27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm Türkiye'nin 700 noktasında başlayacak!

 Kentsel dönüşüm Türkiye'nin 700 noktasında başlayacak!

Kentsel dönüşümü Türkiye’nin 700 noktasında Başbakan’ın da katıldığı bir törenle başlatmak istediklerini açıklayan Erdoğan Bayraktar, çok sayıda kamu binasının da yıkılacağını söyledi



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüşümünü, Başbakan’ın tarih vermesi durumunda Türkiye’nin 700 noktasında aynı anda törenle başlatacaklarını açıkladı.

Dönüşümde sadece şahıs binalarının yıkılmayacağını ifade eden Bayraktar, “Çok sayıda kamu binası var. Askeri lojmanlar, okullar ve kamu binaları hatta bizim Bakanlığımızın binası var. En acil, en kolay ve en rahat yerden başlayacağız. Vatandaş sitemizi dönüştürün derse, oradan başlayacağız” dedi. İstanbul belediyelerinden taleplerin geldiğini kaydeden Bayraktar, Esenler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden talep var. İzmir'de de başlayacağız” diye konuştu.


‘3 emsalin üstüne çıkmayacağız’

Bayraktar, kentsel dönüşüm alanlarında 3 emsalin üstüne çıkmayı düşünmediklerini belirterek, “3 emsal ile 1000 metrekare arsa varsa 3000 metrekare inşaat yapılabilecek” dedi. Kentsel dönüşümde birinci derecede deprem riski taşıyan alanların ilk sırada olduğunu ancak 2. bölgede yer alan kötü bir binanın da önem arz ettiğini ifade eden Bayraktar, “Risk varsa binanızı test ettirin. Eğer test ettirmezseniz risk taşıyan binayı, belediye yıkmak zorunda. Belediye, valilik tespit edip yıkacak yıkmazsa Bakanlık devreye girecek” dedi.


20 yıllık planlama

Yapılan inceleme sonucunda riskli olduğu tespit edilen ve yıkılması gereken binalarda oturanlara, gelir durumuna göre kira yardımı yapılacağını ve konut verilebileceğini belirten Bayraktar, ev sahiplerinin binalarını yıktırmak istememeleri durumunda ise devreye gireceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Kolluk kuvvetleri ile boşaltıp, binayı yıkacağız. Sonra istediklerini yapabilirler. SPK uzmanlarına değerleme yaptırıp, 2/3 hak sahibine diğer hisseleri alın diyeceğiz. Almazlarsa da belediye veya hazineye devredip, tasarruf hakkı arsa sahibine ait diyeceğiz. Kentsel dönüşüm için 20 yıllık projeksiyonumuz var. Siyaset üstü bilimsel ve insancıl bir anlayışla bunu yapmak zorundayız. Herkesin desteğine ihtiyacımız var”



2B PARASI BEKLENİYOR

Binaların bitişik nizam olduğunu, yeni kentsel tasarımda yeşil alanları, park ve bahçeleri artıracaklarını belirten Bayraktar, “170 noktada dönüşüm oluyor. Van, Ağrı, Erzincan, Erzurum, Kütahya, İstanbul ve birçok şehirde çok ciddi bina portföyü için çalıştık. İkinci mevzuatları bitirmek üzereyiz. 2B'den gelecek parayı bekliyoruz. Gelmezse yeni kaynak yaratacağız” dedi.


Dönüşümü İstanbul’da anlatacak

Afet riski altındaki alanların dönüşümünü belediyelerle birlikte yürütecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul’daki belediyelere bugün bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.

Toplantının açılış konuşmasını yapacak olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, büyükşehir, büyükşehir ilçe belediye başkanları, il belediye başkanları, nüfusu 50 bin üzerindeki ilçe belediye başkanlarına dönüşümü anlatacak.

Milliyet


Geri Dön