21 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümde Romanların talepleri göz önüne alınıyor!

 Kentsel dönüşümde Romanların talepleri göz önüne alınıyor!

Gaziosmanpaşa ve Çatalca belediyeleri, çok katlı binalarda rahat yaşayamayacakları gerekçesiyle Romanların bulunduğu yerlerde 2 ya da 3 katlı evler yapmaya hazırlanıyor...



Kentsel dönüşüm çalışmaları, birçok noktada hızla devam ederken, olay bazı kesimler tarafından sadece eski binanın yıkılıp yenisinin yapılması gibi algılanıyor. Oysa olay bununla sınırlı değil. Çünkü bazı noktalarda 'kentsel dönüşüm' yapılırken o alanda bulunan sosyal ilişkiler, var olan değerler zarar görebiliyor. Bunun en dikkat çeken örneği ise Roman vatandaşların yaşadığı alanlarda karşımıza çıkıyor. Özellikle Sulukule ve Edirnekapı bölgelerinde yapılan yenileme çalışmalarında birçok Roman vatandaş mağdur olduğunu düşünüyor. Çoğu Taşoluk, Kayabaşı gibi uzak bölgelerde kendileri için yapılan konutlara taşındıkları için sıkıntı yaşadı. Vatandaşların birçoğu alışkın olmadıkları bir hayat şekline uyum sağlayamadıkları için geri döndü, geri geldikleri yerlerde de eski ortamı bulamadıkları için sıkıntı yaşadı.


Bu tarz bir sıkıntının oluşmasının önüne geçmeye çalışan bazı belediyeler, Roman vatandaşlara özel dönüşüm projeleri hazırlamış durumda. Bu alanda çalışmalarını hızlandıran Gaziosmanpaşa Belediyesi, Sarıgöl Mahallesi'nde Roman konutlarının ilk adımını atmış durumda. Bu alanda Romanların kendilerine özgü kültürlerini kaybetmeden dönüşüm yaptıklarını dile getiren Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, kentsel dönüşüm yaparken kimsenin bedduasını almadan çalışmalar yaptıklarını söyledi. Sarıgöl Mahallesi'nde özel Roman konutları yaptıklarının altını çizen Erol, "Biz kentsel dönüşüm değil, kentsel yenileme çalışmaları yapıyoruz. Çalışmalarımızı yaparken kültürel farklılıkların da korunması için çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu sebeple Roman vatandaşları mağdur etmemek için elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı. Roman vatandaşların istediği şekilde 3 katlı evler yapmayı planladıkları anlatan Erol, şöyle konuştu: "Birilerinin hayat tarzı onların tercih ettikleri hayat tarzı değildir. Siz farklı bir model koydunuz da kişi bunu yapmadı mı? Yasal olarak biz bu zamana kadar Roman halkımızı zorlamadık. Temel mantığımız bu kimselerden beddua almadan çalışmalar yapmak. Öncelik Roman vatandaşlarımızın olacak, üç ay sonra kalanları da sadece Gaziosmanpaşalılara vereceğiz."


Roman vatandaşların birbirinden uzak yerlerde yaşayamayacağının altını çizen Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdinç Çekiç de kentsel dönüşümün yerinde olması gerektiğini söyledi. Roman vatandaşların birbirinden ayrılamayacağını belirten Erdinç, "Eğer bir yerde yerinde dönüşüm yapılırsa bunun arkasında art niyet olduğunu düşünmeyiz. Ama bizi alıp başka bir yere taşırlarsa bir art niyet olduğunu düşünürüz." dedi. Roman vatandaşlar için özel konut yapmayı planlayan bir diğer belediye ise Çatalca Belediyesi. Bölgedeki Romanları kültürlerinden uzaklaştırmadan yenileme çalışmaları yaptıklarını kaydeden Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, "Onlar 10 katlı binalarda yaşayamaz. Biz de bunu göz ardı etmeden projeler yapmaya çalışıyoruz. Roman vatandaşlarımızın rahatlıkla yaşayabileceği iki katlı konutlar planladık." dedi. Kara, ev sahibi olmayan Romanlara da uzun vadede aylık 150 lira civarında bir taksitle ev vereceklerini söyledi.


Zaman


Geri Dön