29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde toprak tapulu evler ne olacak?

Kentsel dönüşümde toprak tapulu evler ne olacak?

Ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı tespit edilen yapılar kentsel dönüşümde yıkılıyor. Peki, Kentsel dönüşümde toprak tapulu evler ne olacak?



Kentsel dönüşümde toprak tapulu evler ne olacak?

Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esaslar 3606 sayılı Kanun kapsamında düzenleniyor.


Kanunen, riskli olarak tespit edilen binalar kentsel dönüşümden faydalanabiliyor.


Riskli yapılar; riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı ifade ediyor.


Peki, kentsel dönüşümde toprak tapulu evler ne olacak? Toprak tapulu evler kentsel dönüşümden faydalanabilir mi?


Üzerinde çatılı bina olan ve riskli yapı grubuna giren taşınmazlar 6306 sayılı Afet yasasından yararlanabiliyor.  Buna göre; kat mülkiyeti olmayan toprak tapusu bulunan riskli binalar, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılabiliyor.


Bunun için Bakanlık tarafından lisans verilmiş firmalara risk raporu için başvurulması yeterli oluyor. Yapılan başvuru sonrasında riskli olarak tespit edilen binadaki hak sahipleri kentsel dönüşümden faydalanabiliyor.


Yıkılan arsa tapulu evlerde herkes, arsa hisse oranı kadar hak sahibi oluyor. Ancak, bazı durumlarda hak kaybı yaşanabiliyor. Örneğin Yapıya izinsiz ilave yapılması, fazla bağımsız bölüm eklenmesi beya fazla kat çıkılması gibi durumlarda, bugünkü şartlarda kentsel dönüşüme girdiğinde imardan dolayı herkes hak sahibi olamayabiliyor.


Kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön