İhsan Çulhalık: Kredi ve muafiyet desteği konutta doping etkisi yapar!
İnşaat maliyetlerindeki artışa değinen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık yaptığı açıklamada "Kredi ve muafiyet desteği konutta doping etkisi yapar" dedi.
Konut satışlarının özellikle iç piyasalarda istenilen rakamlara henüz ulaşamadığını dile getiren İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, gayrimenkul sektörünün 2021 yılı sonu hedeflerinden uzak olduğunu kaydetti. Yatırım yapmak veya oturmak amacıyla konut almak isteyen ciddi bir kesim olduğunu söyleyen İhsan Çulhalık, fakat mevcut ekonomik şartlar sebebiyle bu kesimin beklemede kalmayı sürdürdüğünü dile getirdi.
Gayrimenkul sektöründe 2021 yılı sonuna doğru konut satışlarını artırmaya yönelik bazı teşvik ve desteklerin sağlanmasıyla ilgili beklentilerin olduğuna değinen İhsan Çulhalık “Daha önceki yıllarda devlet destekli bir takım kampanya ve uygulamaların ne kadar işe yaradığını gördük. Şimdi yine gayrimenkul sektörünün desteğe ihtiyacı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Eğer beklenen destek sağlanırsa, potansiyel konut alıcısı harekete geçecek ve satışlar yukarı doğru ivmelenecek. Konut üreticisi de azalan konut stoğunu desteklemek üzere yeni projeler açacak. Böylece sektör ihtiyacı olan dengeye kavuşacak” şeklinde konuştu.
Faiz indirimi umut verdi
Geçtiğimiz günlerde 1 milyon TL üzeri konutlarda kamu bankalarında aylık 1.43 olan faiz oranı 1.34’e, 1 milyon TL altı konutlarda aylık 1.37 olan aylık faiz oranının da 1.29’a çekildiğini kaydeden İhsan Çulhalık, bu aşağı yönlü hareketin sektör temsilcilerine umut verdiğini kaydetti.
İnşaat sektörünün ihtiyacı olan destek ve uygulamalarla ilgili de bazı açıklamalar yapan İhsan Çulhalık şöyle konuştu: “Faiz indiriminin kampanya tarzında bir çalışma ile desteklenip, faizin psikolojik rakam olan yüzde 1’in altına çekilmesi sektöre çok büyük doping olur. Bu şekilde düşük seyreden banka finansmanlı konut satışlarının payı artışa geçecek. Özellikle kamu bankalarının attığı bu adımı, özel bankalar da takip ederse konut satışları canlanır. Hatta geçen yılki 1,5 milyon seviyesine ulaşmak da mümkün olabilir. Öte yandan; tapu harcı muafiyeti ile ilgili de bir takım düzenlemenin hayata geçmesi çok yerinde olacaktır. Tapu masrafları da en az konut kredisi kadar önemli. Bunlarla ilgili birtakım çalışmalar olduğunu duyuyoruz. Eğer uygulamaya geçerse, sektöre ciddi katkı sağlayacaktır.”
İnşaat maliyetinin önemli bir bölümünün dövize endeksli olduğunu dile getiren İhsan Çulhalık, yaşanan bu durumun müteahhitlerin fiyat artışına gitmesine sebep olacağını kaydetti. Konut arz talep dengesiyle ilgili kalıcı çözümlerin yalnızca nitelikli arsa üretmekten geçtiğini dile getiren İhsan Çulhalık “Devletin bir konut politikası olmalı diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.