09 / 01 / 2025

Kentsel dönüşümde anlaşmazlıkları çözmek amacıyla Anahtar Proje şirketi kuruldu!

Kentsel dönüşümde anlaşmazlıkları çözmek amacıyla Anahtar Proje şirketi kuruldu!

İhale şartnamesi hazırlayan şirket, şartlarını müteahhitlere sunacak ve kabul eden firma ile yola devam edilecek. Böylece kentsel dönüşümde özel ihale dönemi başlatılacak. projenin dün tanıtımı yapıldı.



Kentsel dönüşüm sürecinde inşaat şirketleri ve hak sahipleri arasında yaşanan sorunları çözmek amacıyla aracı şirket kuruldu. Dönüşümdeki 2 taraf arasında köprü görevi görecek Anahtar Proje, süreci hızlandırmayı hedefliyor. Mimari projeden, yasal mevzuata kadar her alanda hizmet verecek şirket, kentsel dönüşümde ‘özel ihale’ dönemi başlatacak. Dönüşüm projesi için tüm koşulları önceden belirleyen şirket, en uygun müteahhittin seçilmesini sağlayacak. İhale şartnamesi şeklinde bir şartname hazırlayan şirket, yapılacak projeyi, hak sahibine düşen evi, işin yapılması şeklini önceden belirleyecek.


ALT YAPISI HAZIR İŞ


Müteahhitti vatandaş karşısında ihaleye çıkaracak sistemde şartnameyi kabul eden şirketle proje hayata geçecek. Bu sistem sayesinde müteahhitte alt yapısı hazır bir işe girerek vakit kaybetmeyecek. Aracı şirket, hukuki sözleşmelerin yapılması, idari şartların hazırlanması, gayrimenkulün değerlendirilmesi, mimarisinin çizilmesi ve projenin denetlenmesi, hak sahiplerinin geçici evlerine taşınması ve yeni evlerin satılması alanlarında hizmet verecek.


KIRK YILLIK DOSTLUKLAR BİTTİ


Bugüne kadar ‘çantacı grup’ olarak adlandırılan ve profesyonel olmayan kişi ve kurumların kentsel dönüşüm sürecine zarar verdiğini söyleyen Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, “Dönüşüm sanıldığı kadar kolay bir süreç değil. 5 metrekare yüzünden kırk yıllık dostluklar bitiyor. Biz hem hak sahibinin hakkını korumayı hem de müteahhitlerin kendi işlerine odaklarını ikna için zaman harcamamalarını sağlayacağız” dedi.


Kentsel dönüşüm yüzde 5’i bulamadı


KENTSEL dönüşümde sürecin ağır ilerlediğini ve henüz yüzde 5’e dahi ulaşılmadığını belirten Gayrimenkul hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, imar problemleri ve bürokratik engellerin dönüşümün önünü tıkadığını söyledi. Son dönemde belediyelere verilen yetkinin dönüşüme olumlu katkı sağladığını belirten Kiraz, “Dönüşümde 3’te 2 kuralı denilen çoğunluk yasası henüz net algılanmadı. Ayrıca gayrimenkulün uzmanlar tarafından ve önceden değerlemesinin yapılması sağlanmadı ve bu nedenle sorunlar yaşandı. Önümüzdeki yıllarda 3’te 1’lik durumda kalanlar şerifiyle hakları ihlal edildiği için dava açmaya başlayacak. Zaten son bir yılda cumhuriyet tarihinde olandan fazla arsa payı düzeltim davası açıldı” dedi. Kiraz, kentsel dönüşümde sağlanan kredi desteğinin bankalar tarafından müteahhitlere sağlanmasının da sürece hız kazandıracağını dikkat çekti. 



Geri Dön