23 / 11 / 2024
fuzul

Kimler konut hesabı uygulamasına başvurabilir?

Kimler konut hesabı uygulamasına başvurabilir?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: "Her yıl yaklaşık olarak 603 bin çiftimiz yuva kurmakta, evlenmektedir. Bu rakam göz önüne alındığında Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Projesi’nin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır" dedi.




Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bankalarda Konut Hesabı ve Devlet Katkısı projesi kapsamında mevduat hesabı açarak en az 3 yıl düzenli ödeme yapanlara, ödeme miktarının en fazla yüzde 20’si ve yine en fazla 15 bin liraya kadar bakanlıklarınca destek sağlanacağını belirterek, "26 Ağustos 2016 tarihinde başlayan proje kapsamında kısa bir süre içerisinde açılan hesap sayısı bini aşmıştır. Elbette bankaların düzenleyecekleri büyük kampanyalarla başarılı çalışmalar ortaya konacak ve açılan hesap sayısı artacaktır." ifadelerini kullandı. 


Bakan Kaya, bir otelde düzenlenen "Konut Hesabı ve Devlet Katkısı" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada dünyada yaşanan hızlı değişimin birçok sosyal, kültürel sonucu olduğuna fakat Türk aile yapısının, aile kurumunun zaman ve şartların değişimine karşın varlığını sürdürmeye devam ettiğine dikkati çekti.  


Türkiye'de toplumsal kazanımların, değerlerin, kültürün ve inancın merkezinde 'aile' olduğunu vurgulayan Kaya, güçlü bir toplumun oluşması için güçlü bir aile yapısına sahip olunması gerektiğini aktardı. 


Kaya, "Aile olmadan bir milletin var olması, geleceği inşa edecek sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi mümkün değil. Aile, her zaman övündüğümüz, korumaya çalıştığımız toplumu bir arada tutan temel yapı taşımız, gücümüz, değerimiz. Annelerimiz, babalarımız, büyükannelerimiz, büyükbabalarımız ve çocuklarımızla birlikte geleneksel Türk aile çatısı, bizi biz yapan, sevgi, muhabbet ve toplumumuzu şekillendiren temel unsur." şeklinde konuştu. 


- 1 milyon anneye "doğum yardımı" desteği 

Bakanlık olarak, aile kurumunu güçlendirmek, evliliği teşvik etmek, çocuk sahibi olan anne, babaların yanında olmak amacıyla "doğum yardımı" uygulamasının başlatıldığını hatırlatan Kaya, "Bu uygulama kapsamında, 15 Mayıs 2015 tarihinden günümüze kadar 1 milyon 327 bin 129 anneye, 576 milyon 138 bin 491 lira ödeme yaptık." dedi. 


Bakan Kaya, doğum yardımı uygulamasının "kardeşi" olarak tanımladığı "çeyiz hesabı" uygulamasına yönelik de şu bilgileri paylaştı: 


"Bu projeyle yuva kurmak, evlenmek isteyen gençlerimizin, vatandaşlarımızın destekçisi olmak istedik. Bankalarımız şu anda çeyiz hesabına yönelik kampanyalar yürütüyor. Bu çerçevede bugüne kadar açılmış hesap sayısı 13 bin civarında. Bu hesaplarda biriken miktar da yaklaşık 6,5 milyonu geçmiş durumda. İnşallah orta vadede çok daha büyük rakamlara ulaşacağız. Böylece gençlerimizin hem birikim yapmalarına hem de evlerini kurmalarına hep birlikte destek oluyoruz. Devlet olarak katkı yapmış oluyoruz." 


- "28 bin aileye 335 milyon lira kaynak aktarıldı" 

Bakanlık olarak ailelerin barınma ihtiyaçlarını desteklemek, konut sahibi olmalarını kolaylaştırmak amacıyla da projeler ürettiklerini dile getiren Kaya, ekonomik yetersizlik içerisinde bulunan vatandaşların ev sahibi olabilmesine yönelik "sosyal konut" uygulamalarının başlatıldığını belirtti. 


Kaya, "Sosyal konut uygulamaları kapsamında bugüne kadar 29 bin 268 vatandaşımıza evlerini teslim ettik. 4 bin 258 sosyal konutun yapımı ise devam etmektedir. Artan ihtiyaçlar göz önüne alınarak  TOKİ  iş birliği ile sürdürülmekte olan konut projelerimizde, engelli vatandaşlarımıza yüzde 10 kontenjan ayırıyoruz. Son olarak yapımı tamamlanan Manisa-Turgutlu’daki 282 sosyal konutun hak sahiplerine teslimini de önümüzdeki günlerde yapacağız inşallah." diye konuştu. Kaya, 2023'e kadar 100 bin sosyal konutun yapımını hedeflediklerini bildirdi.  


İhtiyaç sahibi vatandaşlara ev yapım-onarım desteği sağlandığını da aktaran Kaya, "Bu kapsamda, son altı yılda 28 bin aileye 335 milyon lira kaynak aktarılmıştır. Bu çalışmalarla, dar gelirli vatandaşlarımızın, engelli kardeşlerimizin barınma sorunlarına çözümler üretiyoruz." ifadelerini kullandı. 


