01 / 05 / 2024

Kıbrıs İskele Boğazı'ndaki kaçak yapılar yıkılmalı!

Kıbrıs İskele Boğazı'ndaki kaçak yapılar yıkılmalı!

Kıbrıs İskele Kurumsallaşma Platformu dönem başkanı Mustafa Bayramoğlu, “İskele Boğazı’ndaki sahil işgalinden kaynaklanan, mahkeme yıkım kararı olan yerin mühürlenmesi” ile ilgili dün basında çıkan haberle ilgili yazılı açıklama yaptı.



Kıbrıs İskele Kurumsallaşma Platformu dönem başkanı Mustafa Bayramoğlu, Kurumsallaşma Platformu’nun halkın malı olan sahillerin iadesi için yapılan her türlü mücadele ve iradeyi destekleme, halkla birlikte hareket etme kararlılığında olduğunun bildirildiği açıklamaya belediye ve sivil toplum örgütleri de imza verdi.


Mahkeme kararlarının uygulanması talep ediliyor


Kurumsallaşma Platformu adına açıklama yapan Mustafa Bayramoğlu, İskele bölgesinde özellikle sahil şeritlerinde, yapılan kaçak yapılaşmalar hızla devam ettiğini ifade etti. Bunun yaşanmasındaki en büyük sorumlunun geçmiş siyasi iradelerin olduğunu savunan Bayramoğlu, siyasilerin durumu vahim hale getirerek halkın ortak malı olan sahillerin halk yararından uzak yatırım yapan kişilere peşkeş çektiklerini ifade etti. Kurumsallaşma Platformu’nun, bundan hareketle, halkın malı olan sahillerin iadesi için yapılan her türlü mücadele ve iradeyi destekleme, halkla birlikte hareket etme kararlılığında olduğunu açıklayan Bayramoğlu, “Herkesin malı olan ortak yerlerin yargı süreçleri sonuna kadar takip edilip sonlandırılarak yine halka kazandırılması hepimizin görevidir” açıklamasında bulundu. Bayramoğlu Kurumsallaşma Platformu adına yaptığı açıklamada, platformun söz konusu İskele Boğazı’nda mahkeme kararı olan yerin hükmünün sonlandırılarak mahkeme kararının uygulanmasını koşulsuz talep ettiğini belirtti.


Kararlar uygulansın yargıya güven azalmasın


İskele Kurumsallaşa Platformu’nun açıklamasına imza koyan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, İskele bölgesinin bu konuda tek yumruk olmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Platformun açıklamasına 19 belediye ve sivil toplum örgütünün imza verdiğini söyleyen Sadıkoğlu bu sayının daha da artacağını beklediğini belirtti. Ortak çıkarın İskele bölgesi ve İskele sahilleri olduğunu belirten Sadıkoğlu, bu bölgede ve ülke genelinde artan kaçak yapılaşmalar ile ilgili verilen mahkeme kararlarının uygulanması gerektiğini kaydetti. Kaçak yapılar ile ilgili mahkeme kararlarının uygulanmamasının yargıya olan güveni azalttığını belirten Sadıkoğlu, bu dönemden sonra ilgili kişilerin kararların uygulanmasına engel olması halinde böyle bir platformun varlığından haberdar olması gerektiğini belirtti.


Sarıçizmeli: Mahkeme kararları uygulanmalı


Ülkenin tüm sahil şeritlerinde kaçak yapılaşma sorunu yaşandığını belirten Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli bunların bazılarının mahkemelik olduğunu bazıları ile ilgili mahkeme kararları bulunduğunu kaydetti. Kurumsallaşma Platformu’nun açıklamasına imza koyan Başkan Sarıçizmeli, tüm bu kaçak yapılar ile ilgili mahkeme kararlarının uygulanmasını istediğini belirtti. Kararlar uygulanmayacaksa mahkemeleri de meşgul etmenin bir anlamı olmadığını söyleyen Sarıçizmeli, bu sayede adalete güvenilirliğin sarsılmasına da engel olunacağını ifade etti.


“Mahkeme kararlarını destekliyoruz”


İskele Kurumsallaşma Platformu’nun bu konu üzerinde bir toplantı yaptığını belirten Boğaztepe Avcılık ve Atıcılık Birliği Başkanı Güner Aylanç, platformun kararının sabit olduğunu kaydetti. Mahkeme kararlarını desteklediklerini ifade eden Aylanç, kaçak yapılarla ilgili mahkeme kararlarının uygulanmasını istediklerini ifade etti.


Girişimleri önlemek adına önemli


Ülke genelinde olduğu gibi İskele bölgesinde de kaçak yapıların sayılarının her geçen gün arttığını ifade eden İskele Boğaz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hakan Bener çevreye duyarsız kişilerin yaptığı kaçak yapılar ile ilgili mahkeme kararlarının uygulanması gerektiğini kaydetti. Bener kaçak yapılarla ilgili uygulanacak mahkeme kararlarının bu tür girişimleri de önlemek adına önemli olduğunu savundu.


Öztörel: İşgallerin sonlandırılmasını istiyoruz


İskele Kurumsallaşma Platformu’nun açıklamasına imza koyan İskele Yurttaş İnsiyatifi adına konuşan Hüseyin Öztörel platformun ortak kararının net olduğunu söyledi. Sadece yıkımlar kararlarının uygulanmasına destek vermediklerini ifade eden Öztörel, İskele’den Dipkarpaz’a kadar olan tüm işgallerin sonlandırılmasını istediklerini belirtti. Kaçak yapılarla ilgili mahkemenin kararlarının olduğunu belirten Öztörel, belli dönemlerde siyasilerin bu kararlara rağmen rant sağlamasının manidar olduğunu kaydetti. Yeni dönemde platform olarak bu durumlara karşı olacaklarını belirten Öztörel, yargı kararlarının uygulanmasını istediklerini ifade ederek “siyasilerin elinden bu rant oyuncağının alınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.




Kıbrıs Havadis



Geri Dön