görmek gerektiğini söyledi.
2010’da başlayan fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi sürecinin hâlâ devam ettiğini hatırlatan Yılmaz şunları kaydetti:
“İstanbul gibi bir dünya metropolünde, şehrin göbeğinde yer alan bir gecekondu bölgesinin dönüşümü yıllar boyunca sekteye uğradı. Türkiye’nin en büyük inşaat şirketlerinin talip olduğu bölge defalarca çıkmaza girdi. Arsa sahipleri 1 verip, 3 almak istedi. Neticede bazı yatırımcılar bölgeden çekildiler.
Büyük umutlarla başlayan kentsel dönüşüm hareketlerinin sağlıklı yönetilememesi, hem insanımızı hem de inşaat sektöründe faaliyet gösteren biz müteahhitleri küstürüyor. Başka bir deyişle, detaylarda kaybolanlar, büyük resmi göremiyorlar.
Kentsel dönüşüm hareketi inşaat sektörünü çok yakından ilgilendiriyor. Kentsel dönüşümü siyaset üstü bir mesele olarak görmeliyiz. Bu süreçte hepimizin, herkesin el ele vermesi gerekiyor.”
Katılımcı model olmalı
Kentsel dönüşüm daha yaşanabilir bir çevre ve insanların sağlıklı yaşaması projesi olduğunu hatırlatan Yılmaz şunları söyledi:
“Öte yandan, kentsel dönüşüm projeleri sadece mimari mantıkla yapılmamalıdır. Yenileme alanlarına projeyle birlikte sosyal- teknik donatıyı da getirmek gerekir. Katılımcı bir model benimsenmeli ve insanların yaşam tarzları bozulmamalıdır. Kentsel dönüşüm olabilmesi için çevresel alanların da korunması gerekir.
Yeni bir yol, yeşil alan olmadan kentsel dönüşüm olmaz. Örneğin biz Kartal-Maltepe’de projelerimizin bulunduğu bölgenin alt yapısını da üstlendik. İstMarina’ya 2 köprü yaptık. E5 ve E6’yı sahil yoluna bağlayacak olan köprüleri kavşaklarla tamamladık.”
‘Kağıthane’ye imzamızı attık’
Avrupa Yakasında Çağlayan’da DAP Vadisi’ni hayata geçirerek Kağıthane’nin dönüşümüne imzalarını attıklarını söyleyen Yılmaz, “Yaklaşık 10 yıldır topladığımız, her biri eski fabrika arazilerinden geliştirdiğimiz arsalarda bugün 932 ofisin bir araya geldiği DAP Vadisi konseptini oluşturduk. Bugüne kadar on binlerce konut ve ofis inşa ederek ülkemizin ve insanlarımızın hizmetine sunduk. Anadolu Yakasındaki Royal Towers, Royal Center, Vazo, Dalga, Burgu ve Tango Kuleler gibi orijinal tasarımlı binalarıyla son yılların en çok ses getiren projelerini hayata geçirdik” dedi.
Milliyet