- "Doğusuyla, batısıyla büyük Türkiyeyiz" 

Bakan Kaya, AK Parti hükümetlerinin 2002'den bu yana uyguladığı güçlü ekonomik politikalarla, küresel ve bölgesel ölçekte yaşanan tüm siyasi ve ekonomik krizlerden başarı ile çıktığını, yaşanan siyasi ve ekonomik krizlere rağmen istikrarlı bir şekilde Türkiye'yi ve ekonomisini büyütmeye devam ettiklerini dile getirdi.


Ekonomi büyürken ihmal edilen toplum kesimleri için sosyal devlet anlayışı ve hizmetlerin de büyütüldüğünü söyleyen Kaya, son 14 yılda sosyal yardım harcamalarının yaklaşık 20 kat arttığını bildirdi. 


Kaya, Türkiye'nin ekonomik gücü sayesinde teröre, bölgesel savaşlara, hain darbe teşebbüslerine rağmen sosyal projelerini hayata geçirdiğini aktaran Kaya,  geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır'da Başbakan Binali Yıldırım ile 23 ili kapsayan "Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesi Programı"nın açıklandığını hatırlattı. 


Bu programın en önemli özelliğinin ekonomik kalkınmanın yanı sıra insani kalkınmanın, sosyal projelerin öne çıkması olduğunu belirten Kaya, "Biz doğusuyla, batısıyla birlikte büyük Türkiye'yiz. Ekonomik kalkınmanın yanı sıra insani, ahlaki değerleriyle de dünyaya örnek bir milletiz. Şimdi tüm bu kazanımları insanımıza daha çok hizmet etmek için kullanma ve tüm imkanlarımızla vatandaşlarımızın yanında olma zamanıdır." diye konuştu. 


Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın çağrıları üzerine konut ve tüketici kredilerinde faizleri makul seviyelere çekmek üzere ilk adımları atan bankacılara da teşekkür etti. 


- Açılan konut hesabı sayısı bini aştı 

Bakan Kaya,  "Konut Hesabı ve Devlet Katkısı” projesiyle vatandaşları tasarruf yapmaya, geleceklerini planlamaya teşvik etmeyi amaçladıklarını belirterek, "Her yıl yaklaşık olarak 603 bin çiftimiz yuva kurmakta, evlenmektedir. Bu rakam göz önüne alındığında Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Projesi’nin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. 


Uygulamaya yönelik yönetmeliğin 26 Ağustos'ta yürürlüğe girdiğini aktaran Kaya, şunları kaydetti: 


"Bakanlığımız, bankalarda Konut Hesabı ve Devlet Katkısı projesi kapsamında mevduat hesabı açarak en az üç yıl düzenli ödeme yapanlara, ödeme miktarının en fazla yüzde 20’si ve yine en fazla 15 bin liraya kadar destek sağlayacaktır. Vatandaşlarımız aylık ya da üç aylık periyodlarla hesaplarına para yatırabilecek. Yatırılan miktar için alt sınır 250 lira olacak, üst sınır ise 2 bin 500 lirayı geçemeyecektir. 


26 Ağustos 2016 tarihinde başlayan Konut Hesabı ve Devlet Katkısı projesi kapsamında kısa bir süre içerisinde açılan hesap sayısı bini aşmıştır. Elbette bankaların düzenleyecekleri büyük kampanyalarla başarılı çalışmalar ortaya konacak ve açılan hesap sayısı artacaktır." 


Gençleri, vatandaşları birlikte tasarruf yapmaya, geleceği planlamaya teşvik edeceklerini vurgulayan Kaya, "Her türlü terör örgütüne karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürürken bir taraftan da geleceğin güçlü Türkiye’sini birlikte inşa etmeye, milletimizin yaşam kalitesini artırmaya devam edeceğiz." dedi.  


- Kimler "konut hesabı" uygulamasına başvurabilir? 

26 Ağustos'ta yürürlüğe giren ve başvuruları alınmaya başlayan "Konut Hesabı ve Devlet Katkısı" uygulamasından yararlanabilmek için 7 Nisan 2016 tarihi itibarıyla, tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmamak, konut edinimine kadar en az 3 yıl ödeme yapmış olmak, konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgelerle hesabın bulunduğu bankaya başvurmak gerekiyor. 


Aileler, 18 yaşından küçük çocukları adına da hesap açtırabiliyor. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak şartıyla en fazla 30 bin lira olacak şekilde üst sınırı aşan bir rakam yatırılabiliyor. 


Konut hesabına sağlanacak devlet katkısı, yapılan düzenli ödeme sürelerine göre şu şekilde hesaplanıyor: 


"Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i. Ancak, ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemiyor. Düzenli ödeme süresi, 48-59 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15'i kadar ödeme yapılıyor. Buradaki tutar da 14 bin lirayı geçemiyor. Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar içinse konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'si kadar devlet katkısı veriliyor. Bu ödeme süresinde ödenecek tutar da maksimum 15 bin lira." 


Devlet katkısı, hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödeniyor. Vatandaşlar, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat ediyor. Bankalar, gerekli işlemlerin yürütülmesinin ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca aktarılan devlet katkısını konut hesabına geçirerek, hak sahibinin kullanımına hazır hale getiriyor. 


AA


Geri Dön