Kentsel dönüşümü durduran o karar 5 mahalleyi mezara çevirdi!
Devlet, İskenderun'da 5 mahallenin dönüşümü için iki defa karar almış, hem seçim çalışmalarında kentsel dönüşüme hayır kampanyası düzenleyen CHP teşkilatları, hem de kurulan derneklerin itirazlarıyla Danıştay kararı iptal etmişti. Kentsel dönüşüm durduran o karar 5 mahalleyi mezara çevirdi...
Sabah'tan Halit Turan'ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 mahalle bir kez daha riskli alan ilan edildi fakat bu karar da yine dönüşüme karşı çıkanlarca taşındığı Danıştay tarafından iptal edildi. Deprem felaketinde yerle bir olan 185 bina vatandaşlara mezar oldu.
BAKANLIK: "AFET ANINDA CAN VE MAL KAYBI OLUR"
Danıştay'ın toplamda 5 mahalle için verdiği kentsel dönüşümün durdurulması kararına Sabah gazetesi ulaştı. Danıştay 14 ve 6'ncı Dairelerinin vermiş olduğu kararlar sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşümün devam ettirebilmesi için temyiz ettiği dava, 2018'de İdari Dava Daireleri Kurulu'na geldi.
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, İskenderun Körfezi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm, Yenileme, İmar ve Kamulaştırma Derneği ile 8 vatandaşın karşı taraf olduğu davada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli alan olarak ilan edilen alanda yer alan yapıların büyük bir çoğunluğunun yığma kargır ve 1-2 katlı yapılar olduğu, bu yapıların niteliklerinin "kötü" ve "orta" durumda olduğunu bildirilerek, afet anında can ve mal kaybına yol açma riski olduğu belirtildi.
TEKNİK RAPOR EKSİK DİYE DURDURULMUŞ
Verilen bilgilere göre, Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu ise davaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespitleri ortaya koyan herhangi bir bilgi, belge ya da teknik rapor sunulmadığını, bina bazında veya aynı sınıftaki binaları temsil edebilecek sayıdaki binada bilimsel verilere dayanan tespit yapılmadığını bildirdi.
Yine aktarılan detaylara göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın temyiz talebini reddeden kurul, Danıştay 14 ve 6'ncı dairelerin kararını da hukuka uygun buldu.
KARARA ÜYE ŞERH DÜŞTÜ
Danıştay İdari Dava Daireler Kurulunun bir üyesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın temyiz talebini haklı buldu.
Üye, karara karşı düştüğü şerhte,"Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından onaylanan Mikro Bölgeleme Raporu ile Jeoloji ve Yerleşime Uygunluk Değerlendirme Haritalarında belirtilen jeolojik teknik incelemeler esas alınarak yapıldığı dikkate alındığında söz konusu zemin yapısına ilişkin tespitler yönünden yaptırılacak kesif ve bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenecek rapor doğrultusunda karar verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle çoğunluğun kararına katılmıyorum" ifadelerini kullandı.