22 / 12 / 2024

Kimler emlak vergisi ödemiyor 2020?

Kimler emlak vergisi ödemiyor 2020?

Emlak vergisinin ödemesini henüz yapmamış olan binlerce vatandaş son ödeme tarihini araştırıyor. Vatandaşlar bir yandan son ödeme tarihi hakkında araştırma yaparken bir yandan da "Emlak vergisi ödemeleri nasıl ve nereden yapılır?" sorusuna cevap arıyor. Peki, emlak vergisi nasıl ve nereden ödenir? 



Emlak vergisi ödemesine dair bilgiler, henüz ödemelerini tamamlamamış olan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Koronavirüs salgını sebebiyle dışarı çıkmadan, internet üzerinden emlak vergisi ödemelerinin nasıl yapıldığı araştırılıyor. 

Takvim'de yer alan habere göre, "Emlak vergisi son gün ne zaman?" sorusunu araştırıyor. Peki, emlak vergisi ödemeleri nasıl ve nereden yapılır? İşte ödeme işlemlerine dair merak edilenler...

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

Emlak vergisi, ilgili belediyeye doğrudan ödenebileceği gibi, belediyenin banka hesabına da yatırılarak ödenebiliyor. Belediyelerin internet siteleri üzerinden online ödeme yapılabiliyor. Son bir alternatif de verginin posta çeki ile ödenmesi olarak mecvut. 

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisi her yıl iki eşit taksitte ödeniyor, birinci taksitin Mayıs, ikinci taksitin Kasım sonuna kadar ödenmesi gerekli. Mayıs ayı başında ilk taksit ödemeleri başladı. Vergi süresi içinde ödenmezse, her ay için yüzde 1,6 oranında gecikme faizi uygulanıyor.

Ödenmesi gereken emlak vergisinin yüzde 10'u oranında hesaplanan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı da emlak vergisi taksitleri ile beraber ödenmesi gerekiyor. 

Keza, iş yerlerine ait çevre temizlik vergisinin de emlak vergisi taksit süreleri içinde ödenmesi gerekiyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisinin tahsil şekli ise farklı, bu vergiler su faturalarına ilave edilmek suretiyle alınıyor. Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemlere isabet eden bölümleri alınmayacak. 

Belediyeler, ödenmesi gereken emlak vergisi miktarlarını bildirmedikleri için vatandaşların, ödenmesi gereken vergiyi belediyeden öğrenip kontrol etmeleri, sonra vergiyi ödemeleri önemli. 2019'da vergi ödemiş olanlar bunu yüzde 11,29 artırarak ( yani 2019 yılı vergisini 1,1129 katsayısı ile çarparak) kontrol edebilirler. 

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMİYOR?

Hiçbir geliri olmadığını belirten ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.

HER KONUT İÇİN GEÇERLİ Mİ?

Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evleri için vergi ödenmiyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da faydalanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemesi gerekmiyor. 

AYNI EV İKİ KİŞİYE AİTSE KİM VERGİ ÖDÜYOR?

200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf oluyorlar. 

YURTDIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR VERGİ ÖDÜYOR MU?

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor. Yurtdışından emekli olanların vergi ödemesi gerekiyor. 

KONUTTA OTURMA ŞARTI VAR MI?

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada oturuyorsanız da emlak vergisi ödemiyorsunuz. Ancak kira gelir vergisi alınıyor.

DUL YETİM MAAŞI ALANLAR VERGİ ÖDER Mİ?

Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

MÜRACAAT ETMEK GEREKİYOR MU?

Hak sahiplerinin meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor.

Emlak vergisi mükellefleri dikkat! Son 5 gün!

 

BU GÜNE KADAR ÖDENEN VERGİLER NE OLACAK?

Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisiniz.


Geri Dön