03 / 05 / 2024

Kentsel Vizyon Platformu ile kentler yeniden şekillenecek!

Kentsel Vizyon Platformu ile kentler yeniden şekillenecek!

Kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliğini sağlamak amacıyla Marmara depreminin 14'üncü yıldönümünde kurulan 'Kentsel Vizyon Platformu', bölge, kent ve mahalle ayaklarında çalışmalar yapmak üzere kolları sıvadı...



Tüm şehirlerin mahalle, kent ve bölge bazında yeniden şekillendirilmesi için kurulan 'Kentsel Vizyon Platformu' özel, kamu ve sivil kesimin el ele vermesini amaçlıyor. Platform, ilk olarak Bakanlıkla beraber bir bölgenin yapılandırılması için plan oluşturacak.

KAMU, özel ve sivil sektörlerin işbirliğini sağlamak amacıyla Marmara depreminin 14'üncü yıldönümünde kurulan 'Kentsel Vizyon Platformu', bölge, kent ve mahalle ayaklarında çalışmalar yapmak üzere kolları sıvadı. NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Şirketi Kurucu Ortağı Faruk Göksu ile beraber hayata geçirilen Kentsel Vizyon Platformu, eğitim, etkileşim ve ekonomi başlıkları altında, strateji toplantıları, forumlar ve iş yaratma gibi girişimlerde bulunacak.

Anadolu illeri ağırlıkta

İlk olarak '81 Kent, 81 Vizyon' sloganıyla Türkiye'nin tüm illeri için Kentsel Vizyon Planları hazırlanmayı hedeflediklerini anlatan Faruk Göksu şu bilgileri verdi: "Her il için eylem programları hazırlayacağız. O ilin kültür, doğa, tarihi özelliklerini dikkate alarak stratejiler geliştireceğiz ve yönetimlere rehber olması amacıyla sunacağız. Kent stratejisti olmak isteyenler eğitim sonrası seçtiği kent için araştırma yaparak 'strateji çalıştayı'na katılabilecek. Başarılı bulunan 10 kişi en az 1 yıl 'Kent Vizyon Planları' hazırlanmasında istihdam edilecek" dedi. Kentsel dönüşümün rant sistemi olarak algılanmasının doğru olmadığına değinen Erden Timur ise çalışmalarının yüzde 80'ini Anadolu'da yapacaklarını söyledi. Timur "Amacımız bölge, kent ve mahalle ölçeğinde örnekler oluşturmak.
Akıllı evler oluşturmamız gerekiyor. Ancak bu konuda kamu özel sektörden daha duyarlı. Benzer stratejiyi ÇEKÜL Vakfı'yla beraber bundan Mardin'de uyguladık ve şehir 10 yılda çok büyük yol katetti. Hazırladığımız planları valiliklere sunacağız, mester planlar hazırlanacak, üç boyutlu maket yapılacak. Bunlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacak" dedi. Timur, ayrıca yine Bakanlıkla beraber bir bölgenin planını hazırlamak üzere çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi. Kentsel Vizyon Platformu Koordinatörü Sıla Akalp da yaptığı sunumda 'Malatya Vizyon Planı', kent ölçeğinde 'Edirne Kent Modeli', mahalle ölçeğinde ise 'Kağıthane Mahalle Rehberi' çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Star

Geri Dön