26 / 11 / 2024

Kentsel dönüşüm uzun vadede kaçınılmaz!

Kentsel dönüşüm uzun vadede kaçınılmaz!

Uluslararası Finans Merkezi, Anadolu yakasında yükselirken; İstanbul para piyasasının kalbi, Kapalıçarşı da restorasyon için gün sayıyor. Dünyanın en eski ve en büyük alış- veriş merkezi yenilenecek..




Uluslararası Finans Merkezi, Anadolu yakasında yükselirken; İstanbul para piyasasının kadim kalbi, Kapalıçarşı da restorasyon için gün sayıyor. Belediyecilik hizmetlerini sosyal ve ekonomik alanda da sistemli hale getirdiklerini söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “550 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski ve en büyük alış- veriş merkezi yenilenecek” dedi.


İstanbul finans merkezi, Anadolu yakasında yükselirken; İstanbul para piyasasının kadim kalbi, Kapalıçarşı da restorasyon için gün sayıyor. Proje tamamlandığında, 550 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi sayesinde Fatih'e yatırımcı yağacak ve Osmanlı dönemindeki ticari ve finansal önemine yeniden kavuşacak. Geçtiğimiz günlerde basında yer alan 'asma kat eklenecek', 'Ek dükkanlarla, yeni rant ortaya çıkacak' iddiası kesin bir dille reddedildi. Bölge turizmi, altyapısı ve yatırım olanakları açısından düşünülen projede, hak sahipleriyle ilgili bir sorun olmadığı ifade edildi.


DÜNYANIN EN ESKİ AVM'Sİ YENİDEN

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Yeni Şafak'a projenin detaylarını ve yeni projeleri anlattı. Fatih'in, önümüzdeki 4 yılda yatırımcıların gözbebeği olacağını kaydeden Mustafa Demir, “3 bin 500 dükkan ve 2 bin 700 parselden oluşan Kapalıçarşı'daki mülkiyetin fazla dağılımından kaynaklanan sahipsizlik problemini ortadan kaldıracağız ve 550 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi yenilenecek” dedi. Demir, İstanbul'un dünyada artan öneminin bu sürece ciddi bir katkı yaptığını söyledi.


BÖLGEYE YATIRIMCI GÜVENİ ARTIYOR

“Belediye olarak aldığımız kararlar sayesinde, yatırımcının Fatih'e olan güveni artıyor” diyen Mustafa Demir, “Sorunları gidermek için, konut alanlarında ev pansiyonculuğunun önünü açtık ve bu Türkiye'de bir ilk. Amacımız ise, konut alanlarında yasal olmayan ve kayıtdışı turizm faaliyetlerinin önüne geçmek oldu. Böylece yatırımcı, sadece otel için değil ciddi yatırımlar için de geliyor” değerlendirmesini yaptı. Fatih'in kültürel dokusu ve çok renkli yapısını gözeterek, sosyal belediyecilik politikalarına önem verdiklerini anlatan Mustafa Demir, halkın sorunları ve beklentileri konusunda sık sık anket yaptırdıklarını ve halk ile belediye arasındaki iletişime önem verdiklerini söyledi.


Fikirtepe süreci algıyı etkiledi

Kentsel dönüşüm sürecinin ülke için gereklilik olduğunu belirten Mustafa Demir, zamanla müteahhit ve mülk sahipleri arasında daha fazla daire alma çabasına indirgenmesini doğru bulmadığını vurguladı. Depremden sonra ilk gündeme gelen yerlerden olan Fikirtepe'nin kötü bir örneğe dönüştüğünü anlatan Demir şunları söyledi: "Mantığı şu; oradaki yoğunluğu artırmak suretiyle mülk sahiplerine birden fazla kat verilmesi ve pazarlık görüntüleri, aslında sürecin amacını ve mesajını zora soktu, beklentiler çok yükseldi. 5 katlı binayı yıkıp, 10 katlı bina yaparsanız, inşaat maliyetini tüm bir kente yüklemiş olursunuz çünkü, o zaman şehrin nüfusu 15'ten 22 milyon liraya çıkar. Bu nedenle, bina kat sayısını artırmaktan ziyade, ilgili projenin değer artışı daha önemlidir. Mesela, Sulukule'de 80 metrekare daire 10 bin lira iken şimdi 500 bin liraya ulaştı. Bu sayede bölgeye aşırı bir yoğunlaşma olmadı.” Kentsel dönüşümde, tarihsel ve kültürel unsurların önemine değinen Mustafa Demir, “Burada hedeflenen mahalle kültürünün ve tarihsel dokunun sürdürülmesi. Biz bunun için çabalıyoruz. Bu süreçte, tarafların uzlaşarak tavizler vermesi gerekli, Şu kadar daire almalıyım düşüncesinden çıkılarak, bir sorun var bunu çözmek için bir şeyler yapmamız lazım mantığının gelişmesi lazım” değerlendirmesini yaptı.


Kentsel dönüşüm kaçınılmaz

On binlerce tarihi esere ev sahipliği yapan Yarımada'da geçtiğimiz 9 yılda toplam 10 bin tarihi eserin röleve ve restorasyon projelerini tamamladı, 4 bin tarihi eseri ise restore etti. Fatih Bölgesi'nin Yönetimine gelindiği 2004 yılında toplam bütçenin sadece yüzde 4'ü yatırıma ayrılırken, bu pay zamanla yüzde 43'lere kadar yükseldi. Demir, “Stratejimizi geliştirmek için yaptırdığımız, anketlerde otopark ve yeşil alan ilk sırada yer aldığını gördük. Bu nedenle, kentsel dönüşüm. Uzun vadede kaçınılmaz” şeklinde konuştu.


FATİH, İSTANBUL'DUR

Fatih gibi, İstanbul'un bizzat kendisi olan bir ilçede kentsel dönüşümün zorluklarına değinen Mustafa Demir, Fatih Bölgesi'ndeki 'Değişim Projesi Modeli' ile merkezinde insan ve İstanbul'un tarihi değerleri olan bir dönüşümü hedeflediklerini dile getirdi.

Günlük kiralanan evlere sıkı takip

Günlük kiralanan evlerin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyleyen Demir, “Bu durum turizmin kalitesini azaltıyor. Kayıtdışı ve ilçenin güvenliğini tehdit edecek faaliyetleri önlemek için maliye ve emniyetle mevcut çalışmaları yoğunlaştırdık” değerlendirmesinde bulundu.


Yeni Şafak


Geri Dön