01 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapıldı!

Kentsel dönüşüm uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapıldı!

Yeni deneyimler ışığında kentsel dönüşümün uygulama esaslarını belirleyen yönetmeliklerde değişikliğe gidiliyor...



Son yönetmelik değişikliğine göre yıkım, 2/3 çoğunluk kuralı, yeniden yapım esasları yeniden düzenlendi Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören "Bir yıllık uygulamanın sonucu kensel dönüşüm uygulama yönetmeliğinde yeni düzenlemeler yapıldı. Bunların arasında en dikkat çekeni, imar artışlarına olanak sağlayan parsel birleşmelerine ilişkin düzenlemelerdir. 


2/3'TE YENİ DÜZENLEME 

Yönetmelikte parsel birleşmelerine her parselde 2/3 çoğunlukla izin veriliyor. Ek olarak riskli yapıların olduğu parseller yandaki boş arsalarla birleştirilerek daha büyük projelerin yapılmasına fırsat çıktı" dedi. 

Daha fazla imar almanın yolu açıldı Profesör Öngören, "Riskli yapıların yeniden inşası için düzenlenecek yapı ruhsatları da diğer maliklerin haklarının menfi olarak etkilenmemesi şartıyla, bütün maliklerin değil, sadece riskli yapıların maliklerinin talepleri doğrultusunda düzenlenecek. Böylece parseldeki maliklerin birbirini engellemesinin önü kapanmış oldu" dedi. 


AZINLIĞA SEÇME HAKKI 

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Genel Sekreteri Av. Boray Köknel de "Uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, kentsel dönüşümde 1/3 azınlıkta kalan kişilerin arsa paylarının satışında yeni bir düzen de getirilmiştir. Önceki uygulamalarda tereddüt oluşturan arsa payı değer tespiti netleşmiş, açık arttırmanın nasıl yapılacağı açıklığa kavuşmuş, paranın ne kadar zamanda yatırılması gerektiği belirlenmiş, hepsinden önemlisi satış değerini beğenmeyen azınlık hissedarlara dönüp anlaşmayı imzalamak ve son anda kentsel dönüşüme dahil olma fırsatı verilmiştir. Kentsel dönüşümde diğerleriyle anlaşamayan ve hisseleri satışa çıkarılan azınlık paylarına, son vagona binme imkanı tanınmıştır" dedi. 


Posta Gazetesi


Geri Dön