27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm yapacaklara büyük müjde! Hükümet kesenin ağzını açıyor. Kredi ve faiz desteği yolda

Kentsel dönüşüm yapacaklara büyük müjde! Hükümet kesenin ağzını açıyor. Kredi ve faiz desteği yolda

Deprem gerçeği ve binaların yaşlı olması nedeniyle kentsel dönüşüm adeta zorunluluk haline geldi. Ancak inşaat maliyetlerindeki artışla birlikte durma noktasına gelen dönüşüm faaliyetlerinin yeni tedbirlerle atağa geçmesi bekleniyor.



Kentsel dönüşüme yeni destek paketi yolda. Artan inşaat maliyetleri nedeniyle kaplumbağa hızında ilerleyen inşaatlar artık hızlanacak. Riskli yapıların daha hızlı şekilde yenilenmesi ve vatandaşa kolay ödeme fırsatı sağlanması için kentsel dönüşüm kredisinde destekler çoğalacak. Krediye verilen faiz desteğinin artması, yüzde 1’in altında olması ve vadenin de uzaması planlanıyor.

Yaşlanan bina stoğunun yenilenmesi için ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm harekatı kamu öncülüğünde devam ederken bir süredir yavaşlayan süreci hızlandıracak önemli adımlar atılıyor. Evini kendi imkanları ile dönüştürecek vatandaşlara verilen faiz destekli dönüşüm ve güçlendirme kredisinde limit iki kat artırılarak 200 bin liradan 400 bin liraya çıkmıştı.

Kentsel dönüşüm yapacaklara büyük müjde! Hükümet kesenin ağzını açıyor. Kredi ve faiz desteği yolda

Bigpara.com’un haberine göre destek sağlanacak kredi anapara miktarı üst limiti, güçlendirme kredisi için 160 bin liradan 240 bin liraya, konut yapım ve işyeri yapım kredisi için 400 bin liradan 600 bin liraya yükseltildi. Konut yapım kredilerinde faiz desteği yıllık 400 baz puandan 600 baz puana, iş yeri yapım kredileri ise 450 baz puana yükseltildi. Böylece bakanlığın faiz desteği oranı konut kredilerine aylık 0.50 puana, iş yeri kredilerine ise 0.38 puana çıktı.

Faizler düşüyor vadeler uzuyor

TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Murat Oskay ile toplantı düzenleyen Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, kredilere verilen faiz desteklerinin yükseltilmesinin gündemde olduğunu vurguladı. Köse, dönüşüm kredisinde faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşmesinin ve 10 yıl olan vade süresinin de uzamasının planlandığını dile getirdi.


Geri Dön